XS
SM
MD
LG

Hladno, hladnije Pjongčang

Jak vetar (oko 75 km na čas) i velika hladnoća (minus 15) na stazi u Jongpjongu u noći između nedelje i ponedeljka uzrokovali su otkazivanje trke veleslaloma za skijašice pa je sad sve veća panika među članovima žirija alpskog dela takmičenja na Olimpijskim igrama u Pjongčangu.

– Imamo značajne probleme sa terminima – priznao je Norvežanin Atle Skardal, vođa takmičenja ženskog dela programa.

– U ovoj nedelji više nema slobodnih dana, pa smo se odlučili za „super četvrtak”. U 2 sata biće prva vožnja veleslaloma, u 3.30 je spust za muškarce, a u 5.45 druga vožnja veleslaloma. Do srede će biti veoma teško odraditi neku trku, jer će vetar nastaviti da duva ovom jačinom.

A baš u sredu, održaće se slalom za žene, po svoj prilici prva disciplina alpskog programa u Pjongčangu:

– Veliko je pitanje da li će se održati i muška kombinacija – pričao nam je Miloš Tomić, koji se vraćao sa tehničkog sastanka vođa ekipa.

Novi raspored trka

Utorak: alpska kombinacija muškarci – Vukićević i Stevović

Sreda: slalom žene (2,15 i 5,45) – Nevena Ignjatović

Četvrtak: veleslalom žene (2,00 i 5,45) – Nevena Ignjatović i spust muškarci (3,30) – Vukićević i Stevović

Petak: superveleslalom muškarci (3,00) – Vukićević i Stevović

Subota: superveleslalom žene (3,00)

Nedelja: veleslalom muškarci (2,15 i 5,45) – Vukićević i Stevović, spust žene trening (3,00) – Nevena Ignjatović...

– Već polako sve hvata panika, postoje predlozi da se spusti start za spust, ali bi to onda bilo favorizovanje slalomaša. Otom-potom, vide ćemo šta će se desiti!

U slučaju novog otkazivanja, Nevena Ignjatović će prva od alpinaca na start slaloma, discipline od koje najviše očekuje.

 Kako je meni, tako je i drugima. Slalom sam čekala sa nestrpljenjem i ne smatram problemom to, što bi mogla da bude prva disciplina u Pjongčongu. Spremna sam, nisam najbrža na treninzima, ali sam u dobroj formi, uz potrebnu sreću i adrenalin, mogla bih do visokog plasmana – kaže najbolja srpska skijašica.

Samo da ne bude hladno kao jutros?

– Uhhh... smrzle smo se. Nije u pitanju minus 16, već neverovatno hladan vetar, koji ulazi u kosti. Kad smo se vraćale gondolom, toliko sam se uplašila u jednom trenutku, da sam ostala bez teksta. LJuljale su se kabine i odjednom smo prestale da pričamo od straha. Bolje je što je otkazan veleslalom, sigurna sam da ne bi bili isti uslovi za sve da je kojim slučajem održana trka – zaključila je Nevena.

Nevena Ignjatović / FOTO:N. Negovanović