XS
SM
MD
LG
02.10.2015 Administrator

Stanković: Srbija će biti pravi domaćin!

Futsal reprezentacija Srbije na Evropskom šampionatu, čiji će biti domaćin od 2. do 13. februara naredne godine u Beogradskoj areni, igraće u A grupi sa selekcijama Portugalije i Slovenije, odlučeno je žrebom u Skupštini grada Beograda. U B grupi igraće Španija, Ukrajina i Mađarska, u C grupi Rusija, Hrvatska i Kazahstan, a u D grupi Italija, Češka i Azerbejdžan.


Ambasador šampionata je proslavljeni srpski fudbaler Dejan Stanković, koji je i izvlačio parove, zajedno sa direktorom svih UEFA takmičenja Đorđom Marketijem.

- Velika mi je čast ispred UEFA da budem ambasador jednog ovakvog događaja, u Srbiji, Beogradu mom gradu. Siguran sam da će sve biti na nivou, da će organizacija da bude perfektna, da će publika da se odazove u velikom broju i da uživa u spektaklu, i da će naša reprezentacija da se pokaže u pravom svetlu – rekao je Stanković.

Dejan Stanković je istakao da futsal iz godine u godinu raste u Srbiji i dolazi na vrhunski nivo, kako na igračkom planu, tako i po pitanju organizacije.

- Kao neko ko je postao profesionalni fudbaler, prvi kontakti sa loptom su mi bili ispred zgrade, na terenu za mali fudbal. Nastavak sledi u školama, uz obrazovni sistem, na časovima fizičkog. Posle dolazi na red druženje sa prijateljima, uz čuvene termine u balonima. Futsal je svuda oko nas. Kad to prenesemo na profesionalni nivo, Srbija iz godine u godinu raste u ovom sportu. To se videlo na poslednja četiri Evropska prvenstva, na tri smo učestvovali. Igrali smo i na Svetskom prvenstvu pod imenom Srbija. Činjenica da ovaj šampionat organizujemo kod kuće pokazuje da znamo da rastemo – poručio je nekadašnji prvotimac Crvene zvezde, Lacija i Intera.


Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar sporta i omladine Vanja Udovićič.

- Evropsko prvenstvo u futsalu za nas prelazi sportske okvire. Ovo je prilika da Beograd i Srbija pokažu svoje prednosti. Uz podršku gradonačelnika i drugih gradskih struktura siguran sam da će Fudbalski savez ovaj posao dobro završiti. Imamo iskustvo iz 2011. godine kada smo organizovali Evropsko prvenstvo za mlade do 17 godina – rekao je Tomislav Karadžić, predsednik FSS na otvaranju ceremonije.

Trofej namenjen šampionu Evrope u Beograd je doneo Roberto Menikeli, selektor reprezentacije Italije, dvostrukog prvaka EP. Ovaj vredan pehar je protokolarno predao Tomislavu Karadžiću i gradonačelniku Beograda Siniši Malom.

- Beograd je sledeće godine domaćin dva velika šampionata, najpre u vaterpolu, a zatim i u futsalu. Danas sam saznao da UEFA najviše ulaže u ženski fudbal i u futsal, a mi sledeće godine imamo priliku da ugostimo 11 najboljih timova iz Evrope, i očekujemo na hiljade navijača koji će doći na ova dva takmičenja. To je odlična prilika za nas da pokažemo da smo svetska metropola u sportu, da promovišemo našu zemlju i grad, da privučemo veliki broj turista i pošaljemo lepu sliku u svet – rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Mečevi 9. Evropskog prvenstva u futsalu biće održani u Beogradskoj areni.

Podršku šampionatu pružio je i najbolji svetski teniser Novak Đoković koji je u video poruci pozdravio naše najbolje futsal igrače i poželeo im mnogo uspeha na EP.

Prvo EP održano je 1995-96, a 23. oktobra ove godine biće obeležena 20-godišnjica prvog UEFA futsal kvalifikacionog meča koje su igrale reprezentacije Jugoslavije i Ukrajine. Danas je broj nacionalnih timova koji učestvuju u futsalu izuzetno veliki, a od 54 članice čak 46 zemalja se nadmetalo za mesto na završnom turniru prvenstva Evrope ove sezone.