XS
SM
MD
LG

Trstenik domaćin državnog prvenstva Srbije u reli letenju

 Prvenstvo Srbije u reli letenju biće održano 20. i 21. septembra na aerodromu u organizaciji Aero kluba Trstenik i uz podršku Opštine Trstenik. U okviru prvog takmičarskog dana nastupiće 12 posada iz Srbije što ovaj događaj svrstava u najmasovnije u poslednjih pet godina.  Drugi dan rezervisan je za proglašenje pobednika i prezentaciju akrobatskog jedriličarstva,  padobranstva, BASE skokova, revijalnu vožnju motornim zmajevima i prezentaciju aviona domaće proizvodnje i mlaznog aviona Galeb G-2. 

Početak takmičenja zakazan je za subotu 20. septembra u 10 časova. Reli takmičenje se sastoji iz tri discipline: izviđanje, vremenska tačnost i precizno sletanje. Na unapred pripremljenim maršutama postavljeno je pet okretnih tačaka i osam fotografija koje je potrebno pronaći u roku od 90 minuta sa tolerancijom od ±2 sekunde. Zadatak se završava preciznim sletanjem na polje širine 2 metra.

„Ovo takmičenje svrstava se u red najmasovnijih u predhodnoj deceniji i predstavlja izuzetnu pripremu za organizaciju nekih budućih takmičenja internacionalnog karaktera“, kazao je predsednik Aero kluba Trstenik,Bošković Goran.

Manifestaciju će otvoriti predsednik Vazduhoplovnog Saveza Srbije, Labud Bulatović i predsednik Opštine Trstenik, Miroslav Aleksić.

Proglašenje pobednika i revijalni deo manifestacije počinje u nedelju u 10 časova.

U revijalnom delu učestvovaće padobranaci 63.padobranske brigade, wingsuit letači iz Srbije i Hrvatske, piloti motornih zmajeva, jedrilica, aviona i helikoptera.