XS
SM
MD
LG

Francuskoj titula, Beogradu pohvale

Omladinska ragbi 13 reprezentacija Francuske osvojila je Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina koje je za vikend završeno u Beogradu. Francuzi su u dramatičnom finalu na stadionu Nastavnog centra u Makišu savladali Englesku 26:24 i tako posle 12 godina ponovo postali prvaci Starog kontinenta.

Kao i u finalu 2006. godine na prvom EP za omladince, Francuska je u finalu bila bolja od večitog rivala, međutim ovoga puta finale je bilo znatno uzbudljivije. Nije delovalo tako pošto je minus Engleza sredinom drugog dela bio 16 poena (26:10), ali su potom serijom od 14:0 stigli na prag preokreta kojeg na kraju nije bilo.

Ragbisti Francuske

U borbi za treće mesto Vels je savladao Škotsku 42:18, dok je Italija bila bolja od Ukrajine u utakmici za sedmo mesto (62:6). Da podsetimo, domaćin Srbija je ostvarila veliki uspeh i osvojila petu poziciju, savladavši Irsku 36:24.

- Iza nas je nedelju dana pravog ragbi festivala u Beogradu i ponosni smo na organizaciju kako Evropskog prvenstva, tako i ostalih propratnih aktivnosti, poput šampinata Balkana u ragbiju 9 i godišnjeg Kongresa Evropske ragbi liga federacije (RLEF). Verujemo da smo opravdali očekivanja i da ćemo ubuduće dobijati domaćinstva novih velikih takmičenja – rekao je direktor EP i član Upravnog odbora Ragbi 13 federacije Srbije Jovan Vujošević.

Kongres RLEF

Zajedno sa finalnim mečevima na EP, u Beogradu je za vikend održan i godišnji kongres RLEF sa učešćemo preko 100 delegata iz 30 zemalja, gde du donešene bitne odluke za budućnost ragbija 13 na starom kontinentu. Takođe, čelnici RLEF pohvalili su Ragbi 13 federaciju Srbije i Beograd na uspešnom domaćinstvu EP za omladince, takmičenja koje je obnovljeno posle 12 godina.