XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Čestitke Arsovićevoj od ambasadora Rodića

GABALA, 24. oktobar (Info centar).- Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Azerbejdžanu čestitao je Andrei Arsović osvajanje ”srebrnog” kristalnog globusa Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) vazdušnom puškom prvog dana finala Svetskog kupa u Gabali u Azerbejdžanu.

- Ekselencija Rodić me je pozvao, čestitao na prvoj medalji i poželeo još dobrih rezultata – kaže trener reprezentacije Dragan Donević.- Obećao je da će doći 28. oktbora na aerodrom u Bakuu da nas isprati. U razgovoru, istakao je da je Azerbejdžan prelepa zemlja i ponudio nam svaku pomoć ako nam bude bila potrebna.

Zvanični trening imala je Zorana Arunović, koja 25. oktobra od 9 časova po azerbedžanskom vremenu počinje takmičenje vazdušnim pištoljem. Ona je lane u finalu Svetskog kupa u Minhenu osvojila dve “srebrna” globusa za druga mesta vazdušnim i MK pištoljem. Damir Mikec i Andrija Zlatić gađaće MK pištoljem 26. oktobra.

- Gabala je prekrasan grad od 12.000 stanovnika na oko 250 kilometra od Bakua. Primljeni smo veoma srdačno i zadivljeni smo predivnim hotelima u kojima su smešteni sportisti i treneri i izvanrednim uslovima na fantastičnom novom strelištu. Oseća se da se mnogo ulaže u sport, Baku će iduće godine biti domaćin prvih letnjih Evropskih olimpijskih igara i ovo finale Svetskog kupa je poslužilo za najbolju promociju lepe zemlje i gostoljubivih ljudi – istakao je Donević.

INCLUDEPICTURE "https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif" \* MERGEFORMATINET Drugog dana finala Svetskog kupa nije bilo srpskih strelaca na borilištima. U gađanju glinenih golubova – trap za muškarce, pobedio je Masimo Fabrici (Italija). U neverovatno uzbudljivom finalu finala, koje je trajalo „letnji dan do podne“ savladao je zemljaka Đovanija Peliela tek posle raspucavanja. Finalna serija u meču za zlato od 15 golubova završena je nerešeno 14:14 i odlučilo je raspucavnje na po jednog goluba do prvog promašaja! Odluka je pala posle 19. goluba koga je Fabricio pogodio i osvojio zlato.

Španac Alberto Ferandez je sa 15:14 pobedio u meču za bronzu Manavjita Singa Sandhua (Indija). U polufinalu, četvorica strelaca imala su maksimalnih 15 golubova i u meč za zlato posle raspucavanja sa po devet pogođenih dodatnih golubova otišli su Fabrici i Pelileo, a u meč za bronzu sa osam golubova Fernandez i sa pet dotatnih golubova Sandhu. U osnovnom delu najbolji je bio Daniele Reska (Italija) sa 124 goluba, ali je prvi ispao u polufinalu. Ulazak među šestoricu koji su gađali za medalje je vredeo 122 goluba.

MK pištoljem – brza paljba, pobedio je Leonid Ekimov (Rusija) sa 35 “hitova” izjednačivši svetski rekord finala. Srebro je pripalo Alekseju Klimovu (Rusija) sa 31 “hitom”, dok je brozu osvojio Jeu Hong Li (Kina) sa 26 “hitova”. Pre finala, koje je vredelo 583 kruga, najbolji je bio Ke Han Čen (Kina) sa 585 krugova.

U finalu Svetskog kupa u Gabali učestvuju 154 strelca iz 39 zemalja. Najviše plasiranih ima Kina 23, Rusija 19, Italija 14, Nemačka devet, SAD osam, Srbija šest…