XS
SM
MD
LG

Zadar u Valjevu posle 35 godina !

U 13.kolu ABA lige Metalac Farmakom će večeras (21 sat Hala sportova 15.septembar“) će posle 35 godina igrati protiv košarkaša Zadra, kluba iz grada zbratimljenog sa Valjevom. Metalac je na premijeri u tadašnjoj Prvoj ligi SFRJ novembra 1973. u svom Valjevu igrao baš protiv Zadrana .

Ploča od belog mermera uoči dolaska Zadrana u Valjevo je polse višegodišnjeg "skrivanja" iznenada bljesnula starim sjajem. Neko je bio mudar i istinu punudio na najednostvniciji način, skidanjem desetina slojeva  besmislenih plakata prelepljenih preko mermerne ploče. Simbol vremena ljudskosti na trgu vojvode Živojia Mišića, u blizini kuće i kojoj je rođen revolucionar i heroj narodnog pokreta fašizmu i nacizma pošasti 20. veka Žikica Jovanović-Španac, Pred Valjevkam i Valjevcim su ponovo imena  zbratimljenih gradova sa Valjevom, na mermernoj ploči isklesana kao nemi  svedok  vremena slobode, ravnopravnosti i uređenog pozitivnog sistema vrednosti, je preživeo sve ljudske ludosti, gluposti idiotlike, i ponovo je pred nama.

Gradski oci su oslušnuli glas naroda i reagovali, što inače izuzetno retko čine. Za danas u 13 sati su zakazali prijem za goste iz nekada bratskog Zadra, sa jasnom namerom da to prijateljstvo i poštovanje ponovo oživi i učine ga a kavim do bratskim !

Zadrani su pruženu ruku prijateljstva prihvatili, ruku na srce ni oni, a ni mi, nikada se prijatelja nismo odricali, ali zli ljudi su uspeli da zlo stave ispred dobra, ali kako naš narod kaže: Svako zlo bude i prođe!

Danas ćemo se ponovo videti sa Zadranima, siguran sam na obostrano zadvoljstvo u gradskoj kući i nastaviti putem dobra započetog u vremenu kada niko od večerašnjih ljutih protivnika na terenu nije ni bio rođen. Za duvan čvarke,pršutu, ljutu rakij,, Valjevsko pivo, orase i med ne garantujem, ali sve drugo, pre svega gostoprimstvo i ugođaj prijateljstva sam siguran da će biti najiskreniji.

A večeras nema nam druge, borićemo se našoj Hali sportova „15.septembar“da pobedimo Zadrane, kako su to i oni uvek činili posle nezaboravnih dočeka i druženja na obali mora uz dalmatinski pršut, bakalar i vino. Nikada im nismo zamerili što su bili neumoljivi sa košakaškom loptom u svojim Jazinama. Izuzetak međutim ne čini pravilo, a desio se Zadranima kad su nas dočekali u Šibeniku, gde smo ih „prijatno razočarali„ i drznili se da ih pobedimo, kao i Splićane kraj rive, i Riječane na Trsatu.

Večeras će igrati košarku u Valjevu prijatelji, i to prvi put posle posle 6.januara 1979.godine. Zadrani su te subote u Valjevu slavili posle produžetaka (101:101) 114:111. i a večeras će biti slavlja, dođite i uverite se lično !

 

Ва

Zbratimljeni

 

PRIJATELJ SVETA SPORTA

AUTO CENTAR   BUCA VALJEVO

   NUDI NAJKVALITETNIJI I NAJJEFTINIJI AUTO GAS

ZA VOZILA I DOMAĆINSTVA

      NA ŠABAČKOM PUTU - NON STOP

    NAJVEĆI IZBOR AKUMULATORA SVETSKIH MARKI 

U KNEZ MIHAILOVOJ 1 - STARI GRAD - I NA ŠABAČKOM PUTU

  NAJPOVOLJNIJA PONUDA  POLOVNIH AUTOMOBILA I

KOMBI VOZILA U IZUZETNOM STANJU

AUTO CENTAR   BUCA  VALJEVO

    ŠABAČKI PUT BB  TEL: 014-287-400 I 064 – 232-85-71

    KNEZA MIHAILA 1 TEL: 060-330-14-03