XS
SM
MD
LG

Modrić najbolji

Hrvatski reprezentativac je nakon izbora za najboljeg igrača Mundijala u Rusiji u izboru FIFA proglašen i za najboljeg fudbalera u svijetu u 2018. godini.

Luka Modrić je uz Kristijana Ronalda i Mohameda Salaha bio kandidat za najboljeg fudbalera svijeta, a odlukom FIFA nagrada je pripala Modriću.

Selektor Francuske Didije Dešan dobio je nagradu za trenera godine u izboru FIFA.

Očekivano, Dešan je dobio ovu nagradu s obzirom da je predvodio "Trikolore" do titule prvaka svijeta.

Francuzi su drugi put u istoriji osvojili Mundijal, ali prvi put od 1998. kada su bili domaćini.

On je nagradu dobio u konkurenciji bivšeg trenera Real Madrida Zinedina Zidana i selektora Hrvatske Zlatka Dalića.

Doskorašnji golman Čelsija, a sada čuvar mreže Real Madrida - Tibo Kurtoa proglašen je za najboljeg golmana 2018. godini u izboru FIFA.

Belgijanac je pobijedio u konkurenciji Kaspera Šmajhela (Lester Siti/Danska) i Iga Lorisa (Totenhem/Francuska).

- Hvala saigračima i trenerima, uvijek mi daju dobar savjet - rekao je Kurtoa.

Kurtoa je proteklog ljeta prešao iz Čelsija u Real za 40 miliona evra. On je sa Belgijom osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Najbolji golman godine i strijelac najboljeg gola nisu se našli u idealnom timu prošle godine u izboru FIFA i FIFPro.

Najbolji tim svijeta za 2018. čine: De Hea (M. Јunajted) – Alves (PSŽ), Varan (Real M), Ramos (Real M), Marselo (Real M) – Kante (Čelsi), Modrić (Real M) – Mesi (Barselona), Azar (Čelsi), Mbape (PSŽ), Ronaldo (Јuventus).

U najboljih 11 se nisu našli Tibo Kurtoa, koji je izabran za najboljeg golmana godine, kao ni strijelac najboljeg gola i prvi golgeter Premijer lige Mohamed Salah.

Egipćanin Mohamed Salah postigao je najbolji gol 2018. godine, po izboru FIFA.

Napadač Liverpula je dobio najviše glasova navijača, kapitena i selektora reprezentacija i medija za pogotak u gradskom derbiju protiv Evertona.

Salah je na svom debiju u derbiju Merzisajda ,uprkos snijegu predriblao nekoliko igrača Evertona na desnoj strani kaznenog prostora, a onda poslao fantastičnu dijagonalu.

Osim Salaha, za nagradu "Ferenc Puškaš" su bili nominovani Garet Bejl, Denis Čerišev, Lazaros Kristodolopulos, Kristijano Ronaldo, Đorđani de Arasketa, Rajli Mekgri, Lionel Mesi, Benžamen Pavar i Rikardo Kvarežma.