XS
SM
MD
LG

Bajić za SportDC: Ostaje gorčina zbog oduzete Evrolige

Na našim prostorima često se hvale i treneri i igrači nakon samo jednog dobrog meča. Mi smo jednog čovjeka često hvalili. Nismo ga hvalili jer nas je plaćao. Nismo ga hvalili jer se družimo svaki dan sa njim. Hvalili smo ga jer iza sebe ima fantastične rezultate. Zapravo, tek danas su nam se poklopile kockice da odradimo intervju sa njim a on je bivši trener Igokee i Černo Mora, Dragan Bajić..

Priča sa trenerom kakav je Dragan Bajić ne može da krene a da se na startu ne spomene sezona 12/13 kada je Igokei bila najugodnije iznenađenje u ABA ligi i prva nakon regularnog dijela sezone.

''Kao što si rekao to je bila istorijska sezona za Igokeu a mogu da kažem da će bilo kojem klubu ranga Igokee, teško poći za rukom da ponovi takav rezultat kakav smo mi napravili te sezone. O toj sezoni je napravljen film, što je jako dobro jer svako ko ga pogleda, film u njemu probudi neka sjećanja. Isto tako, mogla bi se o toj sezoni napisati i knjiga da bi se dotakli svih detalja. Neki moj rezime o toj sezoni jeste da sam kao trener imao odriješene ruke kad je selekcija tima u pitanju.Veći broj igrača iz prethodne sezone sam ostavio i jako pažljivo sam birao igrače na pozicijama koje su nam nedostajale. Prvi faktor dobrih rezultata jeste baš ta selekcija igrača a samim tim i skupine jako dobrih ljudi. Nije mi bilo teško sprovesti bilo koju ideju na terenu jer se radilo o grupi igrača koja je bila jako intelektualno potkovana kada su košarkaški zadaci u pitanju. Što je najbitnije, niti jednog momenta nije ih ponijela euforija radi dobrih rezultata. Igrači, stručni štab i ja trudili smo se stalno da ostanemo čvrsto na zemlji i da se koncentrišemo samo na teren. Te sezone nije bilo bitno samo igrati dobru košarku. Jednim lošim potezom sve se moglo srušiti. Bio sam toga svjestan i mnoge stvari sam dobro držao pod kontrolom i na kraju se sve dobro završilo'', kaže Bajić.

Tada je Igokei nepravedno oduzet pošteno zarađen plasman u Evroligu. Bajić se osvrnuo i na tu nepravdu.

''I nakon toliko vremena ostaje gorčina radi nepravde koja nam je nanesena i oduzimanju prava da Igokea kao klub zaigra u najelitnijem takmičenju kao što je Evroliga. Kao trener sa Igokeom sam se okušao u svim otalim takmičenjima, kako regionalim tako i evropskim. Ostaje žal što mi je oduzeto da Igokeu vodim i u Evroligi.''

Tokom sezone 13/14, Dragan Bajić napustio je redove Igokee. Nova destinacija u karijeri ovog stručnjaka bila je Bugarska i klub Černo More.

''Černo More je nešto što se isto neće lako izbrisati. Otišao sam u klub koji u tom trenutku u Bugarskoj nije bio na visokoj razini. Klub je po mom dolasku raspustio par igrača i na polusezoni sam bio primoran da pravim novu selekciju. Odlučio sam se da dovedem igrače sa kojima sam već sarađivao a na moju sreću Bocka i Komatina su bili slobodni. Pupović je već bio tamo. Čovjek je poznavanjem situacije i sjajnim igrama dosta pomogao da dođemo do rezultata koje smo napravili'', ističe Bajić.

Bajić je Černo Moru donio trofej nakon 15 godina.

''Prvo je došlo osvajanje Kupa Bugarske što je u tom trenutku bilo nestvarno, gledajući kvalitet timova. Završnicu Kupa igra osam timova iz lige a mi smo u tom trenutku bili šesti. Klub je osvojio trofej nakon 15 godina. U nastavku sezone upsjeli smo da se dokopamo 4. pozicije i da se plasiramo u plej of. Ostao sam u sjajnim odnosima sa ljudima iz kluba. Nažalost klub se trenutno nalazi u teškoj finansijskoj situaciji'', dodaje Bajić.

Nakon Bugarske, uslijedio je povratak u Igokei. Sredinom sezone 15/16, Bajić je došao i spasio Igokeu ispadanja iz ABA lige. Nakon toga, uslijedila je fantastična sezona 16/17. U toj sezoni Igokea je bila peta u ABA ligi a posebno se istakao Amerikanac Džejms Robinson.

''Sezona 16/17 je jako dobra sezona. Možda smo u toj sezoni imali i najjeftiniji tim. Tokom sezone imali smo mir jer nije bilo turbulencija i došli smo do tog petog mjeta. Džejms Robinson je izbor generalnog menadžera Igora Dodika i mene i mišljenja smo da je taj momak bio pun pogodak. Ostaje žal što nismo uspjeli da ga zadržimo i za sledeću sezonu, što nije bilo ni realno gledajući sa finansijske strane.''

Prošla sezona je bila jako turbulentna za Igokeu. Mnogo dolazaka i odlazaka igrača. Prvi put Igokea je prodavala igrače a osvojen je opet i trofej u Kupu BiH. Tokom Lige 6 za prvaka BiH, Bajić je otišao iz Igokee.

''Ja sam uvijek govorio da mi je prošla sezona bila najteža u karijeri radi svih stvari koje su pratile tu sezonu. Mnogo je igrača promijenjeno u toku sezone a to je za trenera jako teško. Dobra stvar je ta što smo osvojili Kup BiH i izborili opstanak u ABA ligi. Uz to, klub je profitirao od prodaje pojedinih igrača. Ali za mene je ta sezona bila jako iscrpljujuća i teška i zato mi i prija ovaj odmor'', napominje Bajić.

Bajić nakon odlaska iz Igokee nije imao novih angažmana. Bio je među kandidatima za selektora Bosne i Hercegovine ali na kraju ipak nije izabran. Bajić se osvrnuo i na svoju trenutnu situaciju ali i na neke planove za budućnost.

''Moj angažman u Igokei se završio kako se završio i to mora da se poštuje. Kada su u pitanju ponude, o tome vodi brigu agencija koja me zastupa. Imam svoje uslove ispod kojih ne želim da idem a imam i dovoljno strpljenja. Kada sagledam rad u dosadašnjoj karijeri, nigdje nisam ispunio očekivanja, već sam svaki posao odradio iznad očekivanja. Da bih preužeo neki novi klub, moraju se mnoge stvari poklopiti'', ističe Bajić.

Iako je otišao iz Igokee, najtrofejniji trener u istoriji ovog kluba i dalje prati ovaj tim.

''Prati Igokeu naravno. Bilo je dosta turbulencija u veoma kratkom periodu. Dosta promjena igrača a i tri trenera su promijenjena. To samo govori da nešto nije štimalo i da ljudi koji vode klub nisu bili zadovoljni. Ne želim da komentarišem politiku kluba jer to i nije na meni. Ono što ja želim klubu u Novoj Godini da to sve bude na višem nivou što se pobjeda tiče a i da se ostvari što bolji plasman na tabel'', poručuje Bajić.

Bajić je izuzetno dobar prijatelj sa trenerom Bajerna Dejanom Radonjićem. Za kraj, Bajić se osvrnuo i na igre Bajerna pod vodstvom Radonjića.

''Dejo mi je jako dobar prijatelj i pratim Bajern onoliko koliko mogu. Njegov trenerski rad i njegova trenerska ruka prepoznaje se kada je igra Bajerna u pitanju. Biće mu jako teško da se dokopa TOP8 Evrolige ali vjerujem u njega i od srca mu želim da dođe do tog cilja'', poručio je za kraj Bajić.

Foto: ABA liga