XS
SM
MD
LG

Pobeda nad Čačanima za kraj priprema

U generalnoj probi pred nastavak sezone u Prvoj ligi Srbije, fudbaleri Radničkog 1923 su na glavnom terenu stadiona „Čika Dača“ pobedili čačanski Borac rezultatom 2:1 (1:0). Utakmicu su obeležila dva dosuđena jedanaesterca, po jedan na obe strane, kao i prelep pogotak Vujasina, koji je i odlučio pobednika današnjeg susreta.

Posle osam utakmica odigranih na „veštaku“, fudbaleri kragujevačkog prvoligaša su konačno imali priliku da ponovo osete travnatu podlogu pod nogama. Iako prilično umorni usled marljivog rada na treninzima u prethodnih mesec, izabranici Dejana Nikolića uspeli su da zabeleže pobedu u poslednjoj proveri pred početak prolećne polusezone.

Na utakmici trener Nikolić zbog lakših povreda nije mogao da računa na Luku Milisavljevića, Ognjena Ilića i Nikolu Rađena, kao i na novajliju Branka Ostojića, koji se ekipi priključio pre dan-dva. Zbog svega toga bilo je određenih pomeranja u timu, pa je na poziciji štopera zaigrao Zdravković, dok je njegovo mesto kraj desne aut linije zauzeo Varjačić.

Na drugoj strani, Čačani sa podmlađenim timom i bez pojačanja u ovom prelaznom roku, parirali su Kragujevčanima koliko su mogli, pa čak imali i periode izuzetno dobre igre početkom drugog poluvremena, ali na kraju nisu uspeli da izbegnu poraz.

Domaći su od prvog minuta pritiskali svog rivala, koji maltene nije ni prešao centar u prvih 45 minuta.

Igrao se 10. minut kada su Kragujevčani prvi put ozbiljnije zapretili. Maksimović je dobro istrčao kontru po desnoj strani, zatim u šesnaestercu gostiju pronašao Lukića, koji je lepo prihvatio loptu i odložio je za Tomu Todorovića, čiji je udarac završio iznad prečke. Identičan ishod imao je i pokušaj Vujasina desetak minuta kasnije.

A onda, u 29. minutu dosuđen je jedanaesterac za Kragujevčane, nakon što je Jelić igrao rukom u svom šesnaestercu. Odgovornost da izvede kazneni udarac preuzeo je Toma Todorović, koji je poslao golmana u jednu, a loptu u drugu stranu za vođstvo Radničkog od 1:0.

Samo četiri minuta kasnije domaćinu se ukazala odlična prilika da uveća prednost. Kovačević je dobro centrirao na drugu stativu, gde je Maksimović zahvatio loptu glavom i uputio je ka praznoj mreži, ali se tu isprečio Sekulić i sprečio siguran pogodak.

U 33. minutu novi jedanaesterac, ovoga puta u korist gostiju. Zdravković je nepropisno oborio Stefana Kovačevića pred golom svog tima, pa je sudija Dimitrijević pokazao na belu tačku. Igrač nad kojim je načinjen prekršaj Stefan Kovačević izveo je najstrožu kaznu, ali je Raičević pročitao njegovu nameru i sprečio izjednačenje.

Beležimo potom dobru akciju Kragujevčana u 38. minutu, kada je Toma Todorović ubacio loptu sa leve strane, ali ni Lukić, ni Maksimović nisu uspeli da je zahvate i proslede u mrežu.

Četiri minuta kasnije ponovo se Maksimović našao u šansi, ali je izblokiran, da bi odmah potom nakon kornera i Zdravković bio u prilici da zatrese mrežu Čačana.

Poslednju priliku u prvih 45 minuta susreta propustio je Vujasin, nakon lepe akcije u kojoj su učestvovali Toma Todorović i Đorđe Maksimović.

Drugo poluvreme otpočelo je kolosalnom šansom za Kragujevčane. Prvo je Kovačević šutirao, a Sekulić još jednom izbio loptu sa gol linije, da bi u nastavku akcije pokušao i kapiten Radničkog Lazar Petrović, ali je ovoga puta golman Maslarević uspeo da interveniše.

Varjačić je u 54. minutu uputio upotrebljiv centaršut sa desne strane, a Maksimović šutirao glavom u padu preslabo da bi ozbiljnije ugrozio Maslarevića.

Gosti su nešto bolju igru u nastavku susreta uspeli da krunišu u 72. minutu, kada je Berak zatresao mrežu domaćina.

Međutim, samo šest minuta kasnije sjajni Mile Vujasin je još jednom pokazao kakav je majstor fudbalske igre. On je prvo prihvatio ubačenu loptu sa desne strane od strane Varjačića, zatim se fintom oslobodio protivničkog igrača i spoljnim felšom poslao loptu u suprotan ugao. Bio je to detalj koji je ulepšao ovo fudbalsko popodne na „Čika Dači“, a Vujasin je zasluženo zaradio ovacije publike nakon izlaska iz igre nekoliko minuta kasnije.

Nedugo nakon Vujasinovog spektakularnog pogotka, agilni Žerađanin je prošao po desnom boku i ubacio loptu pred gol Čačana, gde je Đorđević za delić sekunde zakasnio da je ubaci u mrežu.

Nova priliku da se upiše u listu strelaca Đorđević je imao u 81. minutu nakon sjajnog proigravanja Vujasina, ali je iz izgledne poziciji šutirao preko gola.

Pet minuta pre kraja susreta Žerađanin je napravio pravi „slalom“ po desnoj strani, prevarivši prvo jednog, potom i drugog protivničkog fudbalera, da bi ga na kraju zaustavio Sekulić pri pokušaju udarca na gol.

RADNIČKI 1923 – BORAC 2:1 (1:0)

KRAGUJEVAC
Stadion:
„Čika Dača“
Gledalaca: 100
Sudija: Srđan Dimitrijević (Kragujevac)
Pomoćnici: Marko Živković, Marko Jevremović (obojica iz Kragujevca)
Strelci: T. Todorović u 29. iz jedanesterca i Vujasin u 78. minutu za Radnički 1923, a Berak u 72. minutu za Borac.

RADNIČKI 1923: Raičević, Varjačić, Popović, Zdravković, Petrović, Aleksijević, Kovačević, Maksimović, T. Todorović, Vujasin, Lukić. Igrali su još: Božović, Grbović, Arsenijević, Žerađanin, Đurović i Đorđević.

BORAC: Maslarević, N. Kovačević, Filipović, Sekulić, Jelić, Tasić, Šutić, Janjušević, Marković, Berak, S. Kovačević. Igrali su još: Ilić i Nedeljković.

Kragujevački prvoligaš je tako završio seriju od devet pripremnih utakmica, u kojima je ostvario sedam pobeda i samo dva poraza.

Ovaj podatak može da raduje trenera Nikolića pred start prolećnog dela sezone, u kome njegove pulene očekuje niz vrlo teških utakmica. Prva je na programu već u sredu, 27. februara, kada Radnički 1923 očekuje gostovanje ekipi Zlatibora u okviru zaostalog, 23. kola Prve lige Srbije.


30 .kolo Prva liga Srbije
Inđija 1 : 1 Javor Matis
Zlatibor 1 : 0 Metalac
Sinđelić 1 : 3 OFK Žarkovo
Budućnost 0 : 3 TSC
Bežanija 1 : 0 Bečej 1918
Novi Pazar 1 : 0 Trajal
Radnički 1923 2 : 2 Teleoptik
Borac 0 : 1 Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 TSC 30 20 8 2 68
2 Javor Matis 30 19 6 5 63
3 Inđija 30 17 6 7 57
4 Zlatibor 30 16 2 12 50
5 Radnički 1923 30 14 7 9 49
6 Metalac 30 13 9 8 48
7 Bežanija 30 14 3 13 45
8 Sinđelić 30 11 11 8 44
9 Trajal 30 12 5 13 41
10 OFK Žarkovo 30 11 8 11 41
11 Bečej 1918 30 10 6 14 36
12 Budućnost 30 8 9 13 33
13 Teleoptik 30 6 9 15 27
14 Borac 30 6 7 17 25
15 Sloboda 30 5 6 19 21
16 Novi Pazar 30 3 8 19 17