XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Olimpijci za Bakuu sa “sedmom silom”

BEOGRAD, 21. maj (Info centar).- Olimpijski komitet Srbije je, sa svojim partnerom u domenu dnevnih novina „Adria Media Grupom“. organizovao druženje predstavnika medija i sportista koji će učestvovati u junu u Bakuu na Evropskim igrama.

Tekvondoka Milica Mandić, kajakašica Nikolina Moldovan, strelci Damir Mikec i Ivana Maksimović, članovi tima Srbije u basketu 3 na 3 Marko Ždero, Marko Savić, Dejan Majstorović, džudista Aleksandar Kukolj, kao i šef misije Damir Štajner podelili su sa novinarima očekivanja od prvih Evropskih igara.

U ime domaćina Adria Media Grupe, sportiste i druge goste pozdravio je Milan Rašević, pomoćnik glavnog urednika i urednik sportske redakcije dnevne novine Kurir:

-Danas su sa nama olimpijski šampioni i oni koji će to tek biti. Veliko nam je zadovoljstvo što kroz naša najuticajnija izdanja „Kurir“ i „Njusvik” možemo da promovišemo olimpijske vrednosti i da pomognemo našim sportistima. Oni nisu samo najbolje što Srbija ima u sportu, već mogu slobodno da kažem najbolje što Srbija ima uopšte.

Druženju je prisustvovao generalni sekretar OKS Đorđe Višacki, a prisutnima se obratio potpredsednik OKS Žarko Paspalj. Iskoristio je priliku da se domaćinu zahvali na gostoprimstvu i da sportistima Srbije poželi sreću u Bakuu:

- U narednom periodu očekuju nas veoma važna takmičenja. Prve Evropske igre ispisaće nove stranice sportske istorije i u perspektivi će se sigurno razviti u još značajnije i veće takmičenje. Želim našim sportistima mnogo uspeha i, pre svega, zdravlja. Siguran sam da ćemo se iz Bakua vratiti sa pregršt medalja.

Milicu Mandić, olimpijsku šampionku iz Londona, u Bakuu očekuje jak turnir kategorije G4 i mogućnost osvajanja značajnih bodova za olimpijsku rang listu. Milica će imati i čast da na svečanoj ceremoniji otvaranja Evropskih igara nosi zastavu Srbije.

Kajakašica Nikolina Moldovan, prošle godine osvojila je srebro i bronzu na Svetskom prvenstvu, a nedavno na Evropskom prvenstvu dve bronzane medalje. Kajakaši Srbije odlaze u Bakuu, u najačem sastavu. Evropske igre biće im uvertira za Svetsko prvenstvo u avgustu koje će biti kvalifikaciono za Olimpijske igre u Riju 2016.

Džudista Aleksandar Kukolj, trenutno se visoko pozicionira na olimpijskoj rang listi. Evropske igre u Bakuu će za džudiste ujedno biti i zvanično Evropsko prvenstvo.

Strelci, Ivana Maksimović osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Damir Mikec već su obezbedila kvote i za Olimpijske igre u Riju, a ostali strelci imaće novu šansu u Bakuu.

Basketaši iz Srbije su vicešampioni sveta iz 2014., dok su 2012. na Svetskom prvenstvu bili „zlatni“. Marko Ždero, Marko Savić i Dejan Majstorović su i zvanični ambasadori Evropskih igara.

Tim Srbije u Bakuu brojaće 132 sportista, koji će nas predstavljati u 20 sportova (badminton, basket 3x3, biciklizam, boks, džudo, gimnastika, kajak, karate, mačevanje, odbojka, plivanje, rvanje, sambo, skokovi u vodu, stoni tenis, streljaštvo, streličarstvo, tekvondo, triatlon i vaterpolo). Biće to prvo seniorsko multisportsko takmičenje za evropske sportiste. Evropske igre će trajati od 12. do 28. juna, ukupno 17 takmičarskih dana. Učestvovaće više od 6.000 sportista koji će se boriti za medalje u ukupno 253 sportske discipline.