XS
SM
MD
LG

Železničar pobedio Metaloplastiku, legende kluba se poklonile publici
VAK-7680
 
Velikom borbom do novih bodova; foto: Vanja Keser

Rukometaši niškog Železničara ostvarili su četvrtu pobedu u plej-ofu pošto su bili bolji od Metaloplastike u hali "Čair" (26:23). Ovim trijumfom niški klub se učvrstio na prvoj poziciji nakon pet kola doigravanja i približio plasmanu u regionalnu SEHA ligu.

Golovima Stevana Sretenovića, „Želja“ je dva puta poveo na startu utakmice, ali nakon toga, do 43. minuta domaćin nije imao prednost.

Serijom 4:0, gosti su poveli sa 5:2, ali je niški tim uspeo da sa dva gola Đukića dođe na minus 1. Šabački rukometaši su opet poveli sa tri gola prednosti, što je razlika koju su održavali do finiša prvog poluvremena.

U drugom delu igre igralo se gol za gol, ali su Đukić, Milovanović i Jevtić doneli željenu prednost domaćem timu (18:16).

I pored igrača manje, Železničar je uspeo da ne primi gol, ali da ga postigne i tako povede sa 21:17.

Igrala se žestoka borba na terenu, Metaloplastika se približila na minus 2 (24:22), ali nakon nesportskog ponašanja u finišu meča kapitena gostiju Mitrovića, šabačka ekipa je do kraja meča ostala sa igračem manje. To je dodatno pomoglo domaćinu da na kraju slavi sa 26:23.

Posle pola odigranih kola u plej-ofu Železničar je prvi sa 9 bodova, a prati ga Dinamo sa 6. Slede Metaloplastika, Vojvodina i Partizan sa po 4, dok je Zvezda sakupila samo jedan bod.

Naredni meč niški tim igra u nedelju u Beogradu kada gostuje Partizanu.


Legende se poklonile publici

Pre početka utakmice, članovi generacije, koja je pre 40 godina ostvarila najveći međunarodni uspeh u istoriji kluba kada je igrala u finalu Kupa pobednika kupova Evrope, izašli su na parket uz ovacije gledalaca.

Nišlijama su se poklonili Zoran Tuta Živković, Časlav Grubić, Aleksandar Aca Živković, Dragoslav Živković Maki, Dragoslav Pavlović, Dobrica Bobi Grozdanović, Pajo Pavlović, Dušan Kostić Đulija, Svetozar Tole Pešić, Miroljub Zdravković, kao i Josif Joška Petković, aktuelni trener „Želje“, takođe član legendarne generacije.

Iz opravdanih razloga nije došao Ilija Temelkovski, a nisu zaboravljeni ni oni koji, nažalost, nisu više među nama - Predrag Peda Knežević i Branislav Ždraljević.

Njima je majice sa grbom kluba, brojem 40 i porukom „generacija za nezaborav“, u ime uprave Železničara predao Slobodan Cobi Milosavljević, ali uz njega je okupljene pozdravio i Dragan Musa Mladenović, nekadašnji svetski i olimpijski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije.

VAK-7600 Generacija za nezaborav; foto: Vanja Keser

ŽELEZNIČAR - METALOPLASTIKA 26:23 (12:12)

Sudije: Dušan Stojković (Niš) i Nenad Nikolić (Leskovac). Sedmerci: Železničar 4 (0), Metaloplastika 1 (1). Isključenja: Železničar 4, Metaloplastika 12 minuta. 

ŽELEZNIČAR: Gemaljević (3 odbrane), Zlatanović (6 odbrana), Lazić, Živković 3, Milovanović 3, Potkonjak, Sretenović 3, Mađar, Krsmančić 3, Stanojević 3, Spasić, Jevtić 5, Petković, Mirić, Đukić 6, Vučković. 

METALOPLASTIKA: Arsić (11 odbrana, 4 sedmerca), Vladisavljević, Vorkapić 5, Trninić 2, Pisarić, Došen, Dakić 3, Brajović 6, Đukić 2, Jezdimirović, Mitrović, Matičić 1 (1), Todorović, Gojković 3, Milić, Trkulja 1.


5 .kolo SRLS Play Off
Železničar 1949 26 : 23 Metaloplastika
Partizan 25 : 27 Vojvodina
Crvena zvezda 29 : 30 Dinamo
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar 1949 5 4 1 0 9
2 Dinamo 5 3 0 2 6
3 Vojvodina 5 2 2 1 6
4 Metaloplastika 5 2 0 3 4
5 Partizan 5 2 0 3 4
6 Crvena zvezda 5 0 1 4 1