XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Ivana Maksimović diplomirala

BEOGRAD, 12. maj (Info centar).- Ivana Maksimović, strelac „Akademije Maksimović“, olimpijska vicešampionka MK puškom iz Londona 2012, odbranila je diplomski rad na Univerzitetu „Singidunum“ – Fakultetu za turistički i hotilijerski menadžment u Beogradu.

Tema diplomskog rada bila je “Uloga streljaštva u sportskom turizmu Srbije“. Ivana Maksimović je tako stekla zvanje diplomiranog ekonomiste. U komisiji su bili mentor profesor dr Verka Jovanović i dekan profesor dr Krunoslav Čačić.

- Bilo mi je zadovoljstvo da se pozabavim ovom temom i pripremim rad, u kome sam spojila studije i ono čime se bavim. Zahvalnost dugujem i Vasi Spasojeviću istaknutom streljačkom treneru iz Jagodine, koji je, svojevremeno, bio mentor mom ocu Goranu u odbrani diplomskog rada na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu. Planiram da uskoro završim i studije i na Višoj sportskoj i zdravstvenoj školi - rekla je Ivana Maksimović.- Jednu veliku životnu obavezu sam uspešno prebrodila, sada mnogo mirnije mogu da se posvetim pripremama za najvažnije takmičenje ove godine, Šampionat sveta u Granadi u septembru na kome želim da ispunim olimpijsku normu za Rio. Mnogo mi znači ljubav i podrška moje porodice, mame, tate i brata sa kojima sam delila sve lepe i manje lepe stvari u studentskom životu.

Na pitanje zašto je izabrala baš turizam, Ivana Maksimović je rekla:

- Volim da putujem, da upoznajem druge zemlje, nacije i kulture. Mi strelci dosta putujemo, često u sezoni odemo sa kraja na kraj sveta i zavolela sam putovanja. Zato sam i izabrala turizam, jer najlepše je da radite ono što volite...

Ivana Maksimović je rođena 1990. u Beogradu. Počela je da se bavi streljaštvom sa 12 godina. Osvojila je olimpijsko srebro 2012. u Londonu (MK puška trostav), srebro u finalu Svetskog kupa 2013. u Minhenu (vazdušna puška), srebro u Svetskom kupu u Fort Beningu 2014. (vazdušna puška) i tri bronze u Svetskim kupovima: dve u Čangvonu 2013. (MK i vazdušna puška) i jednu u Čangvoanu 2011. (vazdušna puška).

Ima dve evropske bronze: 2013. u Osijeku MK puškom trostav i 2014. u Moskvi vazdušnom puškom.

Kao član reprezentacije ove godine je sa Andreom Arsović i Draganom Todorović osvojila u Moskvi evropsko ekipno zlato vazdušnom puškom sa evropskim rekordom. Prošle godine je na EŠ vazdušnim oružjem u Danskoj postala prva svetska rekorderka vazdušnom puškom u osnovnom delu po novim pravilima sa 418 krugova.

Izabrana je da bude “Uzor mladim sportistima” na letnjim Olimpijskim igrama mladih u Nankingu u Kini u avgustu sa još 37 asova iz 28 sportova sa programa ovog takmičenja.