XS
SM
MD
LG

"Lampioni" za svetliju srpskocrnjansku "budućnost"

Relativno je malo u Srpskoj Crnji bitnih novosti, pogotovo ne velikih i nerealnih očekivanja, od nastavka takmičenje Budućnosti u predstojećoj polusezoni koja počinje 9. marta. No, kako život i njegovu suštinu/lepotu čine male stvari, ima se i ovoga puta šta čuti/napisati.

Pripreme su počele sa malim zakašnjenjem, tek 9. februara, jer je sportska hala bila zauzeta velikim turnirom u malom fudbalu (gde je bilo ekipa iz Beograda, Kragujevca, Zrenjanina…),  čekao se izbor novog predsednika a dugo se tragalo za konačnim kadrovskim rešenjima u timu.

Perin – hoće li konačno postati "dijamant" ili ostati "grafit"

Nije najbitnije, ali kako smo svi postali žrtve vladajuće idiotske stvarnosti da su nam političari ''najvažniji'',  prvo o njima. Umesto dosadašnjeg predsednika Dušana Antina - Čorbe (priča se da je u ropotarnicu fudbalske istorije poslat nakon što je "smuvao" neku fudbalerima namenjenu lovu koja do njih nikada nije stigla), izabran je u fudbalskim krugovima potpuno anonimni Saša Tomić,  koji nam objašnjava  šta su planovi/ambicije  i u kakvim uslovima Klub ulazi u polusezonu:

- Dva su osnovna plana/ambicije Kluba u period pred nama: konsolidovati klupske finansije koje je dosadašnji predsednik ostavio u velikim i mnogobrojnim dubiozama i drugo - formirati tim i pripremiti ga za uspešan nastavak trke za bodove kako bi se zadržao jesenas dostignuti plasma u vrhu  tabele - kratak je i jasan Saša Todić.

Od ranije važeći stav uprave da iz kluba može da ode ko god to poželi, koliko god nekad bio bolan, je u principu potpuno ispravan. Jer, ipak su u pitanju amateri čiju volju niko ničim ne sme uskraćivati ma koliko to ponekad i nije u interesu kluba. To pravo iskoristilo je, tokom zimske pauze, nekoliko prvotimaca. Bogić je prešao u Krajinu, Vojvodić se vratio u matičnu Slobodu iz Novih Kozaraca a Korać je otišao u Banatsko Karadjorđevo.   

Minule dve godine iskusni Bogić je bio sjajan u Crnji, no  kako su ga pritisle godine i obaveze na poslu, procenio je da će mu odlasci iz rodnog Topolovca i igranje u obližnjem Karjišniku biti znatno lekše no putovati u udaljeniju Crnju.  Srećna okolnost je što na toj  poziciji igra sjajni mladi Aranitović, pa se očekuje da se odlazak Bogića neće bitno osetiti. Vojvodić je letos doveden s najavom da će biti pojačanje, no kako je igrao veoma prosečno i nije opravdao očekivanja (uostalom kao ni ranijih godina u Subotici i Vršcu gde je bezuspešno  pokušavao izboriti status prvotimca) niko ne žali za njegovim odlaskom, tim pre što Crnjani na njegovim pozicijama imaju takvih, možda i boljih igrača (Perin, Salma…). Ne žali se puno ni za odlaskom Koraća, koji jeste mlad, talentovan i skoro standardan prvotimac, ali od kada je počeo da studira u Novom Sadu, neredovno je  trenirao, igrao sve slabije i slabije, na kraju  prestao biti standardan u ekipi, pa je bio prinuđen da sreću potraži   u manjem klubu i slabijem timu! Uostalom to je sudbina svih umišljenih veličina sa malim učinkom - kako u fudbalu tako sportu uopšte!

Objektivno, ipak najvažnija je činjenica da je Budućnost sa jesenas osvojenih 25 bodova (7 pobeda, 4 remija, 4 poraza, gol razlika 26:20) i petim mestom obezbedila mirno proleće. Većih ambicija od takvog plasmana nema, a ispasti iz lige je, sa takvim skorom, ipak (ne)moguće! Treći razlog za spokojstvo svakako je činjenica što je veoma kvalitetan kostur tim od jesenas ostao (sem Bogića) pa je realno očekivati igre i rezultate bar kao jesenas.  

Iako su svi bitni prvotimci dalje na okupu, a tim od ranije uglavnom poznat, trener Živkov je insistirao na, ako ne pojačanju, ono bar osveženju i pojačavanju konkurencije, pa su tokom zime dovedeni Krdžalin iz Kikinde, Zoretić iz Sutjeske i Spahić iz Ruskog Sala - sva trojica sa reputacijom kvalitetnih veznjaka. Mladi i talentovani Stojičić i Prpa, nakon jesenjašnjeg prestanka sa treninzima čim su izgubili mesto u timu, su se  priključili ekipi i budu li savesno i vredno trenirali sasvim je sigurno da je pred njima sjajna fudbalska karijera, ne samo u ovom rangu takmičenja već možda i višem!

- Mislim da tim neće biti slabiji no jesenas jer smo umesto otišlih doveli ne manje kvalitetne igrače. Ostala je neostvarena želja da dovedemo jednog kvalitetnog špic igrača, ali ko zna zašto je to dobro,  jer imamo mladih igrača koji će to možda vremenom i kroz igru  postati. Imaćemo tri kontrolna meča - sa Borcem iz Aleksandrova, Žitištem i Klekom koji će nam pokazati koliko su se novajlije uklopile. Realno znamo gde nam je mesto i siguran sam da ćemo ostati pri vrhu. Kozara, Sloboda i Perležani će ostati u vrhu. Karađorđevčani, Novobečejci, Omoljčani i mi ćemo se rasporediti od 3-7 mesta, a ipak i za mene lično najžalosnije je što će se mnogi boriti za opstanak u ligi, uključujući nekad i u višim rangovima uspešnu Kikindu. Rečju, očekujem interesantno "proleće" u kojem će moja "Budućnost" biti, kao najčešće ranijih godina - ako ne odlična ono bar vrlo dobra - kaže trener Slobodan Živkov.

Šta  Crnjani tj. poklonici Budućnosti - u godini pred nama i skorašnjeg  početka utakmica - žele/mogu/očekuju  od igrača, trenera, navijača, uprave Kluba i lokalne vlasti?

Golman Marić - da bude manje ''pun sebe'', više da ne pravi kardinalne kikseve a da većinu svojih jesenjih vrlo dobrih odbrana unapredi u odlične; Levi bek Jovandić - da zaboravi  krštenicu, priseti se svojih prvoligaških partrija i pokuša ih reprizirati; Desni bek - Kovačević da shvati  da "bonus" znači dopunska nagrada, pa da, s obzirom da je već nagrađen mestom u timu, nastavi dodatno da napreduje; Stojičić - da konačno odluči hoće li biti savestan sportista, za šta ima talenat, postane  priznat, poznat i cenjen  omladinac  ili seoski mangup koga će svi prezirati i bagatelisati - čemu je povremeno sklon;  Kapiten Vasiljević - da, kao i do sada, ostane u svemu najbolji! Štoper Topić - da umesto da trese sopstvenu mrežu kao jesenas, ubuduće  u tome što češće sprečava protivničke igrače; Laništanin - da više ne bude samo neprelazna "rampa" na šesnaestercu Budućnosti, već i da postigne poneki pogodak u protivničkom šesnaestercu; Aranitović - da nastavi započeto intenzivno napredovanje, jer jedino će tako zadovoljiti menadžera iz Kuvajta koji  je za leto kaparisao njegov transfer;  Vukoje - da podseti na dane kada  je znao bolje da igra, čak postigne i poneki gol; Đukić - da sada kada je mladoženja, bude bolji od sebe već odličnog; Manojlović - da prestane da bude rezervni "old  round"  džoker, a postane persona sa identitetom i konačno potvrđenim kvalitetom! Perin - da nastavi sa napredovanjem i ubrzo se izbori i ustali u timu, ili afirmaciju potreži u Hetinu, Radojevu, Tobi…

Trener Živkov - da bude malo strožiji prema svima, igrače bolje fizički pripremi nego do sada i da stvori igru "na pobedu", kako kod kuće tako i u gostima, a ne  da kalkuliše od utakmice do utakmice.  Poklonicima Budućnosti  je, bar u ovoj sezoni, i onako nebitno hoće li bili treći ili tranaesti - pa bar neka igraju, nadigravaju se, pobedjuju ili gube - ali da to bar rade  muški, sa prepoznatljivim pobedničkim "rukopisom",  pa šta bude neka bude!

Stevo Drinić – pomoćni trener: Mnogo leta mu ne smeta!

Pomoćni trener Stevan Drinić - da i u svojoj 75. godini života  nastavi da izgleda kao mladić a radom i ljudskošću ostane živa klupska legenda za ponos i uzor u svemu! Ili, konkretno - da ga unaprede u savetnika koji više neće ništa raditi već samo baštiniti minuli rad, "izležavati" se na zasluženim lovorikama uspešnog višedecenijakog rada, a u Klubu da i dalje ostane  prisutan, da bi mlađi i fizički mogli da vide legendu, svetinju za uzor!

Navijači - da ih na utakmicama bude znatno više nego jesenas jer će i fudbaleri igrati motivisanije bude li ih gledalo više posetilaca, da korektno i civilizovano navijaju,  ne uvek i po svaku cenu za domaćina, već prevashodno za sportsko nadmetanje, lep, atraktivan, efikasan fudbal i onog ko bude bolji, pa maker to bili i gosti. Sportski duh i viteštvo su od uvek bili, jesu i treba da ostanu zažtitni znak Crnjana!  Valda će uskoro i tribune biti popravljene pa će nestati strah od razbolevanja i povreda.

Doskorašnji predsednik Antin - da pronađe i Klubu namiri ono ono što mu je uzeo, ili da to prepusti da uradi policija, tužilac i sud. Ali kako je nerealno  očekivati da će on to moći namiriti, a potomak je imućne i ugledne Crnjanske porodice Antin, neka ga familija pomogne zavlačenjem ruku u "slamaricu" ili stavljanjem "na doboš" neke od mnogobrojnih nekretnina koje poseduju. Naposletku, ako baš ni u čemu ne uspe, neka spakuje ćebe i pridrži se opštinskom šefu na skorašnjem "službenom putu", jer i "koledži" su za ljude! I na njima se ima te kako šta naučiti - uključujući božje zapovesti, naročito onu osmu – ne kradi!   

Uprava Kluba – da se uspešno bori i izbori sa teškoćama, prvenstveno finansijskim i da konačno utvrdi nešto ambiciozniji plan, misiju, viziju i strategiju za sledeće prvenstvo i godine koje dolaze! Crnjani su već desetak godina u ovom rangu takmičenja, prosečnost ubija a Radoje Domanović je u "Mrtvom moru" zapisao da  "voda koja se ne ustalasava počinje da zaudara". Rečju, ako te reči u klubu neko shvati kako treba - metaforično, nešto će pokušati uraditi da prevazđe taj okoštali stereotip! Šta - pa odgovor na to pitanje i legitimiše upravu kao dobru ili lošu, pa neka odluči kakva je i kakva  će biti! Ili, još bolje rešenje: reši li neko u Mesnoj zajednici ili Skupštini Kluba da uz novopostavljenog predsednika bitno ojača sadašnju upravu sa jednim brojem ambicioznih ličnosti visokokvalitetnih menadžerskih sposobnosti, bivših fudbalera i ponekog intelektualca marketinških sposobnosti - čija će ambicija, iskustvo, učinak i znanje -  činiti pouzdanu sinergiju koju će Klub baštiniti kao zalog uspeha danas ali i u budućnosti!

Lokalna vlast - da konačno reši pitanje rekonstrukcije tribina, koje su trule i nepokrivene. Jasno je da Klub za to nema para, a  prošlogodišnja javna obećanja predsednika opštine Pere Milankova, da je za to obezbedio donaciju iz Rumunije, su ostala pusta obećanja. Uostalom, kao i mnogo toga drugog što je obećao a nije realizovao. Zato pod hitno treba pronaći nekog sponzora/dobrotvora, ili više njih, jer to odavno nije samo pitanje konfora, već elementarna, ako hoćete i zdravstvena potreba onih koji dolaze na stadion. I u Pokrajini postoje za to sredstva, samo ih treba znati uzeti! Zaista je više nedopustivo da se sa  stadiona  u Crnju produžava na ortopediju,  traumatologiju, pulmologiju … već u zavisnosti da li se neko polomi na trulim tribinama ili prehladi na vetru i kiši!

Sponzori - da ih bude bar koliko smo se trenutno prisetili da bi to mogli biti, bolje reći oni za koje se u Crnji pouzdano zna i realno očekuje da mogu i hoće da pomognu: Opština Nova Crnja, Mesna zajednica Srpska Crnja, Uljara ‘’Banat’’, JKP ‘’8. avgust’’, ‘’Raca’’, ‘’Agro Crnja’’, NIS Petrol, ‘’Tehnometal’’ Senta, GOMEX, IDEA, Kompanija MATIJEVIĆ, Ljuba Milankov, Zoran Zečević, Branko Lazičić, Nikola Tanin, Žarko Tešin, Slobodan Arsin, Jovica Laković...

Nerealna i neprihvatljiva je "teorija/demagogija" ljudi koji vode Klub o tome kao je to nerealna ambicija/misija/vizija/strategija... neupućenih koji navodno ne poznaju tvrdičluk, stipsarenje i cicijaštvo Crnjana. Treba, rezmisliti, sesti i  uraditi marketinčki osmišljen i realno održiv koncept/plan, okupiti sve u pul u kojem će se poklopiti opšti, klupski i lični interesi!!! Jer, kao što nema tog starog lava koji ne bi pristao da bude mlad magarac, tako nigde pa ni u Crnji nema imaoca novca koji nije spreman da ih ustupi onom ko ih nema, uz uslov da u tome pronađe neki interes! A interes svih pomenutih, pa i ne pomenutih, je da Budućnost bude finansijski imućnija i sportski uspešnija. Šta vredi u Crnji imati novac a  subotom popodne nemati gde otići i dušu sebi razgaliti. Crnjani vole da kažu NIJE SVE U NOVCU - NEŠTO JE I U NJEGOVOJ KOLIČINI, ali hoće i rado ga troše sa drugima - ne samo u kafani! A osim kafane nema bolje investicije no u fudbal! Nije to naš izum, još je Emil Zola rekao: Ko ne voli vino, žene, pesmu i fudbal - ostaje večna budala!!!  Nije i neće da bude u Crnji niko budala!!! A oni koji imaju a neće da daju - neka im je bog u pomoći!

Konačno, raspričasmo se i umalo da zaboravimo  najvažnije - igrače i tim. Na prvoj prozivci je bilo 20 igrača: Naravno da sastav tima još niko ne zna, ali je realno očekivati da će ovako izgledati: Marić - Kovačević (Stojičić), Jovandić - Vasiljević, Laništanin, Topić - Stojičić (Spahić), Zoretić (Perin), Vukoja (Manojlović), Aranitović  (Krdžalin) i  Đukić.

Rečju - puno je "lampiona" koji će trebati  da "zasijaju" da bi bilo svetlije sutra Crnjanskog fudbala - u predstoćećoj polusezoni, godini i budućem vremenu!


Krajina 1 : 2 Radnički (S)
Jedinstvo (BK) 5 : 1 ŽAK
Vojvodina 1928 0 : 1 OFK Proleter
Sloboda 1 : 1 BAK
Radnički (K) 1 : 2 Sloga
Mladost (O) 0 : 1 Kozara
Kikinda 1909 3 : 3 Jedinstvo (NB)
Budućnost 0 : 3 Begej
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Kozara 30 24 4 2 76
2 Vojvodina 1928 30 19 5 6 62
3 Jedinstvo (BK) 30 14 6 10 48
4 Mladost (O) 30 15 3 12 48
5 Sloboda 30 12 9 9 45
6 Budućnost 30 12 6 12 42
7 Radnički (S) 30 13 3 14 42
8 Begej 30 11 8 11 41
9 Kikinda 1909 30 11 5 14 38
10 Krajina 30 12 2 16 38
11 Sloga 30 11 5 14 38
12 ŽAK (-1) 30 10 8 12 37
13 Jedinstvo (NB) 30 10 6 14 36
14 OFK Proleter (-1) 30 10 4 16 33
15 BAK 30 9 5 16 32
16 Radnički (K) (-2) 30 5 5 20 18