XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Francuzi šampioni i bronzani Hrvati

Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine ostaće upamćeno po prvoj tituli za domaćina i nevjerovatnom uspjehu Hrvatske.

Foto: thenational.ae

Po prvi put na prvenstvu takmičile su se 32 selekcije, a debitovale su Hrvatska, Jamajka, Japan i Južna Afrika. Takođe prvi put na Mundijalima važilo je pravilo zlatnog gola, a igralo se u deset gradova. Brazilci i Norvežani su bili u grupi ispred Maroka i Škotske, kao i Italija i Čile ispred Austrije i Kameruna. Francuzi su sa gol razlikom 9:1 bili ubjedljivo prvi u svojoj grupi, dok je sa njima dalje prošla selekcija Danske, a Južna Afrika i Saudijska Arabija su morale kući. Velike borbe su se vodile u grupi D, gdje je Španija završila kao treća iza Nigerije i Paragvaja, a ispred Bugarske, dok su u narednoj grupi Holandija i Meksiko imali učinak od jedne pobjede i dva remija. To im je bilo dovoljno da budu na prva dva mjesta ispred Belgije i Južne Koreje. Slično kao kao u prethodnoj grupi, tako su u ovoj Njemačka i Jugoslavija imale po dvije pobjede i remi, a takmičenje su završili Sjedinjene Američke Države i Iran. Rumuni i Englezi s rastužili Kolumbiju i Tunis, a u zadnjoj grupi Argentina i Hrvatska su bile bolje plasirane od Jamajke i Japana.

U osmini finala Brazil je sa 4:1 deklasirao Čile, kao i Danci Nigeriju. Hrvati su prošli golom Šukera, a navijači Jugoslavija i dan danas pamte prečku Mijatovića protiv Holandije, što je kaznio Davids u sudijskoj nadoknadi za 2:1. Argentina je nastavila englesko prokletstvo ispadanja na penale, dok su Nijemci sa 2:1 pobjedili Meksiko, Italija sa 1:0 Norvešku, a domaćin zlatnim golom Blana u 114. minutu izbacio Paragvaj. Domaćin je nastavio da se provlači kroz takmičenje, a ovog puta je izbacio Italiju nakon penala, Holandija je maestralnim golom Bergkampa poslala kući Argentinu. Brazil je u pravom spektaklu sa 3:2 savladao Dansku, a Hrvatska je golovima Jarnija, Vlaovića i Šukera pregazila Njemačku sa 3:0.

Nakon što je poslije 90. minuta bilo 1:1, a u produžecima bez golova, Brazil i Holandija su pristupili izvođenju jedanaesteraca. Koku i Roland de Bur su promašili i „selesao“ je otišao u veliko finale, a Lilijam Tiram će ostati u vječnom pamćenju Hrvatima. Šuker je donio vođstvo svojoj selekciji u 46. minutu, a već u sledećem napadu Tiram je izjednačio. Isti igrač je 20 minuta prije kraja postigao pobjedonosni gol, što su bili njegovi jedini golovi u dresu „trikolora“.

Prosinečki i Šuker su donijeli pobjedu nad Holandijom i bronzu svojoj državi sa Svjetskog prvenstva, dok su Zidan sa dva gola i Petit sa jednim doprinijeli velikoj pobjedi Francuske i tituli prvaka svijeta. Najbolji igrač prvenstva bio je Ronaldo, a najbolji strijelac Davor Šuker sa šest golova.

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE ENGLEZA I ČUDESNI EUZEBIO

NA PUTU ZA RUSIJU: PEHAR BRAZILCIMA U TRAJNO VLASNIŠTVO I NEVJEROVATNI GERD MILER

NA PUTU ZA RUSIJU: DRUGA TITULA ZA ZAPADNE NIJEMCE

NA PUTU ZA RUSIJU: TITULA ARGENTINI I NOVI PORAZ HOLANDIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: ITALIJANIMA JE PRIJALO TO TOPLO ŠPANSKO LJETO

NA PUTU ZA RUSIJU: MEKSIČKI TALAS I MARADONA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE NIJEMACA I ZADNJE UČEŠĆE SFRJ

NA PUTU ZA RUSIJU: BAĐO TRAGIČAR I SLAVLJE BRAZILACA