XS
SM
MD
LG

Nije što je naš ali je GOAT

Novak Đoković još jednom je oduševio sve. Osvojio je novi Gren Slem i to na tako dominantan i nevjerovatan način. Savladao je ubjedljivo Rafu Nadala. Nadal je na momente izgleda smiješno i nemoćno a ne treba pričati kakav je Rafa majstor.

U svakom sportu pa i u tenisu uvijek će se voditi polemike ko je GOAT odnosno najbolji svih vremena. Ovaj meč samo ide u prilog svima nama koji otvoreno govorimo da je Nole najbolji svih vremena. Neko će reći da smo pristrasni jer je Nole naš pnos i dika ali nije što je naš stvarno je GOAT.

Ovo što je Đoković odigrao u finalu Gren Slema se ne pamti. Pogotovo se ovakva dominacija ne pamti protiv tenisera kvaliteta Rafaela Nadala. Đoković je odigrao impresivan meč i čak je sve i iznenadio načinom igre. Gledao sam 90% mečeva Noleta u karijeri ali ne pamtim kada je ovako diktirao tempo cijelo vrijeme. Napadao je, bio agresivniji nego ikad i na kraju je rezultat takav kakav jeste. Bio je poput zvijeri koja je namirisala krv svog plijena. Nije popuštao i cijelo vrijeme je bio superioran. Nadal je jednostavno bio nemoćan da se suprostavi takvoj moći.

Ovaj meč primjer je Đokovićeve moći. Godine u kojima je on dominirao bile su impresivne. Sve je počelo onom sjajnom 2011. godinom pa 2014. i 2015. godina. To su tri godine u kojima je Đoković dominira. Bio je neumoljiv za protivnike i osvajajo veliki broj najvećih turnira. A u kakvoj eri je dominirao ? U najjačoj eri u istoriji tenisa. Nije dominirao kao Federer u vrijeme kada su se drugi opraštali a novi nisu bili ni na vidiku. Nole je dominira kada su tu bili Federer, Rafa, Marej, kada su prijetili Ferer, Berdih, Vavrinka, DelPo kad god je zdrav bio i mnogi drugi. Definitivno je to vrijeme najjače konkurencije a Nole je bio suveren kao da igra protiv prosječnih tenisera.

A tek njegov povratak nakon povrede lakta ? E to je tek bilo nešto nevjerovatno. Gubio je od Pera i Taro Denijela. Izbacio ga Čekeniato u 1/4 finalu Rolan Garosa. Međutim, druga polovina prošle godine bila je nevjerovatna. Titula na Vimbldonu, titula na US Openu i konačno i ta titula u Sinsiju kojom je kompletirao Masters. Sjajno je igrao generalno asvim Mastersima i na kraju godine vratio se na prvo mjesto, gdje mu je i mjesto.

Mnogi Ferera forsiraju i radi broja Gren Slem titula. Đoković je samo dvije titule uzeo protiv ''lakših'' rivala. Mada Conga u naletu 2008. godine i Anderson u finalu Vimbldona 2018. godine, nisu bili za podcijeniti. Federer je osvajao Slemove protiv raznih igrača koji nisu top klasa. Bagdatis, Soderling, Čilić, nisu sigurno sam svjetski vrh. Takođe, nekada nije bila toliko jaka konkurencija i Federer je sa ''pola gasa'' mogao proći do polufinala pa nekada i finala. Nole je u eri najveće svoje dominacije znao iamti teške protivnike tokom cijelog turnira. To što je bio predominantan i dobijao ih lagano, ne znači da su oni loši nego da je on superioran. Takođe, većinu svojih GS titula, Nole je osvojio protiv članova ''Velike Četvorke''. 

Na kraju krajeva iako Nole sada ima pet Slemova manje, nisu Slemovi jedino mjerilo. Prvo, Nole do kraja karijere bez problema može i stići i prestići Rodžera po broju Slemova. Drugo, svaki Masters je kao Slem jer svi najveći teniseri ih igraju. Takođe, jedini je u istoriji tenisa koji je kompletirao Masters. Uspio je kompletirati i ''Nole Slem''. Povezao je sva četiri Slema zaredom ali nije to uradio u jednoj godini. Federer nikada nije uspio uraditi tako nešto.

Teško će svijet ikada prihvatiti da je Srbin najbolji ali zato mi moramo stalno gurati priču da je Nole GOAT što se tenisa tiče. Definitivno imamo argumente za to jer način an koji je Nole dominirao u pomenute tri godine, način na koji se vratio nakon povrede lakta, ma ne zna se šta je impresivnije. A tek ovakvi mečevi kao ovaj protiv Nadala danas, e to su tek dokazi da je Novak Đoković najbolji svih vremena.

Donio nam je mnogo radosti a da ga zdravlje posluži, donijeće nam još mnogo radosti. Biće tenisa u Srbiji i poslije Noleta. Kecmanović je neka nova nada i ima ih još. Ali tenisera kao Noleta neće iamti ni Srbija ni svijet jer se GOAT rađa samo jednom a Nole je taj jedan.

Foto: Wikipedia