XS
SM
MD
LG

Šta sada sledi banjalučkom Borcu?

Banjalučki Borac ostao je bez licence za Premijer ligu BiH u narednoj sezoni, te izvjesno je, neće nastupati u elitnom rangu bosanskohercegovačkog fudbala iduće godine.

Ono što se svi navijači Borca, ali i ljubitelji fudbala, pitaju, jeste šta će biti sa timom iz Platonove ulice. Postoje tri scenarija za FK Borac, o čemu smo mi već i pisali.

Prvi scenario je fuzija sa Krupom. Nekoliko puta se pojavljivala priča o tome, ali su na Gradskom stadionu odbijali tu mogućnost. Sada su, baš sa Gradskog stadiona, zainteresovani za to, a ni Krupa ne bi imala ništa protiv, no pod određenim uslovima. Tada bi fuzijom nastao novi klub koji bi se zvao FK Borac Banja Luka i on bi nastavio takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, dok bi Krupa nastavila takmičenje u najnižem rangu, a to je u njihovom slučaju Područna liga Republike Srpske grupa Banja Luka, odnosno četvrti rang takmičenja. Problemi koji se javljaju u ovom slučaju jesu tehničke prirode, a najveći je kome pripada novac od realizovanih transfera Krupe, a čiji novac tek treba da stigne u kasu. Ukoliko uspiju da se dogovore o tome, i sve stave na papir, ta opcija je ostvariva.

Druga opcija, koja je takođe vrlo moguća, je gašenje aktuelnog Borca i pokretanje kluba zvanog FK Borac Banja Luka. Time bi novi klub krenuo od nule, iz Područne lige Banja Luka, ali bi se riješio svih dugovanja koja su očajnim višegodišnjim poslovanjem i doveli do ove situacije. Ono što se mora naglasiti jeste da ovaj Borac ne može naslijediti trofeje slavnog Borca koji je doveden do gašenja. Postojala je i opcija da se klub zove FK Borac 1926, što je godina osnivanja kluba, no takav subjekt već postoji.

I treća opcija, koja je i najmanje realna, jeste da FK Borac nastavi takmičenje u Prvoj ligi Republike Srpske, sa svim dugovanjima zbog kojih i nisu dobili licencu, što se apsolutno ne isplati, budući da će kad-tad ona ponovo doći na naplatu, a to je što bi narod rekao, u ovom trenutku, presipanje iz šupljeg u prazno.


Vitez 1 : 2 GOŠK
Borac 2 : 0 Sloboda
Mladost 0 : 3 Čelik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GOŠK 32 13 6 13 45
2 Mladost 32 11 9 12 42
3 Borac 32 10 8 14 38
4 Sloboda 32 9 9 14 36
5 Čelik 32 8 4 20 28
6 Vitez 32 3 6 23 15