XS
SM
MD
LG

Radnički evropske utakmice planira u Nišu, čeka se odgovor UEFA
Iako još nije završena rekonstrukcija stadiona “Čair”, a Ministarstvo građevinarstva kaže da objekat nema ni upotrebnu dozvolu, predsednik Fudbalskog kluba Radnički Ivica Tončev, koji je ovu funkciju “zamrzao” zbog Zakona o sportu, kaže da očekuje da će, nakon što je delegat UEFA Evropske obišao stadion, Evropska "kuća fudbala" dozvoliti niškom klubu da kvalifikacije za Ligu Evrope igra u Nišu.
Stadion "Čair" čeka odgovor iz UEFA; foto: JV/Vanja Keser

    Posle 35 godina Nišlije opet imaju predstavnika u evropskom takmičenju u muškom fudbalu, ali postavlja se pitanje da li će moći da gledaju Radnički u svom gradu ili će “Real sa Nišave” morati da traži drugi teren za domaćinstvo.

    Delegat Evropske fudbalske federacije (UEFA) bio je u ponedeljak na stadionu “Čair”, potvrdio je Tončev, a izveštaj i sugestije iz UEFA se čekaju narednih dana.

    Pre nekoliko dana sam rekao da naš uspeh i ovaj trijumf Radničkog za Evropu neće imati slast ako mi ne budemo igrali na našem stadionu. Činimo sve da dobijemo dozvolu od UEFA da možemo da igramo na našem stadionu. U stalnom smo kontaktu sa delegatima iz UEFA i očekujemo u narednih par dana da dobijemo njihove primedbe i sugestije šta bi trebalo da uklonimo i da li treba nešto da uklanjamo - kaže predsednik Radničkog sa "zamrznutom" funkcijom.

    Kada stignu sugestije iz UEFA, kaže Tončev, u Radničkom će uraditi šta se traži da bi Evropa bila opet na “Čairu”, a očekuju i pomoć Grada i Republike, od kojih je i ranije bilo "pozitivnih signala", kako je rekao Ivica Tončev. A da li će i kako Grad pomoći Radničkom oko stadiona "Čair" još nije poznato, jer na novinarska pitanja još nema odgovora iz Kabineta gradonačelnika.

    Imamo čvrsto uveravanje da ćemo dobiti pomoć. Iz UEFA će nam dati sugestije šta imaju, mi ćemo da vidimo i potrudićemo se svim snagama i tražićemo pomoć od svuda i da to otklonimo i igramo u Nišu jer onda bi ta slast bila mnogo veća - kaže Ivica Tončev.

    O drugim stadionima kao alternativa, ako stadion “Čair” ne dobije “zeleno svetlo” od UEFA, Tončev i ne razmišlja.

    Ja se zovem Ivica Tončev, i Ivica Tončev nikada nema plan “B” sve dok postoji plan “A”. Plan “A” postoji i dalje i on je da igramo na našem stadionu. Ja ne umirem pre smrti - rekao je Tončev.

    Podsetimo, još 2014. godine Grad je odlučio da uzme kredit, kako bi i zapad bio srušen i iznova napravljen, ubrzo su povukli ovu odluku, zbog mera štednje. Od tada, nema pomaka sa jedinom tribinom koja nije srušena, a prošle zime se tu našao i zaleđeni “vodopad”.

    Kako je Ministarstvo građevinarstva 2016. godine reklo Južnim vestima, ni obnovljene tribine "Čaira" nemaju upotrebnu dozvolu, jer Grad Niš nije dostavio potrebnu dokumentaciju. Zbog toga postoje i problemi sa strujom, koja je bila isključena, a onda i sudeći po kablu, nelegalno "pozajmljena" iz hale "Čair".


    Radnički 4 : 1 Napredak
    Čukarički 1 : 3 Vojvodina
    Partizan 2 : 0 Spartak
    Crvena Zvezda 5 : 1 Voždovac
    Konačna tabela
    Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
    1 Crvena Zvezda 37 32 4 1 60
    2 Partizan 37 23 8 6 43
    3 Radnički 37 18 8 11 37
    4 Spartak 37 18 7 12 37
    5 Voždovac 37 16 8 13 33
    6 Čukarički 37 16 9 12 32
    7 Napredak 37 15 8 14 30
    8 Vojvodina 37 14 8 15 28