XS
SM
MD
LG

ABA liga - najbolje što region u košarci ima

Regionalna ABA liga je košarkaško takmičenje koje okuplja najbolje što EX-YU košarka trenutno ima. Nakon poslednjih odluka koje su donesene u vezi naredne sezone ABA lige, počela su brojna polemisanja i otvoreni napadi na ovo takmičenje.

Prema poslednjim odlukama situacija je sledeca. Naime, u ABA ligi će igrati 12 kluba kao i ove sezone. Međutim, učesnici se neće dobiti kroz nacionalna prvenstva nego kroz rezultat u ABA ligi. To praktično znaci da je ove sezone dovoljno biti i 11. u ABA ligi (kao Cibona) i imate siguran plasman u ABA ligu i naredne sezone, bez obzira na plasman u prvenstvu. Jedini način ispadanja iz ABA 1 lige jeste da ekipa bude poslednja, kao što je sada slučaj sa MZT-om. MZT sigurno neće biti član ABA 1 lige naredne sezone.

Takođe, donijete su odluke vezane i za ABA 2 ligu. Naime, i ona će imati 12 timova kao i ABA 1. U ABA 2 će se ekipe plasirati kroz prvenstva i to tako da dvije najbolje ekipe u nacionalnim prvenstvima, poslije ekipa iz ABA 1 lige, osiguravaju mjesto u ABA 2 ligi. Takođe, ABA 2 je jedini put za ''nove'' timove do ABA 1. Naime, šampion ovogodišnjeg završnog turnira ABA 2 lige, u narednoj sezoni biće član ABA 1.

Međutim, ni tu nije kraj novitetima. Od sledeće sezone igraće se plej of i u ABA 2 ligi. Poraženi u finalu i 11. ekipa u ABA 1, igraće neku vrstu baraža za plasman u ABA 1 ligu. Takođe, maksimum timova iz jedne zemlje je pet. Ukoliko bi se desilo da neka zemlja (Srbija je tome realno blizu) ima pet timova koji osiguraju opstanak u ABA 1 a šampion ABA 2 bude iz iste te zemlje imamo ponovo baraž. Naime, najslabija od tih eventualno pet ekipa iz iste zemlje i šampion ABA 2 iz te zemlje, odigraće baraž za popunu ABA 1. Ove sve novotarije bi trebale da budu na snazi do kraja sezone 2024/25. Trebale bi ali mnogo toga je u prošlosti trebalo biti pa nije bilo.

E sad kad smo ukratko izložili osnovne promjene, možemo doći i do onog bitnog. Sada se vrti priča kako je Srbija izigrala ostale. Da nije došlo do promjena Srbija bi imala tri ekipe naredne sezone u ABA 1, uz naravno mogućnost da Borac ili Vršac osvoje ABA 2 i budu četvrti tim. Pošto bi u tome realno ''izvisili'' Mega ili FMP, počele su razne teorije zavjere. Najčešće proče su tipa da je sve ovo ''igra'' Miška Ražnatovića i Nebojše Čovića, kako ne bi njihovi timovi, Mega i FMP, ''ratovali'' oko plasmana u ABA 1. Sada su bezbrižni i jedni i drugi i to jeste činjenica.

Međutim, mnogi zaboravljaju nešto drugo. Srbija bez ikakvog pretvaranja ima najviše dobro organizovanih klubova od svih država. Sama činjenica da su četiri tima opstala u ABA 1 i da dva igraju F4 ABA 2, dovoljno o tome govori. Da li je mnogo da Srbija i pored svega ima eventualno pet timova i ABA 1? Nije uopšte puno. Ako gledamo istoriju, od ukupno 16 sezona, klubovi iz Srbije su 12 puta bili šampioni. Ako bi se još gledala učešća u finalima, u doigravanjima i na završnim turnirima, tek tada bi dominacija Srbije bila nenormalna.

Pored rezultata u ABA ligi, Srbija je jedina zemlja koja ima veoma jaku ligu za naše uslove. Dvorane su veoma dobro ispunjene i to ne samo Zvezde i Partizana nego i ostalih klubova. Recimo, trenutni lider ABA 2 lige, Borac iz Čačka redovno ima punu dvoranu. Takođe, ima dosta klubova koji imaju sjajnu atmosferu i ''užarene'' terene. Takav je slučaj sa Zlatiborom, koji ima vruć teren i sjajnu atmosferu na tribinama. Kada se tome svemu doda kvalitet koji imaju Mega, FMP, Vršac, kada tome dodamo Dinamik i Metalac, jasno je da Srbija ima najviše dobro organizovanih klubova. Mogu se usuditi i reći da jedino Srbija ne bi patila kada bi se ABA ugasila jer bi jedina od svih EX-YU država imala jaku ligu.

E sad da obratimo pažnju na druge zemlje. Nekako se u svim pričama najviše kuka nad sudbinom Slovenije i Makedonije. Pošto Olimpija ima sigurno mjesto u ABA 1, ona može biti recimo peta u Sloveniji i i dalje ima nastup u ABA 1. Tu se sad polemiše koliko je to pravedno prema drugim klubovima iz Slovenije. Međutim, u svim tim polemikama zaboravljaju se neke veoma važne stvari.

Nije se jednom desilo da Olimpija ne bude prva u Sloveniji i da ostane na osnovu lige bez plasmana u ABA ligu. Međutim, tada nastupa sledeći scenario. Svi oni ispred Olimpije odjednom odustaju od ABA lige i sve se završi sa igranjem Olimpije u ABA ligi. Ako se sve to ima u vidu, onda ekipe kao što je recimo Helios iz Domžala, i ne treba žaliti. Kad su imali i zaslužili šansu da igraju u ABA ligi, tada nisu htjeli igrati. Toliko o tome.

Ni Makedonci nisu ništa bolji. MZT godinama izgleda kao putujući cirkus. Smijene po 4-5 trenera po sezoni, izreda se ogroman broj igrača i naravno da rezultata nema. Odavno su bili zreli za ispadanje a sad su mogu reći konačno ispali iz ABA lige. Dušebrižnici sada brie jedna stvar. Naime, ukoliko MZT ne bude među prve dvije ekipe u Makedoniji, neće igrati ni ABA 2 ligu. Tu se postavlja jedno logično pitanje. Da li je MZT toliko ''bitan'' pa da mora biti dio ABA 2 lige ? Postoje mnogo veći klubovi koji tamo nisu ni ove a možda neće biti ni sledeće sezone. Klub sam treba da se izbori za rezultate i naravno da niko ne treba žaliti za njima ako bi ostali i bez ABA 2. Nemam lično ništa protiv njih ali odavno mi je muka od tog cirkusa zvanog MZT.

Postavlja se i još jedno pitanje kod Makedonaca. Da li uopšte postoji ozbiljan tim u Makedoniji ? ABA 2 ligu niko od jačih nije htio igrati. Na kraju od Makedonaca ju je igrao Ohrid i bio je cirkus veći od MZT-a. Rabotnički ima kvalitet ali ove sezone nisu htjeli igrati ABA 2. Postavlja se pitanje da li će isto uraditi i sledeće godine, jer je realno da budu među prva dva tima.

Od svih Makedonaca u poslednje vrijeme, jedino je Karpoš prošle sezone bio ozbiljan tim. Oni jesu izigrani za nastup u ABA 1 ove godine ali prošle sezone su bili ugodno iznenađenje. Međutim, oni imaju suspenziju na još četiri godine a i grcaju u dugovima pa i oni otpadaju kao neki trenutno ozbiljan klub u Makedoniji. Ne treba se iznenaditi ako Makedonci posve dignu ruke od ABA. Da li bi bila šteta da se to desi ? Jeste bila bi šteta ali ne i tragedija. U Makedoniji (bar kod ovih što žele da igraju ABA) nema previše navijača i nekako dvorane zjape prazne. Na kraju krajeva pa košarka se igra radi publike. Nekako možete radi imena trpiti Olimpiju sa malo gledaoca ali klubovi iz Makedonije nemaju toliki istorijat da se za njima žali.

Iako Hrvati u ovom svemu ne gube ništa, njihovi mediji su najglasniji. Kreće kuknjava kako su ih Srbi izigrali jer su njima Stbi krivi za većinu stvari pa valjda i propast košarke. Kažu da im je bolje razvijazi domaću ligu nego igrati ABA a pogotovo ABA 2. Rezultati tog ''razvijanja'' ? E ti rezultati dovoljno govore o tom ''razvijanju''.

''Rezultati'' su takvi da Hrvati više od 20 godina čekaju na medalju sa velikih takmičenja. Kazaće neko pa kakve veze ima reprezentacija sa ligom ? Itekako ima. Kroz ligu se razvijaju i afirmišu mladi talenti. Ako je liga dovoljno jaka ti talenti vremenom postaju nosioci igre u svojim klubovima. Na kraju puta dolazi i igranje za reprezentaciju tako da je sve jedan začarani krug.

Hrvati nemaju ni klupske rezultate. Posljednji blistavi trenutak bila je titula Cibone u ABA ligi 2014. godine. Ali i tada su pokazali koliko mare za košarkom. Niko u Hrvatskoj nije izdvojio sredstva da omogući Ciboni igranje u Evroligi iako bi im se sve to vratilo kroz sponzore, tv prava i ostalo.

Trenutno stanje je takvo da Cedevita ima para li nema rezultata. Zadar je konačno izašao iz finansijske krize a raduje i da se publika vraća na tribine. Cibona sa Čavlovićem izgleda poput cirkusa a tek su im pojedini potezi za šamara. Split igra ABA 2 ligu ali daleko je Split od mjesta gdje je nekada bio. Ostali klubovi gotovo da nisu vrijedni pomena.

Hrvatima ostaju tri tima u ABA 1 i to će biti Cedevita, Zadar i Cibona. U ABA 2 trenutno imaju samo Split i pitanje je da li će iko htjeti da je igra jer eto oni žele razvijati svoju ligu. Šibenik je igrao dobro prošle sezone, ove sezone odbio je ABA 2 i sada nije ni blizu onog tima što je bio. Sve u svemu neće hrvatsku košarku spasiti i razviti neigranje u ABA u to sam siguran jer to i rezultati na kraju krajeva govore.

Zemlja u kojoj se isto ne mijenja dosta toga je i Bosna i Hercegovina. Igokea ima siguran nastup u ABA 1 a dva tima će igrati u ABA 2. E sad KS BiH je po uzoru na Hrvate uradio jedan nenormalno loš potez. Naime, i prvak BiH mora sledeće sezone igrati i regularni dio lige BiH. Umjesto da se uči na primjeru košarkaški razvijene Srbije, ide se za putem Hrvatske, iako je očito da su Hrvati pogriješili. I kod njih klubovi igraju paralelno i domaću ligu i ABA ligu i danak toga platio je Zadar. Cedevita ima dosta igrača i para pa to izgura ali Zadar je mogao do kraja da se bori za plej of ABA lige da je samo to igrao.

Postavlja se ovde jedno logično pitanje. Da li KS BiH želi da Igokea (koja će realno gotovo sigurno odbraniti titulu) ostvari dobar rezultat u ABA ligi ? Očito da ne želi jer taj isti savez nikada uz Igokeu nije stao. Ako savez misli da će se svi problemi u Bh košarci riješiti tako što Igokea odigra i regularni dio lige, onda je rukovodstvo saveza slijepo pored oiju.

I za kraj da se dotaknemo i Crne Gore. I Crnogorci ne gube ništa. Imali bi svakako dva tima i naredne sezone u ABA 1 i realno bi to svakako bili Budućnost i Mornar. Ove sezone su imali Lovćen i Teodo u ABA 2 i opet će imati dva tima u ABA 2. Biće sigurno tu velika borba za mjesta u ABA 2 ligi ali suštinski se bar po kvantitetu ne mijenja ništa.

Bilo kako bilo i koliko god se polemisalo, ABA liga je najbolje što regija ima. Koliko god kritika trenutna uprava dobijala, sada se bar zna na vrijeme sve. Ne čeka se ''deadline'' nego se stvari dosta brže rešavaju. Na kraju krajeva ova uprava razvija ligu sa raznim novim projektima.

Dugo se pričalo o ABA 2ligi ali niko nije bio dovoljno hrabar da tu ideju realizuje. Saa imamo ne samo ABA 2 nego još dva noviteta. To je naravno ABA Super Kup kao i juniorska ABA liga. Da li u svemu ima loših odluka ? Ma naravno da ima i to niko ne spori. Možda se su se sve ove izmjene oko ABA 1 i ABA 2 za sledeću sezonu mogle riješiti i ranije ali nije ni sada kasno. Bitno je da se nije čekao kraj nacionalnih liga nego se sve zna prije ključnih borbi u nacionalnim šampionatima.

Mi Balkanci ne bi bili Balkanci da ne pljujemo po svemu što imamo. Mi nešto cijenimo tek kad bez toga ostanemo. Lično se nadam da se ABA liga nikada ugasiti neće ali kada bi do toga došlo, tek tada bi svi shvatili pravu vrijednost ove lige.

Foto: ABA liga