XS
SM
MD
LG
17.05.2018 Administrator

Crveni trg (1): Ta velika Rusija

Najveća država na svetu i jedna od vodećih svetskih sila za manje od mesec dana će biti domaćin najboljim svetskim fudbalerima na 21. Svetskom prvenstvu. Naš portal će Vas kroz rubriku "Crveni trg" upoznati sa mnogim zanimljivostima vezanim za ovaj šampionat. 

 

Foto: themostperfectview.com

Država koja se graniči na zapadu sa Norveškom i Severnom Korejom na istoku, te sa još 16 zemalja, biće po prvi put domaćin Mundijala. Pre par dana Vladimir Putin ponovo je postao predsednik zemlje sa bogatom istorijom, osnovanom 862. godine. Iako vlada mišljenje da je u Rusiji večna zima zapravo nije tako, iako se u njoj nalazi i mesto gde je izmerena  najniža temperatura od  -71.2°C.  Popularno odmaralište za Ruse je Soči, gde leti temperatura ide i do 35°C, a na dalekom istoku zna biti i preko 40, dok površinski izlaze na čak 13 mora i tri okeana. Što se tiče stanovništva tri četvrtine su u evropskom delu, dok je samo jedna u azijskom, ali zahvaljujući zalihama nafte i plina u tom azijskom delu oni su jedna od najvećih svetskih sila. Ima preko 14 milionskih gradova, a najveća je Moskva sa preko 11 i po miliona stanovnika. Ono što će biti zanimljivo za mnoge navijače koji idu na SP, je podatak da se tek od 2011. godine pivo smatra alkoholnim pićem, a svakako  najpoznatije rusko piće je votka. Svima je poznata i ruska himna koja je zvanično prihvaćena 2001. godine, a tekst je, na muziku Aleksandra Aleksandrova, napisao Sergej Mihalkov.

Svetsko prvenstvo igraće se u 11 gradova, a u narednim danima opisaćemo Moskvu, Sankt Petersburg, Kaljiningrad, Soči, Samaru, Ekaterinburg, Kazan, Saransk, Nižnji Novgorod, Volgograd i Rostov na Donu.