XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Preminuo Miodrag Živanović

GORNjI MILANOVAC, 7. januar (Info centar).- Miodrag Živanović, istakniti strelac i streljački radnik, nosilac nacionalnog priznanja, preminuo je posle duge i teške bolesti u Gornjem Milanovcu u 89 godini.

Počeo je da se bavi streljaštvom 1947. kada je osvojio i treće mesto vojničkom puškom na takmičenju u Jajincima kod Beograda. Na Šampionatu sveta u Moskvi 1948. bio je član reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila vicešampionsku titulu, a na Prvenstvu sveta u Kairu 1962. bio je član „bronzane“ selekcije vojničkom puškom. Ima i evropsku ekipnu bronzu iz Osla 1963. Ukupno je 23 puta gađao za reprezentaciju Jugoslavije.

Ostaće upamćen kao prvi strelac u Jugoslaviji koji je „ubio“ 500 krugova vojničkom puškom 1955. Bio je i prvi rekorder Jugoslavije serijskom MK puškom „zastava“ sa 530 krugova. Pojedinačnu titulu prvaka Jugoslavije vojničkom puškom osvojio je 1970. Bio je tri puta vicešampion Jugoslavije, dva puta prvak Srbije i jednom Beograda. Sa ekipama „Dragan Jevtić Škepo“ iz Gornjeg Milanovca, Partizana i Univerziteta Beograda osvajao je ekipne titule na Šampionatu Jugoslavije MK i vojničkom puškom. Poslednju titulu osvojio je 1996. u Boru na Prvenstvu Jugoslavije za veterane vojničkom puškom.

Zlatan sat, dar predsednika Tita dobio je 1962. a karabin, takođe dar Tita, 1963. Priznanje Jugoslovenskog olimpijskog komiteta dobio je 1958. Dobitnik je „Majske nagrade“ SOFK Gornjeg Milanovca dva puta, kao i nagrade Opštine Gornji Milanovac za životno delo. Bio je osnivač Streljačkog odbora sreza Takovskog 1948. i družine u Gornjem Milanovcu 1949.

Sa 18 godina otišao je u NOB kao borac Druge krajiške partizanske brigade. Dobitnik je pet ratnih odlikovanja, 28 udarničkih značaka na radnim akcijama na kojima je proveo 46 meseci. Dobitnik je i drugih brojnih društveno sportskih priznanja i odlikovanja.

Po struci je bio pravnik. Ostavio je suprugu, sina i dva unuka. Sahranjen je u krugu porodice na groblju u Gornjem Milanovcu.