XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Mušanić odbranio titulu na „Memorijalu Đuro Štikovac“

BANjA JUNAKOVIĆ, 29. avgust (Info centar).- Mario Mušanić, hrvatski reprezentativac, član Osijeka odbranio je trofej na devetom „Memorijalu Đuro Štikovac“ odigranom na kuglani sa osam staza u Banji Junaković kod Apatina. Oborio je 658 čunjeva, kao i nekadašnji srpski reprezentativac, internacionalac u Segedinu Tibor Sel, ali je Mušaniću pripala titula jer je imao bolje „čišćenje“ (251:242). Odlučilo je devet čunjeva!

I za treće mesto presudilo je bolje „čišćenje“ Jedina kuglašica koja je učestvovala, Nataša Savić iz Apatina i reprezentativac Beograda, član selekcije Srbije šampiona sveta, Goran Ostojić oborili su po 634 čunja, ali je Ostojić imao devet čunjeva bolje „čišćenje“ (240:231) i zauzeo treće mesto.

Sve je rešeno u poslednjem bloku od osam igrača od kojih su sedmorica srušila preko 600 čunjeva. Visoku metu, pre toga, postavila je Nataša Savić koja je bacala u drugoj „partiji“ i u naredne dve ture od po osam igrača najviše joj se rezultatski približio Njegoš Šakić iz ekipe šampiona Beograda (628). Znalo se da poslednja „partija“ u kojoj su igrala trojica najboljih prošle godine (Mušanić, prvotimac Beograda Jovan Ćalić i Slovenac iz Bresta Matej Lepej) može da donese najviše neizvesnosti i uzbuđenja i tako je i bilo. U izvanrednoj završnici, u poslednjem „čišćenju“, Mušanić je obio 90 čunjeva, a Sel 72 i to je presudilo. Mladi srpski reprezentativac Robert Ernješi, član Segedina, koji je zauzeo peto mesto (630), sa nekoliko grešaka u poslednjem „čišćenju“, ispustio je šansu da se umeša u borbu za trofeje koje je uručio sin Đure Štikovca, Jovica.

Mario Mušanić je, tako, postao treći dvostruki pobednik „Memorijala Đuro Štikovac“ posle Jovana Ćalića i Željka Miličevića.

Turnir je svečano otvorio gradonačelnik Apatina dr Živorad Smiljanić, poželeo gostima ugodan baravak i dobre rezultate i naglasio:

-Apatin je jedan od retkih gradova koji ima muzej sporta. To samo pokazuje koliko smo mi, iako mala opština, posvećeni sportu i koliko ulažemo u njega. U muzeju su sačuvani od zaborava podaci o velikim uspesima apatinskih sportista i trenera, kao i sportskih radnika među kojima i naš sugrađanin Đuro Štikovac koga se sećamo i organizacijom ovog turnira.

Među uglednim zvanicama bili su i predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović, Franc Gornik zadužen za marketing u Međunarodnoj kuglaškoj federacije (FIK NBC), Dragomir Obradović direktor centra „Banja Junaković, veliki prijatelj kuglaškog sporta Dušan Kudra iz Banjaluke, generalni sekretar KSS Vojko Pavlović, nekadašnji jugoslovenski reprezentativac i prvi juniorskih šampion sveta iz Poreča 1983. Miroslav Liović i drugi uglednici... U ime porodice, sin Đure Štikovac Dragi, koji je i sudio na turniru, se zahvalio na podršci Opštini Apatin, Kuglaškom savezu Srbije i Kuglaškom savezu Beograda kao i na velikoj pomoći firmama Pak promet Kragujevac, Voda Vrnjci, Promostar Subotica, Zooplast Beograd i apatinskom kuglaškom radniku Đorđu Jovaniću...

Rezultati devetog „Memorijala Đuro Štikovac“: 1. Mario Mušanić (Hrvatska, Osijek) 658 („čišćenje“ 251), 2. Tibor Sel (Srbija, Segedin) 258 (242), 3. Goran Ostojić (Srbija, Beograd) 634 (240), 4. Nataša Savić (Srbija, Apatin) 634 (231), 5. Robert Ernješi (Srbija, Segdin) 630 , 6. Njegoš Šakić (Srbija, Beograd) 628, 7. Jovan Ćalić (Srbija, Beograd) 626, 8. Matej Lepej (Slovenija, Brest) 624, 9. Marko Jeličić (Hrvatska, Kandit) 618, 10. Srđan Šokac (Srbija, Beograd) 616, 11. Damir Dojić (Srbija, Apatin) 616, 12. Franci Velinšek (Slovenija, Breet) 612, 13. Milan Jovetić (Srbija, Kordui) 609, 14. Nemanja Balać (Srbija, Apatin) 601, 15. Lajoš Bagi (Srbija, Apatin) 599 lunjeva itd.

Dosadašnji pobednici „Memorijala Đure Štikovca“ – 2006: Jovan Ćalić (Srbija, Sport Podbrezova), 2007: Željko Miličević (Srbija, NIS petrol - Beograd), 2008: Daniel Tepša (Srbija, Beograd „Poštanska štedionica“), 2009: nije održan, 2010: Željko Miličević (Srbija, Zanatlija, Slavonski Brod), 2011: Jovan Ćalić (Srbija, Sport Podbrezova), 2012: Čongor Baranj (Srbija, Beograd „Poštanska štedionica“), 2013: Igor Šarkezi (Hrvatska, Osijek), 2014: Mario Mušanić (Hrvatska, Osijek), 2015: Mario Mušanić (Hrvatska, Osijek).