XS
SM
MD
LG

Neće više Albance u reprezentaciji – Švajcarska sprema radikalne mere zbog Džake i Šaćirija

Poslije utakmice protiv Srbije na kojoj su Granit Džaka i Đerdan Šaćiri proslavljali pogotke pokazivanjem dvoglavog orla takozvane “velike Albanije”, Švajcarska razmatra šta da radi sa igračima koji imaju dvostruko državljanstvo. Sportski zvaničnici predlažu radikalne mjere, piše njemački “Špigel”.

Fudbalska asocijacija Švajcarske (SFV) razmatra da zabrani igračima sa dvostrukim državljanstvom da nastupaju za reprezentaciju, nakon incidenta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Generalni sekretar Aleks Mišer rekao je u intervjuu za “Tagesajncajger” da bi Švajcarska mogla da razmotri tu opciju, prenosi Blic.

U utakmici protiv Srbije Đerdan Šaćiri i Granit Džaka, dvojica Albanaca porijeklom sa Kosova, proslavljali su pogotke pokazivanjem dvoglavnog orla. Kako piše “Špigel”, pokazivanje albanske heraldičke životinje je jasna politička izjava koju FIFA zabranjuje.

Uslijedila je novčana kazna od 8.680 evra za oba igrača, dok je švajcarski kapiten Stefan Lihtštajner koji im se pridružio u slavlju kažnjen sa 4.340 evra.

– Savez bi mogo da kaže da su programi finansiranja otvoreni samo za mlade igrače koji nemaju dvojno državljanstvo. Čujemo mnogo obećanja, a onda igrač napuni 21 godinu i odluči se za drugu zemlju jer tamo vidi veće šanse za intenacionalni uspjeh – rekao je Mišer i istakao da se radi o političkom pitanju najvišeg nivoa, prenio je “Vatson”.

Kako je rekao, u većini slučajeva Švajcarska ne favorizuje igrače sa dva pasoša.

– To je kao dijete koje mora da bira između roditelja nakon razvoda. Bilo bi oslobađajuće za mnoge igrače da je odluka donijeta ranije – rekao je.

srpskainfo.com

Dzaka i Saciri FOTO: srpskainfo.com