XS
SM
MD
LG

Optimizam pred Ligu šampiona
Fudbalerke ženskog fudbalskog kluba "Spartak", popularne "plave golubice", ulazne u završnu fazu priprema za kvalifikacioni turnir UEFA Lige šampiona, a na pragu je i početak superligaških nadmetanja u domaćem prvenstvu. Interesovalo nas je da li su subotičke "golubice" spremne za predstojeće izazove. Sagovornik nam je bio sportski direktor Bojan Arsić.
 
Tačno je da su pripreme naše ekipe pri kraju. Prvu dvanaestodnevnu fazu smo započeli na Kopaoniku, a potom smo pripreme nastavili u Subotici. Ekipa je vrlo profesionalno izvršavala sve zadatke stručnog štaba i siguran sam da je stručni štab podigao ekipu na željeni fizički nivo. Takođe, akcenat smo stavili i na podizanje timskog duha jer smatramo da će kompaktnost ekipe biti jedan od važnih činilaca u takmičarskom peridu koji nam predstoji.
 
Može li "Spartak" očekivati prolazak u top 32?
Stručni štab je analizirao sve ekipe rivale koji nas čekaju u Osijeku. Pratimo njihov rad i na bazi informacija koje posedujemo, siguran sam samo u jedino, a to je da nam neće biti lako.
 
Ekipu Osijeka dobro poznajete, a preostale dve ekipe?
U pravu ste što se tiče Osijeka. Imamo sve potrebne informacije i za njih se posebno pripremamo. Benfika se pojačala sa nekoliko igračica iz inostranstva i to su sve igračice koje imaju iskustvo u jakim evropskim ligama. Takođe, znamo da je Benfika u pripremnom periodu odigrala nekoliko prijateljskih utakmica i da su iz svih susreta izašli kao pobednici.
 
Prijateljske utakmice "Spartaka"?
Očekuju nas dve jake kontrolne utakmice. U nedelju 2. avgusta igramo sa prvakom Slovenije, ekipom ŽNK Pomurje, a u sredu 5. avgusta imamo generalnu probu sa našim sportskim prijateljima iz susedne Mađarske. U pitanju je MTK iz Budimpešte, jedna od najkvalitetnijih mađarskih ekipa.
 
Koliko je "Spartak" igrački oslabljen u odnosu na prošlu godinu?
Što se tiče igračkog kadra, ŽFK Spartak je za Ligu šampiona prijavio 21 igračicu i sve će one konkurisati za mesto u timu. Mi jesmo u velikoj meri podmladili naš tim, ali se ne može reći da je naš tim zbog toga oslabljen. Mi nikada ne sedimo skrštenih ruku. Kada je u pitanju Liga šampiona još uvek postoji mogućnost da nam se pridruže nova lica. Ako ste vašim pitanjem mislili na nove igračice koje smo doveli i promovisali, mogu vam reći da su se one dobro adaptirale i sasvim lepo uklopile u tim. Lično mislim da su dosadašnjim radom u potpunosti opravdale svoj dolazak u šampionsku ekipu. Jedino što u ovom momentu zadaje veliku brigu našem klubu, jeste povreda kapitena Violete Slović. Povreda je takve prirode da još uvek nije izvesno da li će uspeti da se oporavi do početka kvalifikacija za ligu šampiona.
 
Marija Ilić, zamenica kapitena i zvanično najbolja srpska fudbalerka, nije krila svoj optimizam: "Veoma smo mlada ekipa, naš prosek je oko 20 godina, ali verujem da možemo proći u sledeći krug. Imamo jak motiv i želju za dokazivanjem, a posebno najmlađe igračice. Očekujem da ćemo se revanširati Osijeku za prošlogodišnji poraz.
 
Čekajući 11. avgust, dan kada je zakazan početak raspleta u 6. kvalifikacionoj grupi, činjenica je da Spartak u kvalifikacije za Ligu šampiona ulazi sa izmenjenim sastavom, pre svega u odbrani. Stubovi odbrane subotičkog tima, zamenik kapitena Nevena Damjanović braniće boje Fortuna Hjørringa, a po svemu sudeći zbog povrede neće nastupiti ni kapiten Violeta Slović. Biće to veliki hendikep za "golubice" i, kao što reče sportski direktor, izvesno je samo jedno - da neće biti lako.
 
Raspored odigravanja kvalifikacionih utakmica:
ŽFK Spartak će svoje utakmice igrati na stadionu Gradski vrt u Osijeku. Prva utakmica je na programu 11. avgusta i igra se protiv Benfike iz Portugalije. Druga se igra 13. avgusta protiv Noroca iz Moldavije, a treća 16. avgusta protiv domaćina turnira ŽNK Osijeka. Delegirana su službena lica (sudije) UEFA. Prvu i treću utakmicu će suditi Amy Rayner iz Engleske, dok će drugu utakmicu suditi Barbara Bollenberg iz Austrije.