XS
SM
MD
LG

MCZ skauting protivnika: Red Bul Salcburg

Fudbalere Crvene zvezde u četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona očekuje istorijski sustret sa Austrijskim šampionom, ekipom Red Bul Salcburga. Crveno-beli, nošeni prošlosezonskim evropskim uspehom i sjajnom atmosferom, ulaze u ovaj dvomeč, u kome ih čeka, bez ikakve sumnje, nimalo lak, ali, isto tako, nikako nepobediv rival.

Foto: redbullsalzburg.at

Ekipa Red Bul Salcburga osnovana je 1933. godine pod imenom Austrija Salcburg. Klub je ugašen 1950. ali, nešto kasnije iste godine, ponovo formiran. Nekoliko puta su menjali ime, pa su tako 1978. postali Kazino Salcburg, 1997. Vestenrot Salcburg, da bi, na kraju, 2005. godine klub preuzela kompanija Red bul i preimenovala ih u Red Bul Salcburg, kako se i danas zovu. Igraju na stadionu Red Bul arena, kapaciteta 31,000 mesta. Ekipa Red Bul Salcburga je petostruki šampion Austrije, a od 2005. godine domaći šampionat su osvajali čak osam puta (ukupno 11). Klub je najveći uspeh u svojoj istoriji ostvario 1994. godine, kada su igrali finale Kupa UEFA, a zanimljivo je da su sezonu kasnije poslednji put igrali u Ligi Šampiona. Od tada su čak jedanaest puta pokušavali da se kvalifikuju u društvo najboljih – svih jedanaest bezuspešno, od čega čak sedam puta u poslednjoj fazi kvalifikacija. Prošle sezone predstavljali su pravu senzaciju u Ligi Evrope, gde su eliminisani tek u produžecima polufinala sa Olimpikom iz Marseja, a izbacili su Borusiju Dortmund, Real Sosijedad i Rimski Lacio.

Ekipu sa klupe predvodi perspektivni 41 – ogodišnji Marko Rose, koji je, nakon uspeha u mlađim kategorijama, 2017. postavljen za trenera prvog tima posle odlaska Rudija Garsije iz kluba. Marko Rose je izdanak Majncove trenerske škole tzv. direktnog fudbala, čiji su najpoznatiji izdanci Jirgen Klop i Tomas Tuhel. Za sada uspešno predvodi ekipu koja igra moderan i atraktivan fudbal. Igraju u 4-3-1-2 sistemu, poznati su po svojoj timskoj igri, brzim transformacijama, visokom presingu po celom terenu, posebno konstantnom pritiskanju poslednje linije protivnika, tako da će naša odbrana u ovom dvomeču biti na velikom ispitu. Ekipa nema istaknute zvezde, već se više oslanjaju na timsku igru, gde svaki igrač ima svoju ulogu na terenu, imaju jako dobru komunikaciju tokom napada i opasnost preti sa više strana. Tokom leta napustila su ih dva standardna igrača – Duje Ćaleta Car, koji je pojačao Olimpik iz Marseja i Valon Beriša, koji je obukao dres rimskog Lacija. Ekipu je pojačao iskusni austrijski reprezentativac Zlatko Junuzović, kao slobodan igrač, štoper Džerom Ongueneiz Štutgarta, talentovani napadač Karim Adejemi iz Unterhahinga, kao i defanzivci Jasper van der Verf i Duško Todorović iz Tuzlanske Slobode.

 

Golman ekipe, kapiten Valke je povređen, tako da će ga na golu zameniti naš Cican Stanković. Štoperski par predvodi Brazilac Andre Ramaljo, a, posle odlaska Ćaleta Cara očekuje se da mu parnjak bude njegov zemljak Mario Pongračić koji je 2017. godine došao iz Minhena 1860. Ćaleta Car je bio predvodnik odbrane prošle godine, tako da će novom štoperskom tandemo trebati vremena za uigravanje što su pokazali i kroz određenu nesigurnost u mečevima na početku sezone. Sjajni bekovski par čine desni bek Lajner, i iskusni levi bek Ulmer. Obojica su moderni, ofanzivni bekovi, koji se često ponavljaju po svojoj strani, stalno su u završnici napada i nije im strano ubacivanje u šesnaesterac. Međutim, iskusni Ulmer poznat je kao nesigurniji deo odbrane, koji ume da zapostavi svoje defanzivne zadatke i ostavi dosta prostora iza sebe, pa bi to mogla da bude velika šansa za našu desnu stranu.

Sredina terena je motor ove ekipe, koju predvodi dvojac iz Malija, Diadije Samaseku i Amadu HaidaraSamaseku stoji kao tzv. osigurač, defanzivni vezni, koji ima sjajan pregled igre i priključuje se većini napada ekipe. Ispred njega su dva centralna vezna, Haidara, kome je prošle godine parnjak bio jedan od glavnih igrača ekipe, Valon Beriša, koji je bio golgeter iz drugog plana i jedan od glavnih igrača ekipe. Posle njegovog odlaska, očekuje se da na njegovo mesto dođe Zlatko Junuzović, igrač koji može da igra više pozicija u veznom redu, sjajan je distributer lopte i kreator igre. Nije isključivo da na toj poziciji počne i Afrikanac Jabo koji je u ekipu došao iz Armenije Bilefeld. Ispred njih se očekuje talentovani 20-ogodišnji Šlager, igrač izuzetnih ofanzivnih karakteristika. Međutim, ukoliko rezultat ne bude išao Salcburgu u koristi, može se očekivati da ga zameni džoker ekipe Takuma Minamino, koji često ume da donese važne golove ekipi sa klupe. U napadu je možda i najbolji igrač ekipe, Izraelac Munas Dabur, koji je prošle godine postigao 29 golova i 11 asistencija. Parnjak u napadu će mu, verovatno, biti, Hi-Čan-Hvang, dok će sa klupe čekati talentovani 19-ogodišnji Zambijac Patson Daka.

 

Sve u svemu, može se zaključiti da našu ekipu ne očekuje nimalo lak dvomeč, ali, isto tako, se može reći da je ovo velika prilika za Zvezdu da se konačno nađe tamo gde joj mesto – u Ligi šampiona, među najboljim ekipama Evrope. Ono što je sigurno je da sistem ekipe Salcburga odgovara našoj ekipi mnogo više nego taktika prethodna tri rivala u ovogodišnjim kvalifikacijama i da će stručni štab na čelu sa Vladanom Milojevićem pripremiti taktiku do najsitnijih detalja. Ono što je bitno je da naš tim u ovaj dvomeč može da uđe nešto rasterećenije, jer je evropska jesen već obezbeđena, samo je pitanje koje će se takmičenje igrati. Naši igrači su nas do sada uverili da će na terenu ostaviti poslednji atom snage za Zvezdin uspeh, a u takvim okolnostima, nemamo šta da im zamerimo, kakav god ishod bio.


30 .kolo Superliga Srbije
Dinamo 0 : 3 Radnik
Vojvodina 3 : 2 Partizan
Čukarički 0 : 0 Mladost
Napredak 1 : 0 Zemun
Spartak ŽK 1 : 0 Rad
Voždovac 1 : 0 Mačva
Radnički (N) 5 : 1 OFK Bačka
Crvena zvezda 4 : 0 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 27 3 0 84
2 Radnički (N) 30 23 6 1 75
3 Partizan 30 15 9 6 54
4 Čukarički 30 15 9 6 54
5 Mladost 30 13 7 10 46
6 Napredak 30 10 11 9 41
7 Vojvodina 30 10 9 11 39
8 Proleter 30 9 11 10 38
9 Spartak ŽK 30 10 8 12 38
10 Radnik 30 11 5 14 38
11 Voždovac 30 11 4 15 37
12 Mačva 30 8 8 14 32
13 OFK Bačka 30 6 7 17 25
14 Rad 30 4 9 17 21
15 Dinamo 30 5 5 20 20
16 Zemun 30 3 9 18 18