XS
SM
MD
LG

Valjevac Vladimir Đokić kreće u novi pobednički pohod iz svoje kneževine

 

 

 Posle šestogodišnje odiseje po Srbiji  košarkaški knez sa Kolubare, Valjevac Vladimir Đokić poslednjeg dana marta postao je  zvanično trener Metalca

Profesor Boško Đukanović za nepuna tri meseca uradio je nešto u novom  milenijumu nezamislivo za valjevsku košarku. Prekinuo je agoniju i stereotip viđan godinama. Beskrajno čašćavanje prisustvom mahom igrača odavno prošlih košarkaških zenit, u pokušaju da se preko Metalca vrate tamo gde su nekad bili, i pukih  izvršilaca sa klupe, na sreću danas su samo ružna prošlost.

Na kraju marta 2014. Metalac je zakoračio konačno u budućnost. Uspešnog trenera sa oreolom pobednika ma gde radio Sinišu Matića zamenio je Valjevac Vladimir Đokić, takođe rođeni šampion.

Šest godina ignorisan iako persona i košarkaška veličina, nekada kao igrač, danas kao trener  prihvatio je (ne)očekivani poziv profesora Đukanovića, uvek spremnog  za izazove i nekarakteristične, ali velike poteze. Danas pre podne Đokić se upoznao se ekipom, bez uticaja na njen sastav, ali spreman da zajednički krenu u nove uspehe bez kraja.

-Srećan sam zbog povratka u svoj grad. Zahvaljujem na prvom mestu  profesoru Đukanoviću na ukazanom poverenju. Na sastav tima ne mogu da utičem, ali ću pokušati da za ovih nekoliko dana učinim sve sa momcima da zajednički stvorimo preduslove za još bolju  igru, kako bi bili ravnopravan partner svim superligašima.

Kakav je prvi utisak o ekipi?

-Dočekali su me u odličnom raspoloženju sa izuzetnom energijom da rade. Želja da igraju i pobeđuju je evidentna. Metalac je  pokriven na svim pozicijama, s tim što su na poziciji pet čak četvorica igrača. Jasno je da će neko morati da bude samo posmatrač.

Pristigao je i  Amerikanac Ešton Mičel.

-Deluje vrlo  ubedljivo.Tiipičan američki plej, za koga nema tajne u košarci. Eksplozivan, tehnički potkovan sa dobrim rešenjima u igri i preciznim šutem, moćnim ulaazom pod koš. Najviše me raduje što je pozitivac kao i Rej Vulriž.

Pored Eštona i Petar Popović je enigma za Valjevce.

-Poznajem ga kao saigrača  iz Zvezde. Iskusan, odgovoran, beskompromisan borac, znalac, kao pojava impresivno deluje. Jednostavno, Sparatanac –pobednik. Sa Popovićem ćemo moći ddostojno da se nosimo sa rivalima u reketu.

Do prvog meča u Superligi nema puno vremena za nadgradnju?

-Ovo je već uigrana ekipa. Neće biti spektakularnih promena i sistemu igre. Zna se šta ko radi. U hodu ćemo pokušati da u nijansama podignemo igru na viši nivo. Pristup će biti najvažniji, ali ako svi budemo verovali da možemo više i dalje da dobacimo  ništa nije nemoguće. Ističem posebno, uslovi za   rad u Valjevu su izvanredni.

Izašao je i raspored, prvo kolo  je več u  subotu  u Železniku, pa dolaze  dva jadranca  Mega u Valjevu i Radnički u Kragujevcu.

-Ne opterećujem se rasporedom. Naš zadatak da iz svake utakmice izlazimo za nijansu kvalitetniji, uigraniji, jednostavno jači. Nadam se velikoj podršci poklonika košarke iz Valjeva već u Železniku u subotu,zaključuje Vladimir Đokić, jutros I večeras na treningu sa prvim saradnikom  Milovanom Teofiliovićem –belim, čovekom koji je prepoznao talenat Miloša Teodosića, usmerio ga umesto na fudbal, u svet košarke, gde je postao  vrhunski igrač, jedan od najboljih evroskih plejmejkera. Lazar Gojković će i dalje  biti zadužen za skauting rivala. O kondiciji će brinuti i dalje biti  Nenad Selaković, o zdravlju igrača lekar Milić Kovačević, a  fizioterapeut ostaje Đorđe Janković.

 CV ZA POŠTOVANJE 

Vladimir Đokić je prošle godije sa reprezenatcijom Srbije na Univerzijadi u Kazanju osvojio bronzu, a srebro u turskom Mersinu na Mediteranskim igrama. U srpkoj klupskoj košarci najveće uspehe je postigao sa užičkom Slobodom, 2013.godiine  učesnikom završnog  turnir Kupa Radivoja Koraća, i superligašem sa četiri pobede kao i Metalac. U protekloj sezoni Đokić  je sa Slogom iz Kraljeva izborio opstanak u Prvoj ligi. Radio je sa puno uspeha i u kraljevačkom Mašincu.

Košarkašku karijeru Vladimir Đokić je započeo u valjevskom Studentu, afirmisao se u Metalcu, sa kojim je 1993.pod vođstvom Zorana Kovačevića  stigao po drugi put u istoriji do Prve lige SR Jugoslavije. Usledio je odlazak u subotički Spartak, pa finale Kupa Jugoslavije sa  Partizanom, u koji ubrzo prelazi i gde briljira. U sezoni 1997/1998. sa crno belima je na fajnal  for Evrlige  u Barselonu. U ekipi sa  Radoševićem, Čubrilom, Drobnjakom,Tomaševićem Brkićem, Čankom  Lukovskim Vladimir  Đokić je izrasto u vođu tima.  Ostale su upamćene velike partije u dresu   Partizana i pobede   nad  zvaničnim prvakom Evrope  Olimpijakosom i u  četvrtfinalu  nad  šampionom Rusije CSKA-om. Na Fajnal foru Evro lige  u Barseloni rival Partizanu je bio   Kinder sa Danilovićem, Savićem i Nesterevićem i Beneton sa trenerom Obradovićem i  Rebračom. Naredne godine sa  Partizanom je stigao do četvrtfinala,  i osvojio je   Kup Jugoslavije. Posle niza sjajnih sezona  vraća  u svoje Valjevo da sa   kapitenskom trakom 2008. uvede  Metalac  ponovo u društvo prvoligaša. Đokić je ostao upamćen kao 13 igrač u  reprezentaciju  na Olimpijskim igrama 1996, u Atlanti (SAD) kada je  Jugoslavija osvojila srebrnu medalju.  Na temu „Uloga i zadaci plejmejkera“ diplomirao je na Višoj trenerskoj školi u Beogradu sa najvišom ocenom 10. U svom diplomskom radu u saradnji sa profesorom dr. Milutinom Pavlovićem Đokić je analizirao  igru plejmejkera od vremena Moke Slavnića,  preko Zorana  Sretenovića, Saše Đorđevića, do poslednje  generacije visokih organizatira igre Milenka Tepića i Miloša  Teodosića, danas prototipa vrhunskog  plejmejekera.

PROFESOPR ĐUKANOVIĆ: STIGAO NASLEDNIK LUKE STANČIĆA !

Profesor Boško Đukanović je najzaslužniji što je san košarkaških zaljubljenika u Valjevu konačno dosanjan.

-Dugo smo čekali i konačno dočekali  pravog naslednika legendarnog Luke Stančića.Vladimir Đokić je odavno ispunio sve uslove da se vrati u svoj Metalac. Siguran sam da je reč o ekstremno kvalitetnom čoveku i stručnjaku, ne zaboravite dokazano velikom igraču.

Nije bilo posebnog uslovljavanja ističe profesor Đukanović.

-Na obostrano zadovoljstvo smo se dogovorili za tili čas. Ja sam lično za ugovor na pet i više godina. Saradnju ćemo verifikovati zvanično koliko već danas. 

Košarkaško Valjevo  je u transu zbog angažovanja Đokića.

-I treba da bude. Ja sam lično danas najsrećniji Valjevac. Vlada će u svom klubu će imati najbolje uslove za rad do sada.  

Dolazak  nije uslovljen pobedama i rezulatima  po svaku cenu

-Vladimir  je preuzeo  respektabilan tim u nedelji kada počinje novo prvenstvo. To je najbolji pokazatelj kolika je njegova želja da radi i o kakvoj trenerskoj personi je reč.

Za Đokića u Metalcu očigledno nema uslovljavanja u predstojećoj sezoni. 

-Nema imperativa protiv gromada kakve su danas Partizan, Zvezda. Mega i Radnički su takođe dokazali  svoje vrednosti. Igramo da uživamo i pobeđujemo. Sada sa vrhunskim trenerom, sjajnim igračima stiže još bolja  igra. Valjevo voli pobednike. Verujem u Vladimira Đokića. Ponovo dolaze dani valjevske košarke u Srbiji, duboko je uveren  profesor Đukanović

Plava desetka, Vladimir Đokić ponovo u svojoj košarkaškoj kneževini Valjevu


Sloboda 62 : 64 Tamiš
Vršac 102 : 78 Meridiana
Crnokosa 91 : 85 Napredak Rubin
Metalac 97 : 77 Smederevo
Konstantin 95 : 75 OKK Beograd
Borac 85 : 76 FMP
Vojvodina Srbijagas 94 : 83 Sloga
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 FMP 26 20 6 46
2 Crnokosa 26 18 8 44
3 Metalac 26 17 9 43
4 Borac 26 17 9 43
5 Konstantin 26 15 11 41
6 OKK Beograd 26 14 12 40
7 Vršac 26 13 13 39
8 Vojvodina Srbijagas 26 12 14 38
9 Tamiš 26 12 14 38
10 Napredak Rubin 26 11 15 37
11 Sloga 26 11 15 37
12 Smederevo 26 11 15 37
13 Meridiana 26 6 20 32
14 Sloboda 26 5 21 31