XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Samo puškom u finalu Lige mladih Evrope

BEOGRAD, 30. septembra (Info centar).- Mladi srpski strelci učestvovaće u šestom finalu Lige mladih Evrope u mestu Rotne Voksjo u Švedskoj od 1. do 4. oktobra samo u disciplini vazdušna puška, jer Streljački sevez Srbije nema novca da pošalje i ekipu pištoljem koja se takođe plasirala na regionalnom kvalifikacionom turniru u Osijeku u maju! Plasman na finalni turnir sjajna mladost srpskog streljaštva izborila je prvim mestom puškom i drugim mestom pištoljem!

Puškom će gađati Stevan Jovanović (“Čika Mata”, Kragujevac) Lazar Kovačević (Jagodina) i Sanja Vukašinović (Novi Sad). Trener je Ivan Manojlović. Kvalifikovale su se puškom reprezentacije Mađarske, Finske, Švedske, Austrije, Srbije, Norveške, Francuske i Hrvatske. Žrebom će biti podeljene u dve grupe, pobednici grupa gađaju za zlato, drugoplasirani za bronzu.

- Opredelili smo se za puški, disciplinu gde, objektivno, imamo veće izglede za visok plasman iako je i mlada garda pištoljem, onim što je pokzala na kvalifikacijama u Osijeku zaslužila da gađa na finalnom turniru – kaže Srećko Pejović sportski direktor SS Srbije.- Ali, finansijska situacija u savezu je izuzetno teška, skoro kritična i, na žalost, kola su se slomila na najmlađima jer je put i boravak u Švedskoj izuzetno skup.

U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina vazdušnom puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo mešovite (dečaci i devojčice). Gađa se duelno, strelac protiv strelca uz glasnu muziku i navijanje.

U prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju.

U drugom finalu 2010. u Bolonji Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.

U trećem finalnom turniru 2011. u Budvi, srpska reprezentacija u gađanju vazdušom puškom zauzela je poslednje, četvrto, mesto u grupi i nije sa plasirala za polufinale.

U četvrtom završnom turniru u Vroclavu 2012. reprezentacija Srbije vazdušnom puškom je završila na petom mestu.

Srpski strelci se nisu kvalifikovali za završni turnir u Laškom 2013.

Na petom završnom turniru u Smederevu 2014. srpski strelci su završili takmičenje u grupama i nisu se uključile u borbe za medalje. Puškom je reprezentacija bila treća, a pištoljem četvrta u grupi.