XS
SM
MD
LG

Lalatović "Na Ćair bez trojice standardnih"

Kruševac:

 

 

 Za sedam dana igramo tri teške utakmice, a presing počinje utakmicom protiv Radničkog iz Niša "rekao je Nenad Lalatović šef stručnog štaba Napretka, i dodao da očekuje pozitivan ishod, uprkos izostanku Gavrića, Cvetkovića(žuti  kartoni) i Bajića zbog crvenog  kartona.Umesto prve dvojice na teren će Luković i Vidaković,dok će se šef struke za još jednu izmenu odlučiti pred utakmicu.

" Radnički iz Niša je dobar i kvalitetan tim, igraju pred domaćom publikom, ali naš cilj se zna-bez obzira da li igramo kući ili na strani trideset prvi bod je cilj. Posebna opasnost preti nam od desne strane Nislija a tu je i njihov najbolji igrač Sasa StojanovićIpak kouč Napretka je optimista i smatra da se tim sa Čaira ti sa popularnog 44 el Clasika kako navijači zovu ovaj derbi van Beograda može vratiti  sa povoljnim rezultatom.

Ipak najveće interesovanje novinara vladalo je za odigranu utakmicu izmedju Napretka i Novog Pazara pogotovo zbog pokretanja disciplinskog postupka protiv Kruševljana zbog čega je rukovodstvo Napretka izdalo saopštenje koje prenosimo u celosti.

 

Na osnovu Odluke disciplinke komisije FSS broj DK-96/14-202 od 14.04.2014 o pokretanju disciplinskog postupka protiv Fudbalskog kluba Napredak Kruševac izjašnjavamo se: 



FUDBALSKI KLUB „N A P R E D A K“
Stanka Gavrilovića bb
15.04.2014. godine
K r u š e v a c


DISCIPLNISKA KOMISIJA FUDBALSKOG SAVEZA SRBIJE
Terazije 35, BEOGRAD


PREDMET: Izjašnjenje

Poštovani,

U vezi sa Vašom Odlukom za pokretanje disciplinskog postupka protiv našeg kluba, zbog nedoličnog ponašanja naših navijača isticanjem transparenta sa neprihvatljivim tekstom na istočnoj tribini stadiona, skandiranjem neprihvatljivih slogana „Ubi ubi turčina“ i „Svaka turkinja zna da je Miloš ubio Murata“ kao i sukobom pojedinih redara sa navijačima iz Novog Pazara, na prvenstvenoj utakmici 23. kola Jelen super lige u fudbalu između FK „Napredak“ i FK „Novi Pazar“ odigrane 12.04.2014. godine, 

obaveštavamo Vas o sledećem:

Imajući u vidu da je utakmica od strane Komesara za bezbednost FSS, proglašena utakmicom povišenog rizika, Fudbalski klub Napredak blagovremeno je preduzeo sve potrebne mere i radnje u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima (Zakon o okupljanju građana, Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, Pravilnik o bezbednosti i sigurnosti na fudbalskim utakmicama FSS) u cilju sprečavanja nasilja i nedoličnog ponašanja na navedenoj utakmici, što je u svom izveštaju konstatovao delegat utakmice i Komesar za bezbednost FSS.

Prvo, u ponedeljak 07.04.2014. godine, Komesar za bezbednost FK Napredak, dostavio je pisano obaveštenje Policijskoj upravi u Kruševcu u kojem je između ostalog dat predlog da policija zbog bezbednosti razmotri mogućnost i „zabrani“ dolazak navijača FK Novi Pazar u Kruševac, imajući u vidu da je navijačima FK Napredak u 8. kolu zabranjen odlazak u Novi Pazar. Ovo obaveštenje poslato je iz razloga što FK Napredak u skladu sa fudbalskim propisima i fer pleju nije ovlašćen da zabrani navijačima dolazak u Kruševac, dok policija može iz razloga bezbednosti da donese rešenje o ograničenju ili zabrani kretanja na određenom prostoru u određeno vreme. Istoga dana upućen je i dopis FK Novi Pazar u kome su zamoljeni da ne dovode svoje navijače jer su se na to obavezali kada su podneli molbu da i naši navijači ne idu u Novi Pazar (molbu potpisali tadašnji predsednik FK Novi Pazar i gradonačelnik Novog Pazara). 

U utorak 08.04.2014. godine, od strane FK Novi Pazar stigao je dopis u kojem se ističe da prethodno postignut dogovor o međusobnom nedovođenju navijača više ne važi i da će oni dovesti svoje navijače i da garantuju za njihovo ponašanje na stadionu i van njega, ističući da njihovi navijači fer i sportski navijaju što mogu potvrditi i organi bezbednosti Fudbaslkog saveza Srbije. 

O napred navedenom, Komesar za bezbednost je obavestio Policijsku upravu u Kruševcu i Komesara za bezbednost Jelen super lige u cilju sagledavanja bezbednosti i donošenja odluke o dolasku ili zabrani dolaska navijača FK Novi Pazar u Kruševac. Od strane Policijske uprave u Kruševcu nije doneto rešenje o zabrani dolaska navijača a Komesar za bezbednost FSS je izneo da ne postoje bezbednsoni razlozi za donošenje odluke o zabrani dolaska navijača FK Novi Pazar u Kruševac i da oni na prethodnim gostovanjima u Kragujevcu i Beogradu nisu napravili niti ijedan incident. Po prvim informacijama utakmica je terbalo da bude proglašena utakmicom normalnog rizika, ali je 10.04.2014. godine od strane Komesara za bezbednost FSS proglašena utakmicom povišenog rizika.

U skladu sa zakonom i podzakonskim aktima u ovoj oblasti, zbog bezbednosti svih učesnika, smanjen je kapacitet stadiona na 6000 mesta i navijačima Novog Pazara dostavljeno je 320 karata za južnu tribinu (5% kapaciteta stadiona).

Nakon toga, Komesar za bezbednost kluba je u saradnji sa ostalim subjektima bezbednosti bezbednosti preduzeo sve mere i radnje predviđene odredbama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama („Službeni glasnik RS“, br. 67/03, 101/05, 90/07, 72/09, 111/09 i 104/13) i Pravilnika o bezbednosti i sigurnosti na fudbalskim utakmicama („Službeni list FSS – Fudbal“, vanredni br. I/07). Obim i sadržaj predviđenih mera detaljno je sadržan u Planu preventivnog delovanja koji je dostavljen svim subjektima bezbednosti.

Održana su dva organizaciona sastanka sa svim subjektima bezbednosti (11.04. u 18,30 i 12.04. u 16,30 sati). Sačinjeni su zapisnici. 

U vezi ponašanja domaćih navijača na stadionu, obaveštavamo Vas o sledećem:
Domaći navijači tzv. Jakuze nisu ni prisustvovale navedenoj utakmici, tako da konstatacija „neprimereno ponašanja domaćih navijača“ nije korektna i potpuno je neistinita. Neprimereno ponašanje može se prepisati samo gledaocima koji su bili na istočnoj tribini a koji su izazvani nesportskim ponašanjem jednog navijača Novog Pazara koji je prvi ušao na stadion sa crvenom majcom sa obeležjima zastave Turske pokazivajući sa obe ruke „srednji prst“ a kasnije i pesnice prema gledaocima, naročito onima koji su se nalazili na istočnoj tribini čime je izazvao „zvižduke“ celog stadiona. Pogledati sliku: Izvor Sportski žurnal.

Obrazloženje:
Dana 11.04.2104. godine, nakon organizacionog sastanka, Komesar za bezbednost održao je sastanak sa vođama domaćih navijača tzv. „Jakuza“, u vezi sa postizanjem dogovora da dođu na utakmicu i kao i do sada kroz fer i sportsko navijanje podrže svoj tim u borbi za bodove. Na sastanku su pored Komesara za bezbednost FK Napredak, prisustvovali i predstavnici policije iz Kruševca, javni tužilac Višeg tužilaštva u Kruševcu i Komesar za bezbednsot FSS Milivoje Mirkov. Tokom sastanka predstavnici navijača su izneli čvrst stav da neće doći da navijaju iz razloga što je njima bilo zabranjeno da idu u Novi Pazar. Od Komesara za bezbednsot FSS tražili su da se izjasni ko je i na koji način doneo odluku o zabrani njihovog odlaska u Novi Pazar i ko je dozvolio navijačima Novog Pazara da dođu u Kruševac. KOmesar za bezbedsnot FSS objasnio im je da su tada verovatno postojali bezbednosni razlozi, ali da osuđuje takav stav i da je znao lično bi se zalagao da do toga nedođe. Što se tiče dozove za dolazak navijača FK Novi Pazar u Kruševac, izneo je da ne postoje bezbednsoni razlozi da im se zabrani dolazak i da ne postoji diciplinska mera FSS o zabrani vođenja navijača kao ni rešenje policije o zabrani odnosno ograničenju kretanja na određenom prostoru. Tokom sastanka, predstavnici navijača zatražili su od prisutnih kao kompezaciju za ne odlazak u Novi Pazar, da im se dozvoli unošenje i paljenje pirotehnike što naravno nije prihvaćeno, već su od strane Komesara za bezbednost, policije i tužilaštva upoznati o kaznenim merama koje su propisane Krivičnim zakonikom (član 344a Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu) i Zakonom o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, ukoliko dođu na utakmicu i tokom iste izazovu nasilje ili se nedolično ponašaju. Nakon upoznavanja isti su se izjavili da ostaju pri svom stavu da bojkotuju dolazak na stadion i da neće navijati. O svemu sačinjen zapisnik.
Za vreme utakmice, što se može videti i na TV snimku, na severnoj tribini nije bilo navijača navijačke grupe „Jakuza“, odnosno oni su ostali pri svom stavu da bojkotuju dolazak na stadion. 

U vezi sa ponašanjem gledalaca, obaveštavamo Vas da je FK Napredak preduzeo sve mere da se gledaoci upoznaju sa pravilima ponašanja na stadionu i to: Na Internet stranici kluba postavljen je link „Pravila ponašanja gledalaca na stadionu“, izrađen je i na ulaze postavljen plakat sa pravilima ponašanja gledalaca na stadionu, a tokom jesenjeg dela prvenstva urađeno je i zajedno sa kartom podeljeno 40 000 flajera „Pravila ponašanja gledalaca na stadionu“, kao i na poleđini svake ulaznice postoji izvod iz Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama koji govori o pravilima ponašanja gledalaca.

Na samom početku utakmice oficijelni spiker pozvao je sve prisutne na fer i sportsko navijanje. 
Imajući u vidu napred navedeno, FK Napredak je u pogledu ponašanja svojih gledalaca preduzeo sve mere da ne dođe do „pevanja neprimerenih pesama“ kako pre utakmice tako i za vreme kroz upozorenja oficejlnog spikera, a da su pojedinačni slučajevi na istočnoj tribini isprovocirani od strane navijača „Novog Pazara“. Mišljenja smo da isticanjem transparenta „Srpske krvi imate“ i pevanje pesme „Srbija“ nije prekršen član 4. stav 1 tačka 3. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, i ne može se podvesti pod vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili verskoj osnovi jer gostujući navijači žive u Republici Srbiji, srpskog su državljanstva i među njima ima pripadnika srba, za razliku od njihovog isticanja obeležja drugih država (Turske i BiH) i pevanja pesama „ovo je Turska“ i sl. Takva ponašanja iritiraju sve prisutne na stadionu. Druge pesme koje se stavljaju na teret gledaocima FK Napredak osuđujemo i one su posledica reakcije na pesme navijača FK Novi Pazar.

U vezi sa propustima redarske službe, obaveštavamo Vas o sledećem:
Fudbalsku Klub Napredak zaključio je na osnovu člana 20. Zakona o privatnom obezbeđenju (Službeni glasnik RS broj 104/13) i člana 8. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama ("Sl. glasnik RS", br. 67/2003, 101/2005 - dr. zakon, 90/2007, 72/2009 - dr. zakon, 111/2009 i 104/13), dana 21.02.2013. godine u Kruševcu, Ugovor o pružanju usluga sa Preduzećem za usluge i promet ALPHA GUARD DOO iz Kruševca ul. Borisava Stefanovića br. 1, matični broj: 20966262, PIB: 108274683 čiji je zakonski zastupnik Ivan Milanović. Navedenim Ugovorom definisana su prava, obaveze i dužnosti redarske službe.

U skladu sa bezbednsonom procenom, Komesar za bezbednost kluba dostavio je navedenom preduzeću pisani Zahtev za angažovanje redarske službe (koji dostavljamo u prilogu) u kojem se posebno naglašava sledeće „Kao i do sada, potrebno je da vodite računa prilikom odabira redara i podsećamo da to moraju biti punoletna, odgovorna i psihofizički sposobna lica sa iskustvom u obavljanju poslova obezbeđenja fudbalskih utakmica. Pre stupanja na dužnost, potrebno je da angažovane pripadnike redarske službe upoznate sa odredbama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama (posebno sa odredbama člana 8.), kao i da im skrenete pažnju na pravila ponašanja za vreme trajanja obezbeđenja. Napominjemo da angažovani redari moraju biti opremljeni jednoobraznim prslucima sa svetloodbojnim trakama i natpisom „Redar“ ili „Security”„.

Tokom organizacionih sastanaka rukovodiocu redarske službe sugerisano je da prilikom raspoređivanja redara iste upozna sa zadacima i odredbama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Napominjemo da angažovani redari kao i svi ostali u Republici Srbiji nisu prošli obuku Ministarstva unutrašnjih poslova koje je po zakonu obavezno da takvu obuku održi. 

U vezi sa konkretnim događajem napominjemo da su redari koji su se nalazili u sektoru teren kod južne tribine naspram navijača FK Novi Pazar, od strane istih u dva navrata gađani stolicama u 37 i u 84. minutu kada je teže povređen jedan redar ( pogođen stolicom u glavu, posekotina temena glave, ukazana pomoć na stadionu a kasnije i u bolnici, hiruški zbrinut, postoji lekarska dokumentacija). Nakon ovoga usledila je „ljudska reakcija“ vraćanja polomljenih stolica ka navijačima Novog Pazara, što donekle imajući u vidu sva dešavanja razumemo ali i osuđujemo. Rukovodilac redarske službe je za vreme incidenta otišao do redara i iste smirivao kao i pripadnici policije koji su ih sklanjali iza sebe da bi ih zaštitili. Pogledati snimak na linku: 

http://www.youtube.com/watch?v=H71ncdekza0

Na kraju, molimo Vas da prilikom odlučivanja o eventualnoj disciplinskoj odgovornosti kluba uzmete u obzir sve napore i preventivne mere koje je FK Napredak preduzeo da spreči nesportsko ponašanje na stadionu. 

Takođe, podsećamo da FK Napredak podržava napore FSS i drugih državnih organa u borbi protiv huliganizma i podseća da u dosadašnjem toku prvenstva gledaoci i navijači FK Naparedak ni na jednoj utakmici nisu pevali niti su isticali trenasparente neprimerenog sadržaja niti su unosili i upotrebljavali pirotehnička sredstva. 



 

Detalj sa konferencije Nenad Lalatović i Valentina Vasić

Kouč Napretka uveren u opstanak tima ,31 bod je vrlo blizu


Radnički 1923 1 : 1 Jagodina
Javor Matis 4 : 3 Napredak
Vojvodina 3 : 3 Crvena zvezda
OFK Beograd 0 : 1 Donji Srem
Sloboda Point 0 : 1 Voždovac
Rad 2 : 1 Spartak
Partizan 2 : 0 Čukarički
Radnički (N) 2 : 0 Novi Pazar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 23 3 4 72
2 Partizan 30 22 5 3 71
3 Jagodina 30 13 9 8 48
4 Vojvodina 30 11 12 7 45
5 Čukarički 30 12 8 10 44
6 Radnički (N) 30 10 13 7 43
7 Voždovac 30 12 6 12 42
8 Novi Pazar 30 11 6 13 39
9 Napredak 30 9 8 13 35
10 Spartak 30 8 10 12 34
11 OFK Beograd 30 10 3 17 33
12 Donji Srem 30 7 11 12 32
13 Radnički 1923 30 7 11 12 32
14 Rad 30 8 5 17 29
15 Javor Matis 30 6 11 13 29
16 Sloboda Point 30 7 7 16 28