XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Streljački savez Srbije se predstavio na Sajmu sporta

BEOGRAD, 28. novembar (Info centar).- Nenad Petković generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije predstavio je jedan od najtrofejnijih olimpijskih sportva, streljaštvo, na Sajmu sporta „Susret šampiona 2015“ u hali 1 „Beogradskog sajma“.

Voditelji desetominutnog programa bili su novinari RTS Predrag Milinković i Radovan Simić, da bi potom Petković dao izjavu i za najbolju sportsku TV mrežu u Srbiji „Sportnetvork“:

- Streljaštvo se diči sa 12 olimpijskih medalja i obzirom da smo za Rio osvojili devet viza, da imamo 18 nastupa i šansi za medalje, očekujemo da se taj broj poveća- rekao je Nenad Petković.- U Londonu 2012. streljaštvo je srpskom sportu donelo polovinu medalja – srebro Ivana Maksimović MK puškom i bronzu Andrija Zlatić vazdušnim pištoljem. Nama jedno nedostaje kvalitetno strelište da ne trošimo ionako tanak sportski dinar na treninzima i pripremama u inostranstvu. San mnogih generacija strelaca je da na Carevoj ćupriji izgradimo nacionalni trenažni centar i očekujemo pomoć države. Dugujemo veliku zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta Srbije i OK Srbije bez čije pomoći, slobodno mogu da kažem, naš sport ne bi imao ovakve uspehe a možda ne bi ni postojao.

U 2015. strelci su osvojili sedam od ukupno devet olimpijskih viza i 22 medalje. Kako je u najavi sjajno istakao Predrag Milinković, strelci su sa svakog takmičenja na kome su učestvovali doneli makar jednu medalju, što je podvig i u okvirima celog srpskog sporta!

- Streljaštvo je bilo najuspešniji sport u olimpijskom timu Srbije na prvim Evropskim igrama u Bakuu, Damir Mikec je osvojio dve, Andrea Arsović i Zorana Arunović po jednu zlatnu medalju. Na svakom Svetskom kupu oktili smo se trofejima a u Fort Beningu smo sa tri zlata bili najuspešnija nacija na listi osvajača medalja. Zorana Arunović je osvojila veliki „zlatni“, a Andrea Arsović i Milutin Stefaanović male „bronazne“ kristalne globuse u finalu Svetskog kupa. Doneli smo i medalje sa EŠ, Ivana Mkasimović je postala šampionka Evrope MK puškom. Posebno nas raduju rezultati mladih strelaca, juniori su prvaci Evrope, juniorke imaju evropsko srebro MK puškom i bronzu vazdušnom puškom. Predolimpijska godina nam je bila fantastična, uverene sam da će takva biti i 2016.- dodao je Petković.

U 2015. streljaštvo je proslavilo i veliki jubilej 150 godina od osnivanja prve Beogradske streljačke družine 1865. Na štandu SS Srbije je postavljena i informacija o 40. „Internacinalnom prvesntvu Beograd“ od 11. do 13. decembra koje organizuje SS Beograda i biće, takođe, u znaku ovog ogromnog jubileja sporta Srbije.

Puška i pištolj u „skat“ sistemu na štandu SS Srbije i dalje su pravi hit sajma. Veliki i mali žele da se okupaju gađajući mete i asitiraju im mladi strelci iz beogradskih klubova koji su i prvi ukras štanda... Posetila ih je i maskota Prvenstva Evrope u vaterpolu 2016. koja se fotografisala sa pištoljem.

Sajam, koji organizuje Sportski savez Srbije uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije trajaće do nedelje 29. novembra. Pomogli su organizaciju Koka Kola sistem i Derbi banane.Ulaz je slobodan.