XS
SM
MD
LG

Krune sa Havajcima pomažu stradalima u poplavama
Grupa Američkih studenata sa Havaja, zajedno sa klubom američkog fudbala Kraljevo Royal Crowns pomaže ugroženima od poplava u Srbiji. Ovaj Američko-Srpski tim volontera je pomogao u Obrenovcu u rasčišćavanju potopljenih kuća, a u Kraljevu distribuciji pomoći i u pravljenju 30 novih kreveta za najugroženije.

Foto: Krune i Havajci u Obrenovcu

 
"Kraljevske krune" već drugu godinu za redom su domaćini studenata sa Honolulu univerziteta koji sa kraljevačkim sportistima volontiraju u humanitarnim i društveno odgovornim akcijama. Prošle godine pružena je pomoć u rakontrukciji ograde SOS Dečijeg Sela u kraljevu, zatim u raščišćavanju dvorišta seoskih ambulanti Zdravstvenog centra "Studenica" u Kraljevu i gerentološkog centra u Mataruškoj banji. Ove godine sve aktivnosti se usmerene na ugrožene u nedavnim poplavama. Kraljevački klub američkog fudbala je inače organizovao prikupljanje i distribuciju hrane, higijenskih sredstava, obuć i odeće stradalima, kao i u saniranju posledica poplava na terenu . Američki studenti su zajedno sa igračima kluba pomagli tamo gde je bilo najgore, u Obrenovcu. Prošlog četvrtka 05. juna, samo dan posle apela Američke amdasade u Srbiji,  Krune i havajci se se samoorganizovali i stigli u Obrenovčanima u pomoć.  Veliko iskustvo i još veće zadovoljstvo u pruženoj pomoći Obrenovčanima, je stekao Srpsko-Američki tim volontera.  
 
I ako nigde nisu želeli da ističu svoj doprinos u Obrenovcu, ipak nisu prošli neprimećeno, jedan od članova kluba američkog fudbala Obrenovac Howks, Vladimir Babić, primetio je Krune u svom gradu: "Zahvaljujem se prijateljima velikog srca koje sam danas sreo u svom gradu na pruženoj pomoći. Ostao sam bez reči kad sam video obeležja Kruna u Obrenovcu."
 
Nakon povratka iz Obrenovca i u Kraljevu je nastavljeno sa pružanjem pomoći, organizovan je projekat pravljejnja kreveta, kao jedne od najpotrebnijih stvari, ljudima koji su u poplavama ostali bez ležaja. Prikupljena su sredstva za izradu 30 kreveta, a u njihovoj izradi su direktno učestvovali Havajci i igrači Kruna. Juče, u četvrtak 12. juna je otpočela podela kreveta porodicama koje su ostale bez nameštaja u poplavama. Do ponedeljka biće donirano svih 30 kreveta najugroženijim porodicama u kraljevačkim naseljima Grdica, Adrani i Sirča.
 
Pored humanitarnog anganžmana, Američki studenti nalaze vremena da se upoznaju sa srpskom kulturom i tradicijom, pa je predviđena poseta i manastrima Žiča i Studenica, srednjovekovnom gradu Maglič, kao i Vrnjačkoj u Mataruškoj banji. Takođe, i gosti su prezentovali svoju kuturu pa su na organiozavanom "Luau Party" odigrali svoje tradicionalne Hula plesove i pevali Havajske pesme. Na istoj žurci pored trposkig pesama, Havajci su imali prilike da od domaćina nauče srpska kola da igraju.
 
Sportske aktivnosti takođe nisu izostale, prošle nedelje 08. juna, organizovan je loklalni "Kraljevo Challenge" turnir u Speedball-u (Flag Football verziji američkog fudbala), u kojem je učestvovalo 7 ekipa sa preko 35 igrača. Zanimljivo je da je u svakom timu bio bar po jedan Havajac, a nagrada za najbolji tim su bile 5 pari novih Nike rukavica sa obeležijima prvaka poslednjeg SuperBowl-a, tima Seattle Seahowks.

7 .kolo Prva liga Jug
Golden Bears Bor 6 : 12 Pastuvi Požarevac
Werewolves Valjevo 0 : 35 Royal Crowns Kraljevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por SCR
1 Angel Warriors Čačak 5 5 0 1.000
2 Royal Crowns Kraljevo 5 4 1 0.800
3 Pastuvi Požarevac 5 3 2 0.600
4 Golden Bears Bor 5 2 3 0.400
5 Pirates Zemun 5 1 4 0.200
6 Werewolves Valjevo 5 0 5 0.000