XS
SM
MD
LG

Inđija najveće iznenađenje Prve lige Srbije

Srpski fudbalski prvoligaši su odigrali nešto više od prve trećine utakmica u ovom delu sezone, ako se negleda na po prvi put prošireni sistem takmičenja.

Šest utakmica je iza svakog kluba. Polako se svode i utisci, a neke trenerske glave u slikovitom opisu su već "pale". Ipak za onaj stručni pogled dosadašnjih dešavanja smo potražili u pomoćnom treneru Fudbalskog kluba Inđija, Jovanu Goliću. Jovan Golić je mlad trener, a svoju bogatu i internacionalnu igračku karijeru je morao prevremena da završi u punom naponu snage. Ipak hronična bolest, ona sportska u leđima je bila jača od svega.

Jovan Golić nam je prvo dao svoje mišljenje i pogled na trenutnu tabelu,

"Kada analiziram rezultate prvih pet ekipa u ovih 6.kola najveće iznenađenje smo mi to jest prema protivnicima koje smo imali nismo očekivali da ćemo osvojiti 16 bodova.Gledajući na Zlatibor, Bežaniju i Sinđelić, za mene nisu iznenađenja po trenutnom plasmanu jer nisu mnogo promenili igrača tj. ekipu od prošle sezone i raspored u prvih 6 kola im je bio relativno povoljan! Što se tiče rezultata ekipa plasiranih od 6.do 10.mesta za mene je iznenadenje los start Metalca i TSC-а u ovih 6 kola i njihov bodovni saldo. Radnicki Kg, Žarkovo i Metalac za sada su relativno stabilni i oekivani u tom delu tabele. Poslednjih 6 ekipa po meni i očekivanih u ovom momentu. S’obzirom na probleme sa kojim su se susreli Novi Pazar, Borac i Sloboda očekivao sam probleme na startu prvenstva. Teleoptik je ostao bez nekoliko važnih igrača pa ovakav (za koji bod) slabiji start možda i nije iznenađenje, a novajlije Trajal i Bečej još uvek se ne snalaze najbolje u višem rangu".

Osim već pomenute Inđije, gde i radi Jovan Golić kao pozitivnog primera, on navodi i klubove koji idu tim putem, ali i one druge,

"Prijatno iznenađenje ne računajući nas, mogao bih reći Zlatibor! ima isti broj bodova kao i Bežanija ali po meni je imao teži raspored u ovih 6.kola. Pobeda u gostima protiv TSC-a sigurno nije mala stvar. Neprijatno iznenađenje definitivno TSC i Metalac na startu prvenstva. Dosta neubedljivi s’obzirom na igrački kadar i ambicije!"

Naravno neizostavna je bila i analiza trenutnog lidera na prvoligaškoj tabeli i kluba iz koga potiče Jovan Golić,

"Što se tiče nas samih, za sada je urađeno više od očekivanog. Posle odlaska 13 igrača, letos, od čega 7 standardnih i formiranja ekipe u poslednjoj nedelji pred početak prvenstva (neki igrači stigli i posle odigranog prvog kola) niko u klubu a i oko njega nije očekivao da ćemo posle 6 odigranih kola biti na prvom mestu sa osvojenih 16 od maksimalnih 18 bodova i gol razlikom 12: 1! Hvala Bogu pa smo uz ogroman rad i zalaganje svih u klubu ostvarili ovakav učinak na startu i to nam sada svima daje vetar u leđa da istrajemo i verujemo da radimo dobro i da smo na dobrom putu! Sigurni smo u to da ekipa poseduje veliki potencijal i da ima još dosta prostora za napredovanje".

Kako dalje ?

"Očekivanja posle ovog starta su da ostanemo čvrsto na zemlji, nastavimo još bolje da radimo i verujemo u to što radimo. Da nastavimo da napredujemo i da se trudimo kako pojedinačno tako i kao ekipa da iz dana u dan budemo bolji"!

Za sam kraj nekako neizbežno nam je bilo i poređenje Prve lige iz igračkih dana Jovana Golića (sredina i kraj prve decenije novog veka) i ove sadašnje koju gleda sa trenerske klupe,

"Ako uporedim sadašnju Prvu ligu sa prvom ligom kada sam ja igrao vidim dosta razlika. U moje vreme u ovoj ligi je igrao veliki broj iskusnih superligaških igrača ili igrača sa inostranim iskustvom koji su bili na zalasku karijere. Svaka ekipa je imala po 2-3 igrača od kojih se moglo puno naučiti i koji su bili lideri i vođe na terenu. Danas je ovo više razvojna liga, sa 80% mladih igrača koji su izašli iz omladinaca i ovde se kale za odlazak u neki od superligaških klubova. Malo je starijih igrača u ekipama, svi igrači su približno jednakih godina i kvaliteta pa nema izrazitih lidera na terenu. Mislim da je kvalitet sadašnje lige dosta ispod tadašnjeg, ali sa druge strane vidim danas dosta bolji i kvalitetniji rad, kako taktički tako i sa tehničkog i fizičkog aspekta!  Dosta obrazovaniji i kvalitetniji treneri i rad u klubovima je sada nego u moje igračko vreme".


23 .kolo Prva liga Srbije
Bečej 1918 : Inđija
TSC : Trajal
OFK Žarkovo : Teleoptik
Metalac : Sloboda
Javor Matis : Borac
Zlatibor : Radnički 1923
Sinđelić : Novi Pazar
Budućnost : Bežanija
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Javor Matis 22 14 4 4 46
2 Inđija 22 14 3 5 45
3 TSC 22 12 8 2 44
4 Zlatibor 22 14 2 6 44
5 Sinđelić 22 10 8 4 38
6 Metalac 22 10 8 4 38
7 Radnički 1923 22 11 4 7 37
8 Bežanija 22 10 2 10 32
9 Trajal 22 8 3 11 27
10 OFK Žarkovo 22 7 5 10 26
11 Bečej 1918 22 7 4 11 25
12 Borac 22 6 6 10 24
13 Budućnost 22 5 6 11 21
14 Teleoptik 22 5 6 11 21
15 Sloboda 22 3 4 15 13
16 Novi Pazar 22 0 7 15 7