XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Grgić: “Presrećan sam zbog olimpijske vize”

ČANGVON, 12. april (Info centar).- Dimitrije Grgić, srpski strelac i reprezentaivac beogradskog Akademca, zauzeo je čevrto mesto u finalu vazdušnim pištoljem na Svetskom kupu u Čangvonu u Koreji sa 159,2 kruga što mu je bilo dovoljno da osvoji olimpijsku vizu za Rio 2016!

To je četvrta ispunjena norma za SS Srbije i OKS i druga pištoljem. Olimpijske kvote doneli su prošle godine u Granadi na SP Andrea Arsović (puška) i Jasna Šekarić (pištolj) a u Čangvonu ove godine Ivana Maksimović (puška) i Dimitrje Grgić (pištolj).

Grgić je upravo u Čangvonu 2011. ispunio olimpijsku normu za London. Tada je odlučeno da u London ne putuju tri strelca pištoljem (kvote su već imali Mikec i Zlatić), pa je Grgićeva kvota zamenjena za jednu žensku za pištolj i učestvala je Jasna Šekarić. Četvrto mesto je Grgiću, ujedno, i najbolji plasman na Svetskim kupovima u karijeri. Učestvovao je u ukupno četiri finala, jednom je bio peti i dva puta osmi. Ima juniorsku bronzu sa EŠ u Đeru 2004.

- Presrećan sam zbog osvajanje olimpijske vize u veoma uzbudljivom finalu – rekao je Grgić.- Lakše mi je bilo kada je ispao Italijan, tada je sve bilo rešeno i preostala je borba za medalju. Indijac Rai mi je posle 12 dijabola bežao samo 0,1 krug, ali sam 13. i 14. hicem pogodio 9,8 i 9,6 krugova, a on 10,2 i 10,4 i tu mi je pobegao tako da nisam mogao da ga “ulovim” u naredna dva hica. Lepe uspomene me vezuju za ovo strelište, bila je ovo lepa repriza 2011.

Zlatna medalja pripala je Jongoh Jinu iz Koreje (koji je imao olimpjsku vizu) sa 206 krugova i novim svetskim rekordom finala (stari 202,6), srebro je osvojio Je Tun Naung iz Mianmara (Burme) sa 201 krug i pripala mu je olimpijska viza, dok se bronzom okitio Jitu Rai (Indija), koji je imao olimijsku vizu, sa 171 krug. Normu za Rio je ispunio i četvrtoplasirani Grgić kao i šestoplasirani Leonid Ekimov (Rusija). Od osam finalista, četvorica su imala vize (još i petoplasirani Ksuan Vinh Hoang – Vijetnam i osmoplasirani Jusuf Dikec iz Turske) a bez vize je ostao Italijan Teskoni koji je drugi ispao.

Pre finala Grgić je bio četvrti sa 583 kruga. Najbolji rezultat imao je Turčin Dikec sa 585 krugova. Finale je vredelo 581 krug. Damir Mikec je zauzeo visoko deseto mesto sa 580 krugova i nedostajao mu je krug do plasmana među osam finalista. Andrija Zlatić je 68. sa 567 krugova u konkurenciji 90 strelaca.

MK puškom 60 metaka ležeći, Nemanja Mirosavljev je zauzeo 11. mesto sa 622,5 krugova. Finale je vredelo 623,2 kruga. Milenko Sebić je završio na 28. mestu sa 619 krugova. Pobedio je Amerikanac Metju Emons sa 208,3 kruga i osvojio olimpjsku vizu. Osvajanjem srebra Hakman Kim (Koreja) sa 206,6 krugova osigurao je drugu olimpijsku kvotu. Bronza je pripala Torbenu Grimelu (Danska) sa 186,4 kruga.

Sve tri srpske takmičarke su prošle eliminacije MK puškom trostav. U prvoj grupi Ivana Maksimović je bila šesta sa 579 krugova, a u drugoj grupi Andrea Arsović 14. a Jelena Živković 16. obe sa po 564 kruga.

- Grgić je gađao veoma dobro u osnovnom delu, u prve četiri serije imao je visokih 390 krugova, potom je dobro završio i obezbedio finale koje je bilo veoma napeto, ali se odlično izborio sa pritiskom i malo je nedostajalo da osvoji, uz olimpijsku vizu, i medalju - komentar je jednog od članova stručnog štaba Gorana Maksimovića.- Šteta što se Mirosavljev nije plasirao u finale MK puškom 60 metaka ležeći, nedostajalo mu je 0,7 krugova. Sve tri naše takmičare prošle su eliminacije u trostavu i očekujemo da će u kvalifikacijama u ponedeljak 13. aprila biti prilike da se radujemo novim uspesima…