XS
SM
MD
LG

Crveni trg: Kratka istorija Mundijala (drugi dio)

Fudbaleri „Real Madrida“ i „Liverpula“ večeras igraju finale Lige šampiona i to je poslednji bitan meč u klupskom fudbalu prije Svjetskog prvenstva u Rusiji. Sada ćemo se ukratko prisjetiti i drugih deset šampionata.

Foto: skysports.com

Holanđani su poslije poraza u finalu od domaćina u Zapadnoj Njemačkoj, otišli na Mundijal u Argentinu da isprave tu grešku. Sudbina ih je u finalu ponovo spojila sa domaćinom i na njihovu veliku žalost ponovo su izgubili. Odveli su meč u produžetke, ali su im tamo presudili Kempes i Bertoni. Najbolji svjetski fudbaleri su četiri godine poslije otišli u Španiju, tu je prvi put pobjednik odlučen izvođenjem penala, a Italija se vratila na tron. Protivnik im je bio Zapadna Njemačka, ali oni više od počasnog gola u porazu od 3:1 nisu mogli. Zatim je Meksiko bio ponovo bio domaćin šampionata, kog je obilježio Dijego Armando Maradona. Prvo sa dva legendarna gola protiv Engleske, a onda osvajanjem titule. U finalu nije bio strijelac, ali su Braun, Valdano i Buručaga  po jednom zatresli mrežu Zapadnoj Njemačkoj, koja je tako dvaput zaredom poražena u finalu, ovoga puta sa 3:2.

U Italiji 1990. godine uslijedila je repriza finala iz Meksika, samo sa različitim pobjednikom. Nijemci su četvrti put u pet prvenstava stigli do finala i drugi put do titule. Gol vrijedan titule postigao je Breme u 85. minutu sa bijele tačke, a to prvenstvo je ostalo upamćeno i kao zadnje za Čehoslovačku, SSSR i Jugoslaviju. Prvenstvo kog mnogi smatraju najboljim je ono u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine. Tu su iznenadili Rumunija, Švedska i Bugarska, a finale su igrali Italija i Brazil. Odluka o pobjedniku je pala nakon penal serije, a tragičar je bio Roberto Bađo. Brazilci su stigli do finala i četiri godine kasnije u Francuskoj i tu su igrali protiv domaćina. Tiram je u polufinalu rastužio Hrvate, koji su kasnije osvojili bronzu, a Zidan i Petit su demonstrirali silu protiv „selesaa“ (3:0). Da se Ronaldo, Kafu, Rivaldo i ekipa neće predavati i da žele do pet titule pokazali su u Južnoj Koreji i Japanu. To je bilo treće uzastopno finale za Kafua, rival Njemačka, a heroj Ronaldo sa dva gola.

Foto: belfasttelegraph.co.uk

Nakon toga su Nijemci bili domaćini Svjetskog prvenstva i stigli su do polufinala, gdje ih je izbacila Italija. Italijani su nakon penal serije savladali u finalu Francuze, a taj meč je obilježio Zidan udaranjem Materacija. Između Njemačke i Južne Afrike, Španija je postala prvak Evrope i onda im je pošlo za rukom da osvoje i svijet. Inijesta je pred kraj drugog produžetka postigao pobjednički gol protiv Holandije. I na kraju u Brazilu Nijemci su prvo u polufinalu sa 7:1 ponizili domaćina, a onda je Gece u produžecima postigao gol vrijedan titule Argentincima.