XS
SM
MD
LG

Upoznajte Donkaster Roverse

U Engleskoj postoje mnogi zanimljivi klubovi a kojih se sjetimo najčešće kada naprave neki sjajan rezultat u kupu. Jedan takav tim je i tim koji postoji već 140 godina ali koji nikada nije bio dio elite. U pitanju je ekipa Donkaster Roversa. To je tim koji nema ni deset sezona u drugom rangu u svojoj istoriji a danas su trećeligaši.

Klub je osnovan 1879. godine. Zanimljiva stvar jeste da je Donkaster osnovao bravar Albert Dženkins. Htio je da sa prijateljima odigra meč protiv ekipe iz Jorkšira i na taj način je počela priča vezana za Roverse koja traje 140 godina. Međutim, dugo se za njih nije znalo. Tek u sezoni 1934/35 uspjeli su se plasirati u Drugu diviziju, odnosno današnji Čempionšip.

U eri vladavine Basbija u Junajtedu, Donkaster je došao u žižu javnosti. Naime, Mančester je doveo golmana Donkastera Herija Grega 1957. godine. Tada su ''Đavoli'' platili 23.500 fontu a tada je to bio najskuplji transfer u Engleskoj. Kasnije je Basbi planirao dovesti i sjajno Džefrija, koji je bio ponajbolji igrač Donkastera. Međutim, Džefri se teško povrijedio i na kraju je taj transfer propao.

Donkaster je nakon toga životario do 90-ih. Tada su postali zanimljiva priča radi predsjednika Kena Ričardsona. To je zaiszta bio poremećen lik. Kružile su priče da bi svoje dijete prebio na mrtvo zarad dva penija (pedeseti dio funte).. Da je bio poremećen govori i njegovo ponašanje. Naime, htio je da izgrai noi stadion a da sruši tadašnji Bela Vu stadion. Čak je platio trojici momaka da izazou požar na stadionu kako bi kasnije lokaciju prodao investitorima a od osiguranja bi uzeo pare i vratio neke dugove. Sve mu je to propalo i na kraju je dobio četiri godine zatvora a Donkaster je utonuo u dugove i ispao u petu ligu.

Koliko je Ričardson unazadio Roverse, toliko su se digli dolaskom narednog predsjednika Džona Rajana. Za trenera je postavio Pinija koji je radio sjajan posao. Uveo ih je u četvrtu pa potom i u treću ligu. Veliki ''hajlajt'' imali su u sezoni 2005/06. Tada su u Liga Kupu izbacili Siti i Aston ilu i igrali četvrtfinale gdje su ispali od ekipe Arsenala. U tom periodu završen je i novi stadion, što je bilo jedno od obećanja Rajana kada je preuzeo klub. To je današnji Kipmol gdje Donkaster i dalje igra svoje mečeve a kapacitet stadiona je preko 15 hiljada mjesta.

Nakon Pinija, preuzeo ih je Sen Driskol. Driskol je odradio sjajan posao. Uspio je osvojiti prvi veliki trofej. Osojili su 2007. godine Liga Trofi, takmičenje za klubove ispod Čempionšipa. Naredne sezone, Roversi su nakon više od 50 godina uspjeli da se plasiraju u Čempionšip. Tu su proveli četiri sezone. Vodio ih je Driskol sve do septembra 2011. godine. Igrali su neke sezone i sjajno. U sezoni 2009/10 bili su čak jedno vrijeme i konkurenti za plej of.

Međuti, sezona 11/12 bila je košmar. Međutim, ta sezona je specifična po mnogim stvarima bila. Roversi su očajno počeli i Saunders je zamijenio Driskola. Doveli su na pozajmice mnoga zanimljiva imena. Stigla je senzacija Mundijala iz Japana i Južne Koreje, Senegalac El Hađi Diuf. Došao je dugogodišnji fudbaler Totenhema, Pskal Šimbonda. Bili su tu mnoga poznata imena poput Karla Ikenea, Habi Bejea i Frederika Pikiona. Ipka, nisu uspjeli ostati i ispali su iz lige.

Kasnije su se uspjeli vratiti u Čempionšip ali su imali i novi pad i to poprilično veliki. U sezoni 16/17 igrali su četvrtu ligu. Tada ih je sa klupe predvodio Daren Ferguson, sin legendarnog Sir Aleksa Fergusona. Ferguson je uspio uvesti Roverse u treći rang a tu su i dan danas.

Ove sezone Donkaster igra zaista odlično. Nalaze se trenutno na šestom mjestu Lige 1. To je pozicija koja ih vodi u plej of. Takođe, sjajni su i u FA Kupu gdje su došli do pete runde gdje će igrati protiv Kristal Palasa. Udarna igla Roersa je sjajni Džon arkiz. On je bio njbolji igrač Lige 2 u sezoni 16/17 kada su se Roversi plasirali u treću ligu. Tu je i legendarni Kopindžer koji je već 15 godina dio kluba i prava je legenda Roversa. Trener im je Grent Meken. Produkt čuvene škole Vest Hema i to generacije u kojoj je bio i legendarni Lampard. Međutim, on nije napravio veliku igračku karijeru. Radio je kao trener u Piterboru i trener je koji preferira napadački fudbal.

Njihov plasman u petu rundu FA Kupa najbolji je rezultat u istoriji kluba u ovom takmičenju. Palas jeste premijerligaš ali svakako tim protiv kojeg Roversi mogu igrati. Sezona je za njih već sada sjajna a ako bi izborili plasman u Čempionšp i eventualno izbacili Palas, sezona bi bila savršena.

Foto: Doncaster