XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: U novoj sezoni tri Šampionata Srbije

BEOGRAD, 16. oktobar (info centar).- Na sastanku Stručne komisije Streljačkog saveza Srbije u Beogradu, kojim je predsedavao predsednik Nikola Marić, odlučeno je da se u ovoj sezoni vazdušnim oružjem održe tri Šampinata Srbije: početkom marta „A“ Prvenstvo Srbije za juniorske i seniorske kategorije standardnim vazdušnim oružjem, početkom aprila Prvenstvo Srbije vazdušnim oružjem za kadete (do 16 godina) i mlađe juniore (do 18 godina) i početkom maja Šampionat Srbije za pionire, juniore i seniore serijskom vazdušnom puškom.

- Time smo usmerili punu pažnju na dve starosne kategorije do 16 i do 18 godina koja su zbog Lige mladih Evrope i letnjih Olimpijskih igara mladih, veoma važne za naš sport– obrazložio je Nikola Marić.- Ovo će takođe pomoći i da omasovimo streljaštvo u Srbiji, jer smo klubovima pružili dodatne motive da obrate više pažnje na strelce u tom uzrastu.

Usvojen je i kalendar takmičenja za 2015. Jedino se od međunarodih takmičenja ne zna domaćin i termin finala Svetskog kupa, kao i i termini regionalnih kvalifikacionih turnira i grad domaćin finalnog turnira Lige mladih Evrope.

U 2015. olimpijske vize vadiće se na četiri Svetska kupa: u Čangvonu u Koreji u aprilu, Fort Beningu u SAD i Minhenu u maju i Gabali (Azerbejdžan) u avgustu, na Šampionatu Evrope MK oružjem u Mariboru (od 19. jula do 2. avgusta) i prvim Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu u Azerbejdžanu od 12. do 28. juna.

Šampionat Evrope vazdušnim oružjeme u Arnhemu, koji nije za olimpijske vize, održaće se od 2. do 8. marta 2015.

Internacionalno prvenstvo Beograda, najveće regionalno takmičenje vazdušnim oružjem, na programu će biti od 12. do 14. decembra ove godine.

Za strelce - studente biće interesantna i letnja Univerzijada od 3. do 14. jula 2015. u Gvanžuu u Koreji.

Za kategorije kadeta i mlađih juniora standardnim vazdušnim oružjem, neće biti normi za Šampionat Srbije, već je uslov samo učešće na regionalnim prvenstvima.

Predloženo je Upravnom odboru SS Srbije da se povećaju takse za učešće na prvenstvima za oko 15 procenata. One, inače, nisu menjane poslednje tri godine.

Komisija je održala sednicu u punom sastavu, uz predsednika Nikolu Marića,u radu su učestvovali i sekretar Dragan Marković kao i članovi Jasna Šekarić, Goran Maksimović i Miomir Spasojević. Na sastanku su bili i sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović sa saradnicima u stručnom štabu Jelenom Arunović i Draganom Donevićem, kao i predsednik Sudijske komisije SS Srbije Vitomir Homan.