XS
SM
MD
LG

Mali budžet i veliko srce dovoljni za opstanak u ABA ligi

Krka je uspjela izboriti opstanak u ABA ligi. Oni su u poslednjem kolu u Novom Mestu savladali Olimpiju u direktnom duelu za opstanak. Tako su sebe ostavili u ligi a Olimpiju izbacili iz lige.

Uspjeh Krke zaista je veliki. Klub sa ubjedljivo najmanjim budžetom u cijeloj ABA ligi. Pa gotovo svi mi koji smo pravili analize i najave ABA lige u jednom smo se složili, da će Krka ispasti iz lige. Međutim, momci Simona Petrova pokazali su da su tvrd orah i na kraju su uradili čudo.

Glavna stvar kod Krke je ta što su bili svjesni svojih mogućnosti. Nisu se zalijetali sa prejakim imenima nego su se držali planiranog skromnog budžeta. Zadržali su ključne igrače iz protekle sezone i doveli neke koji na ovaj ili onaj način imaju veze sa Novim Mestom. Neki domaći igrači a neki povratnici poput Lalića. Na sve muke sa malim budžetom dodatan problem bila je i povreda Marka Jošila. MVP završnog turnira Dvaba lige u Čačku, propustio je 14 kola ABA lige. Međutim, ništa Krku nije moglo pokolebati.

I navikli smo već svi na to da su tvrd orah u Novom Mestu. Specifična dvorana ''Leona Štukelja'' i ove sezone je nosila Krku. Padali su tu Partizan, Cedevita, Budućnost. Tri ekipe koje su sada u plej ofu. Pao je i Mornar koji je tada igrao Evrokup. Mnogi su mislili da će Krka da se definitivno raspane nakon što su propustili veliku šansu protiv Igokee u Novom Mestu. Ali i na ovo su imali spremljen odgovor.

Kakav je bio odgovor ? Otišli su u Zadar i ostvarili veliku pobjedu. Pobjedu koja im je tako mnogo značila. U završnici sezone su ih opet mnogi otpisivali a onda su skinuli pomenuti skalp Cedeviti da bi opstanak osigurali pbojedom protiv Olimpije.

Za opstanak su bile ključne tri stvari. Prva je uprava i njihov normalan rad. Već nekoliko godina su svjesni svojih mogućnosti. Ne lete sa sastavom i ne sklapaju nerealne sastave za svoje finansije. Takođe, pokazali su odvažnost i činjenicom da su vjerovali maksimalno Simonu Petrovu. On je drugi razlog opstanka. Došao je pred kraj sezone 16/17 i nije mogao spriječiti ispadanje. Međutim, malo i neočekivano odveo je Krku do titule u Dvaba ligi a onda je ove sezone klub odveo do opstanka. Treći razlog opstanka Krke jeste Dominik Mavra. Prosto je nevjerovatno da su Zadrani jurili za strancima dok je ovaj momak bio slobodan. Krka je iskoristila šansu i dovela ga a on je sredio Zadar u gostima i ''natrpao'' Cedeviti 35 poena u Novom Mestu.

Budući da je plej of ABA lige jedan od najneizvjesnijih u istoriji, o opstanku Krke neće se mnogo govoriti. Međutim, njihov opstanak je u rangu titule Zvezde ili Partizana. Olimpija je imala neke nerealne najave i ciljeve. Imali su i ogromna ulaganja. A onda im je njihov rival iz Slovenije pokazao kako su trebali raditi. Skromno u okviru mogućnosti i bez mnogo priče. Zato je Krka svoj cilj ostvarila a Olimpija je doživjela možda i najveći debakl u svojoj istoriji.

Foto: ABA liga