XS
SM
MD
LG

Mladene, nije ovo za tebe

Fudbaleri Srbije sinoć su poraženi od Švajcarske sa 2-1 te su tako sveli šanse za prolazak grupe na minimum.

Utakmica je počela gotovo pa idealno. Već u petoj minuti, na asistenciju Tadića, Mitrović pogađa za 1-0. Početak nije mogao bolji biti. Međutim, nisu Švajcarci psihički pali. Uspjeli su se konsolidovati i preko Džemailija imali su dobru šansu. Imala je i Srbija svojih prilika, ali nije koristila pa je na poluvremenu ostalo 1-0.

U drugom poluvremenu kao da su druge ekipe izašle na teren. Petković je zamijenio Seferovića i uveo bržeg Gavranovića, jer je uvidio da nam je odbrana spora. Mi nismo bili pravi i Švajcarci su to ubrzo kaznili. Preko Granita Džake, Švajcarska je došla do 1-1. Taj gol je psihički unštio Srbiju. Ekipa je izgledala loše, Krstajić nije imao ideje šta da uradi i samo se čekalo kad će nas Švajcarska dotući. Dotukli su nas nakon kontre u samoj završnici, kada je Šaćiri pobjegao Tošiću i možda nam i presudio što se cijelog turnira tiče.

Treba reći da je sudija Brih bio naklonjen Švajcarskoj. FIFA je napravila presedan. Na Mundijalu su se držali nekih postulata koje su sinoć napustili. Naime, kada igraju dvije ekipe sa različitih kontinenata, sudija je sa trećeg radi nepristrasnosti. Srbiji i Švajcarskoj može da sudi evropljanin, ali zar baš Nijemac Brih, koji je komšija Švajcarskoj ? Malo kontradiktorno. Naravno, sudija je bio pristrasan i nije sudio ni penal nad Mitrovićem, ali nećemo mnogo o sudijama jer smo sami najkrivlji za poraz, tačnije naš selektor.

Taktički, Krstajić nije potkovan i to se znalo. Samo kod nas selektor može biti neko ko ni pionire vodio nije. Muslin je morao biti smijenjen, jer bi izgubili Milinkovića, da je on ostao, a takav igrač se ne smije izgubiti. Možda nije bio najbolji na ovom prvenstvu, ali Sergej ima 23 godine i mnogo će on nama toga donijeti još. Međutim, morao je neko sa iskustvom biti selektor, a ne neko ko je početnik.

Naša odbrana je stajala jako loše. Milenković i Tošić su bili predaleko jedan od drugog i to je i protiv Kostarike bilo traumatično, na momente. Švajcarci su brzi i to su znali koristiti. O Šaćiriju ne treba pričati, a tu su i ostali. U prvom poluvremenu igrao je Seferović, a u nastavku Petković je ubacio mnogo bržeg Gavranovića, jer je uvidio problem naše odbrane.

Takođe, ogroman propust je napravio Krstajić i sa samim sastavom. Nemanja Radonjić je morao biti starter jer je brz i prodoran. Kostić je dobio prednost jer je dobar u defanzivi. Krstajić očito nije gledao Zvezdu u Evropi, jer da je gledao vidio bi da Radonjić igra defanzivno bolje i od Kostića a mnogo je brži i prodorniji. Takođe, u prvom poluvremenu Matić, Milivojević i Sergej su dobili žute. To su tri veznjaka od toga dva centralna vezna. I naravno da je neko morao na poluvremenu biti zamijenjen. Međutim, Krstajić nije mijenjao ništa i nismo mogli imati pravu agresivnost. Da su ovi momci igrali agresivno kako znaju, lako je moglo doći do crvenog kartona. Morali su igrati pod ručnom.

Nakon primljenog gola morali smo povući neki potez. I potez je bio Ljajić umjesto Kostića. To je potez da sebi pucaš u oba koljena. Ljajića Srbija ne zanima i preko volje za istu igra godinama. Protiv Kostarike se nije trudio da potrči kako treba i tu je za njega morao biti kraj prvenstva. I sinoć očajan i nevidljiv. Kasnije je ušao Radonjić umjesto Milivojevića ali prekasno da bi nešto donio a i izmjena je bila apsolutno pogrešna. Tada je Radonjić trebao igrati lijevo, a tu je uveden Ljajić umjesto Kostića, desno je bio Tadić i onda su se u sredini trebali rotirati SMS i Ljajić. Sve je to djelovalo toliko konfuzno i neuigrano da igrači nisu znali ko šta igra.

Ako je već uveden bio Ljajić, iako je morao Radonjić tada, onda je umjesto Milivojevića morao ući drugi špic. Zašto su povedeni Jović i Prijović ? Da li im je zadatak da ganjaju Ruskinje ili da daju neki doprinos ? Ako ih već imaš pa koristi ih onda. Ali nije ih selektor htio ili smio koristiti i sve je prošlo kako je prošlo.

Takođe, fizička priprema nam je očajna. Prvih 20 minuta smo bili sjajni, cijelo prvo poluvrijeme dobri a onda u drugom pad, kako psihički tako i fizički. Ivanovića su stigle godine i nije on više za ozbiljnog fudbala. Tadić se istroši jer nemamo prodora preko lijevog krila i onda sve ide preko njega. On generalno ima snage za 70ak vrhunskih minuta i zato i želi u Holandiju, koja je mnogo lakša od Engleske lige. E tu dolazi još jedna stvar, zašto nije pozvan Mijat Gaćinović ??? Kako je moguće da se on Krstajiću nije uklopio u sistem ??? Kakav je to Krstajićev sistem ??? Gdje je taj sistem ??? Prosto da sebi kosu počupaš. Mijata ne spominjem slučajno. Da je on tu, mogao bi u završnici ući umjesto istrošenog Tadića i biti naša ''dodatna pogonska jedinica''. Ali selektor ga nije pozvao i to će se ispostaviti kao jedna od najvećih grešaka na kraju.

Ostao je još meč sa Brazilom. Pobjedom, Srbija ide dalje. Da li je realno da Srbija dobije Brazil ? Teško ali nada postoji jer su i Brazilci dosta neubjedljivi. Najveći problem je taktička nezrelost Krstajića. On ima plan A a kad on padne u vodu, rezervne opcije nema. Tako se protiv ozbiljnih ekipa ne može i zato Srbija nažalost vjerovatno neće proći grupu.

Foto: Youtube


Srbija 0 : 2 Brazil
Švajcarska 2 : 2 Kostarika
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Brazil 3 2 1 0 7
2 Švajcarska 3 1 2 0 5
3 Srbija 3 1 0 2 3
4 Kostarika 3 0 1 2 1