XS
SM
MD
LG

Minut i sreća za preokret

U premijernoj utakmici 16. kola Superlige Srbije fudbaleri sastali su se, na stadionu “Karađorđe u Novom Sadu, domaći Proleter i niški Radnički. Nišlije su u ovaj meč ušle sa druge pozicije na tabeli, sa samo jednim porazom u dosadašnjem delu prvenstva i to protiv Crvene zvezde, dok su domaćini ovaj meč dočekali kao šestoplasirani tim.

Uspeo je Radnički, i ako “desetkovan”, što povredama, što žutim kartonima, bez šest standardnih prvotimaca i trenera Lalatovića, veliki preokretom u drugom poluvremenu, da ostvari pobedu. Savladan je domaći Proleter, u Novom Sadu, golovima Haskića iz kaznenog udarca i autogolom Lambulića.

foto: Vojkan Andrejić

Imali su domaći fudbaleri, na samom početku meča, više lopte u nogama, bili opasniji po gol protivnika.Fudbaleri Proletera su ozbiljno zapretili već u 4. minutu kada je iz dobre pozicije Novaković šutirao preko gola. Nastavili su sa pritiskom ka golu Radničkog, a u 14. minutu im se to isplatilo jer su došli u vođstvo. Nemanja Čović je šutirao sa preko dvadeset metara, u nameri da izblokira udarac, startovao je Aleksandar Jovanović, zakačio loptu, taman toliko da ona prevari golmana Borivoja Ristića i odsedne iza njegovih leđa u mrežu.

Fudbaleri Radničkog su se postepeno oslobađali pritiska, sve više prilazili golu Proletera, ali pravih akcija u završnici i izglednih šansi nije bilo. Najbliže do golu su bili gosti iz Niša u 22. minutu, kada je iz slobodnog udarca Aleksandar Stanisavljević dobro šutirao, za malo bio neprecizan i pogodio samo spoljni deo mreže.

Drugo poluvrme je započelo konstantnim pritiskom gostiju iz Niša, pa se uglavnom igralo na polovini Proletera. Taj period igre je obilovao i šansama Radničkog i pravo je čudo kako Haskić nije postigao pogodak u 58. minutu. Bio je sam, oči u oči sa golmanom Vesićem, na samo nekoliko meatara od gola, ali čuvar mreže domaćih odlično reagovao i izbacio loptu u korner.

Od 65. minuta je krenula prava opsada gola domaće ekipe, a u glavnoj ulozi je bio mladi reprezentativac, u redovima Nišlija, Lazar Ranđelović. U dva navrata je izlazio sam pred golmana Miloša Vesića, ali je izuzetno slabo šutirao, pa te lopte na kraju nisu predstavljale problem domaćem čuvaru mreže. Zato je u trećem pokušaju, u 66. minutu, pošteno zagrejao dlanove golmanu Proletera, koji je krajnjim naporom odbranio šut niškog napadača i izbacio loptu u korner.

Lazar Ranđelović je izveo korner, a Zarija Lambulić nepropisno startovao na Nermina Haskića oborivši ga u petercu Proletera, pa ja glavni sudija ove utakmice Dalibor Manojlović pokazao na belu tačku. Siguran realizator sa penaltika je bio Nermin Haskić, postigavši svoj sedmi gol u prvenstvu. Igrao se 68. minut utakmice.

Već u narednom minutu, brza kontra koju je na sredini terena poveo Ranđelović, prosledio loptu do Slađana Nikodijevića, koji je nakon dobrog prodora po levoj strani uputio centaršut u srce šesnaesterca domaćih. Odbrambeni igrač Proletera, Lambulić nespretno je intervenisao i savladao svog golmana. Mladi odbrambeni igrač Proletera je za dva minuta postao pravi tragičar utakmice i omogućio gostima, ispostaviće se kasnije , da osvoje sva tri boda i ako je do tog momenta bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu.

Mogao je Radnički do kraja utakmice i do ubedljivijeg trijumfa, ali je Ranđelović u 89. ponovo mlako šutirao u prilično izglednoj situaciji. Malo je nedostajalo da kapiten gostiju Aleksandar Jovanović pogodi gol u zaustavnom vremenu, ali na njegovu nesreću pogodio je prečku. U nastavku akcije svoj šut je oprobao i Grbić, ali je golman Vesić bio dobro postavljen.

Posle ove utakmice, Radnički je sačuvao drugu poziciju na tabeli, sa trenutno sakupljenih 37 bodova. Sledi reprezentativna pauza, a u narednom kolu na “Čairu” gostuje Crvena zvezda.


PROLETER – RADNIČKI NIŠ 1:2 (1:0)

Stadion “Karađorđe” Novi Sad
Gledalaca oko 300
Sudije: Dalibor Manojlović (Knjaževac), Milan Minić (Niš), Ivica Stojanović (Aleksinac).
Strelci: - 1:0 u 14. Čović, - 1:1 u 68. Haskić (iz jedanaesterca), - 1:2 u 62. Lambulić (autogol)
Žuti kartoni: Lambulić (Proleter)

PROLETER: Vesić, Tanasin, Andrejević, Lambulić, Mitrović, Mićić, Čolović, Bukorac (od 46. Šćepanović), Novaković (od 71. Jovanović), Čović (od 55. Vukobratović), Mirosavljev.

RADNIČKI NIŠ: Ristić, Todorovski, Mijailović, Bondarenko, Stanković, Noma, Aleksandar Jovanović, Ranđelović, Damnjanović ( od 57. Nikodijević), Stanisavljević (od 46. Grbić), Haskić (od 76. Aleksa Jovanović).


REČ  TRENERA:

Dragan Šarac, pomoćni trener Radničkog:

-Proleter je u prvom poluvremenu pokazao da je odlična ekipa, bio je bolji i zasluženo je imao prednost. Mi smo na ovom meču bili hendikepirani, igrali smo bez šestorice prvotimaca i to se svakako osetilo u našoj igri. U drugom poluvremenu smo pokazali karakter, bili smo čvršći, agresivniji i to nam se na kraju isplatilo. Moram da priznam da nam je kod pobedonosnog autogola Lambulića pomogao loš teren na stadionu „Karađorđe“. Što se tiče izostanka šefa stručnog štaba Nenada Lalatovića, on nije vodio ovaj meč zbog zdravstvenih problema, ali je učestvovao u pripremi taktike koju smo sproveli na utakmici.

Dragan Radojičić,  Proleter:

-Čestitam Radničkom na pobedi, ali mislim da moji momci nisu zaslužili da večeras izgube. U prvom poluvremenu smo pokazali karakter, zasluženo smo vodili, a u nastavku smo pali. Na to su verovatno uticale i dve prinudne izmene zbog povreda Bukorca i Čovića. Utakmica se okrenula u korist Radničkog posle penala i mi smo nažalost ostali bez bodova. Predstojeća pauza dolazi u pravo vreme za nas i smatram da će Proleter u nastavku sezone sačuvati mesto u gornjem delu tabele.


 


16 .kolo Superliga Srbije
Dinamo 0 : 3 Crvena zvezda
Proleter 1 : 2 Radnički (N)
OFK Bačka 1 : 0 Voždovac
Mačva 0 : 0 Spartak ŽK
Rad 0 : 2 Napredak
Zemun 0 : 3 Čukarički
Mladost 1 : 0 Vojvodina
Partizan 2 : 0 Radnik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 16 15 1 0 46
2 Radnički (N) 16 11 4 1 37
3 Partizan 16 9 6 1 33
4 Čukarički 16 9 5 2 32
5 Napredak 16 7 7 2 28
6 Mladost 16 7 4 5 25
7 Proleter 16 7 2 7 23
8 Vojvodina 16 6 3 7 21
9 Mačva 16 5 2 9 17
10 OFK Bačka 16 4 4 8 16
11 Voždovac 16 4 3 9 15
12 Rad 16 4 3 9 15
13 Radnik 16 4 3 9 15
14 Zemun 16 3 4 9 13
15 Spartak ŽK 16 2 6 8 12
16 Dinamo 16 2 1 13 7