XS
SM
MD
LG

Drugi poraz Konstantina u Superligi

Košarkaši niškog Konstantina poraženi su u 2. kolu Superlige od ekipe FMP-a rezultatom 82:69 u utakmici sa dosta oscilacija. Sledi pauza u prvenstvu do 6. maja, a niški tim je trenutno sa dva poraza na šestoj poziciji. Gost, kontrolom skoka i dominantom igrom na oba kraja terena, zasluženo je slavio. Previše uspona i padova koštali su niški tim, a preveliki broj grešaka nedopustiv je za ovaj nivo takmičenja.

Niški tim „u grču“ je otvorio utakmicu. Puna dva minuta nisu mogli da pronađu put do koša, da bi Đorđević posle lepog prodora položio. I pored kvalitetne odbrane domaćih, gosti su bolje snašli u uvodnim minutima i posle 3 minuta igre vodili 6:2.

vladimir-velickovic.jpg
Sa 4 poena Veličković se upisao u strelce; foto: Vanja Keser

Pronašli su koliko-toliko željeni ritam izabranici Marka Cvetkovića sredinom prvog kvartala, ali je prednost i dalje bila na strani FMP-a. Gosti su u 6. minutu vodili sa 13:7, ali u narednom napadu Obrenović je pogodio trojku za 13:10.

Nekoliko brzopletih napada i promašenih zicera koštalo je domaćina prednosti, a gosti iz Železnika su to znali da iskoriste. Poenima Čovića i Apića stekli su lepu zalihu nakon uvodnih 10 minuta – 19:12.

Atraktivnim zakucavanjem Đorđevića i lepim prodorom Stojačića Konstantin je znatno bolje otvorio drugu deonicu. Međutim, pod Konstantinovim obručom dominirao je Dragan Apić, koji je sa 4 vezana poena održavao rezultatski suficit gostujuće ekipe.

Nikako nisu uspevali da povežu bar kvalitetnih odbrana i napada domaći košarkaši. Loše su branili i zagrađivali reket, pa su na polovini druge četvrtine bili u minusu od 8 poena – 23:31. Nakon 5 vezanih poena Marka Gudurića popularni „panteri“ prvi put su imali dvocifrenu prednost – 26:37.

Preko Baraća i Vitkovića domaćin je smanjio na 30:38, ali je igru Konstantina i dalje krasilo mnoštvo oscilacija. Nakon dve „prodate“ lopte u napadu, Dobrić poenima iz kontre opet vraća dvocfirenu prednost svojoj ekipi – 30:40.

Ramrdali su se Cvetkovićevi puleni nakon tajm-auta, zaigrali agresivnije i agilnije, ali je to i dalje bilo od igre koju krasi ovaj tim čitave sezone. Nakon prvog poluvremena rezultat je glasio 44:35 za FMP.

Na startu drugog dela Konstantin je delovao dosta bolje na parketu. Preko Nemanje Baraća i Gorana Ostojića smanjili su deficit na -7 (41:48), a da je pomenuti dvojac bio mirnije ruke sa linije slobodnog bacanja zaostatak je mogao biti manji.

Ali, i gosti su bili podjednako dobri. Preko gorostasnog Šturanovića i trojkom Davidovca odbili su nalet Nišlija i poveli sa +14 (41:55). Evidentna je bila centarska nadmoć na strani FMP-a, i to su vešto eksploatisali. Ako bi domaći „napunili“ reket, ostavili bi dosta prostora za raspoložene šutere gostiju.

Nisu se predavali domaći košarkaši, pokušavali da na sve načine „istope“ prednost protivnika, ali im nikako nije polazilo za rukom da vrate zaostatak na jednocifreni.

Poenima Obrenovića sa linije penala i trojkom Đorđevića u 28. minutu rezultat je glasio 62:52, pa je Gurović tražio tajm-aut.

Sa dva sjajna prodora Stojačić je doveo svoju ekipu -9 (58:67), a u narednom napadu sreća nije pogledala niški tim, budući da je Obrenović promašio jako bitnu trojku. Đoković je na drugoj strani pogodio dva slobodna bacanja, Stojačić uzvratio istom merom, pa su poslednjih 10 minuta ušlo rezultatom 60:69 za goste.

Sa dve sumnjive odluke sudije su bile u centru pažnje na startu četvrte četvrtine. Niška publika je burno reagovala, ali je Čović bio miran sa penala za prednost od 73:60. Nakon tehničke greške Stojačića, ista sudbina zadesila je i Apića iz redova FMP-a. Vitković je pogodio bacanje, a Đorđević položio za 73:63.

Imali su Cvetkovićevi momci par prilika da se vrate u meč, zaigrali su odličnu odbranu, ali ostaje žal za nekoliko promašenih šuteva, koji su mogli da finiš utakmice učine zanimljivim.

Filip Čović, kao najiskusniji, preuzeo je najveći deo odgovornosti i kao jedini poenter u poslednjoj deonici vodio svoj tim do +12 (75:63), na 5 minuta do kraja.

Domaće košarkaše izdalo i najjače ofanzivno oružje ove sezone, šut za 3 poena, koje im je bilo preko potrebno u poslednjoj deonici. Na kraju, zaslužena pobeda gostiju 82:69.

Nakon dva odigrana kola Konstantin je bez pobede, dok je ekipa iz Železnika zabeležila i drugi trijumf. Sledi pauza od mesec dana zbog obaveza srpskih klubova u ABA ligi.

U trećem kolu, koje je na programu 6. maja, Konstantin će gostovati Vojvodini u Novom Sadu.

KONSTANTIN - FMP 69:82 (12:19, 23:25, 25:25, 9:13)

KONSTANTIN: Veličković 4, Despotović, Đorđević 11, Barać 7, Vitković 7, Stojačić 8, Ostojić 9, Tasić 6, Savić, Obrenović  12, Vučićević, Gudžić 5

FMP: Čović 15, Davidovac 12 (11sk), Mićović, Apić 12 (5sk), Stojanović 9, Lazarević, Dobrić 9 (5sk), Peković, Gudurić  10, Simanić  5, Šturanović 6 (6sk), Đoković 4.


2 .kolo Superliga
Partizan NIS 82 : 68 Mega Leks
Metalac Farmakom 69 : 76 Crvena zvezda Telekom
Tamiš 65 : 67 Vojvodina Srbijagas
Konstantin 69 : 82 FMP
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 FMP 2 2 0 4
2 Crvena zvezda Telekom 2 2 0 4
3 Partizan NIS 2 2 0 4
4 Metalac Farmakom 2 1 1 3
5 Vojvodina Srbijagas 2 1 1 3
6 Konstantin 2 0 2 2
7 Tamiš 2 0 2 2
8 Mega Leks 2 0 2 2