XS
SM
MD
LG

Hazena: Preteča rukometa u svetu

Hazena je pre svega ženska sportska igra loptom između dve ekipe, čiji je najvažniji cilj – ubaciti loptu u protivnička vrata. Kolevka ove igre je u Čehoslovačkoj. Začetnik – pionir ove igre je učitelj telesnog vežbanja u Malostranskoj realki Anton Krištof, kome su uzor za definisanje prvih pravila ove igre „terčova” koje je obavio takođe Čeh Jozef Klenki u knjizi “Telovčina hry” (1892). Ta njegova pravila usavršio je Vaclav Karas a objavio ih je u časopisu “Vychora telesna” (1905).

Anton Krištof je sa hazenom upoznao učenike u Akademiji na Strahovu i 1907. godine osnovao prvu ekipu. Već 1908. godine izdata su prva pravila igre pod nazivom “Hazena”. Godine 1909. osnovane su još 3 tri ekipe – družine KH Vinohrady, KH Smichor i KH Karlin.

Te godine Anton Krištof je osnovao Saveznu komisiju hazenaških ekipa u Pragu. Već 1911. hazenu je kao sport priznao češki olimpijski odbor a 1912. demonstrirana je na šestom svesokolskom sletu u Pragu.

Godine 1918. Čeh Jaro Trantina izdao je nova (prerađena) pravila hazene. Godine 1920. osnovan je čehoslovački savez hazene i ženskih sportova koja je uvrstila HAZENU u program svetskih sportskih igara žena. Godine 1922. igračice hazene iz Čehoslovačke prikazale su tu igru radi propagande u Francuskoj, Monte Karlu i Parizu.

Foto: Brodportal

Hazena se pod nazivom Handbal igrala u Rusiji od 1909. u ginmnazijama Ukrajinskih gradova u kojima je stekla popularnost, naročito pod sovjetskom vlašću. U SSSR-u hazena se od 1948. godine naziva “Ručnoj mjač 7:7” ili “gandbol”. Pravila igre su identična sa pravilama dvoranskog rukometa.

Prvi međunarodni susreti u hazeni, odigrani su 1923. i 1924. godine – između reprezentacije Čehoslovačke i Francuske dok je Jugoslavila igrala protiv Poljaka.

Na trećim sportskim igrama žena u Parizu održano je i prvo prvenstvo sveta u hazeni (1930). Ekipa Jugoslavije je tada osvojila drugo mesto, pobedivši Poljsku 9:2 a poražena je bila od Čehoslovačke 5:8. Međutim posle IV svetskih sportskih igara žena rasformirana je međunarodna federacija za ženske sportove, što je uticalo na opadanje interesovanja za žensku hazenu.