XS
SM
MD
LG

Srbija eliminisana iz kvalifikacija za SP

Ragbi 13 reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u drugu fazu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje se 2021. godine održava u Engleskoj. U odlučujućoj utakmici Evropskog šampionata B, odnosno prve runde kvalifikacija, Srbija je u Beogradu savladala Španiju sa 24:20 (14:14) što nije bilo dovoljno za dalji plasman.

Bila je to pirova pobeda izabranika Breta Dejvidsona na stadionu Nastavnog centra u Makišu kojima je bilo potrebno da slave sa najmanje 14 poena prednosti da bi prošli dalje. Međutim, znatno pojačana Španija u odnosu na neke prethodne godine se pokazala kao tvrd rival koji je na kraju uspeo da odoli pritisku naših ragbista.

Pritisak poen razlike sa kojom mora da se slavi se ispostavio kao preveliki za Srbiju koja je ipak svoju priliku da rasterećenije igra meč pred domaćim navijačima propustila ubedljivim porazom protiv Rusije prošlog vikenda (36:18). Kako su Španci izenadili Ruse nedelju dana pre toga, pravi se krug u kojem najlošiju poen razliku imaju naši ragbisti koji tako već u ovoj fazi ostaju šansi da se bore za odlazak za SP. Takođe, Srbija se u narednom ciklusu takmičenja vrača u niži rang, odnosno Evropski šampionat C.

Uprkos jako teškoj utakmici, naši ragbisti su imali šansu da u samom finišu slome otpor žilavih Španaca i stignu do željene razlike. Posle izjednačenog prvog poluvremena, Srbija je esejem Brendona Janjića u poslednjih devet minuta meča ušla sa prednošću od deset poena (24:14).

Za prolazak bilo je potrebno postići još jedan esej, ali je prvo Vojislav Dedić promašio pretvaranje za Janjićev esej, da bi potom usledio niz grešaka. Nervoza je učinila svoje i Španci to koriste da na dva minuta do kraja sebi osiguraju istorijski plasman u narednu fazu kvalifikacija.

SRBIJA – ŠPANIJA 24:20 (14:14)

Eseji: Steva Stevanović (4), Vladimir Milutinović (27), Miloš Zogović (35), Džonatan Kres (50), Brendon Janjić (71) (Srbija) – Lik Franko (11), Raul Simo (30), Entoni Delgado (78).

Golovi: Vojislav Dedić 2/5 – Raul Garsija 4/5.

SRBIJA: Bendon Janjić, Miloš Zogović, Aleksandar Đorđević, Stevan Stevanović, Rajko Trifunović, Vojislav Dedić, Dalibor Vukanović, Miloš Ćalić, Džavid Jašari, lija Radan, Predrag Keglić, David Anđelić, Vladimir Milutinović. Rezerve: Džonatan Kres, Džejson Muranka, Miloš Aleksić, Đorđe Stošić.

ŠPANIJA: Lik Franko, Daniel Morales, Antonio Puerta, Aleks Doutres, Hadriel Mehamed, Daniel Garsija, Romain Palares, Raul Simo, Kris Lopez, Huan Mudara, Kevin Aparisio, Rafael Garcija, Entoni Delgado. Rezerve: Ivan Ordaz, Aitor Romero, Fernando Vidal, Migel Olivares

Stadion: NSC Makiš. Gledalaca: 150. Sudija: Tom Grent (Engleska). Pomoćnici: Lazar Živković i Nenad Žujić (obojica Srbija).