XS
SM
MD
LG

Von i Šifrin glavne favoritkinje, Italijanke najveća prijetnja

Zimske olimpijske igre počinju u Pjončangu za dva dana, a prema rezultatima u ovoj sezoni i trenutnoj formi Amerikanci će očekivati najviše zlatnih medalja u ženskom skijanju.

 

Foto: bostonherald.com

 

Glavno pitanje je hoće li neko zaustaviti Mikaelu Šifrin i Lindsi Von u pohodu na zlatne medalje, a od 11 osvajačica medalja na prošlim Igrama, njih sedam je završilo karijeru. Slovenka Tina Maze je osvojila dvije zlatne medalje i njena sunarodnica Ilka Štuhec neće biti u prilici da brani ta odličja zbgo povrede, no krenimo redom.

U ranu zoru 12. februara po našem vremenu medalje će biti dodjelenje u veleslalomu. Srebro i bronzu brane Ana Vajt i Viktorija Rebensbrug, a upravo Nijemica je vodeća u generalnom poretku ove discpiline u Svjetskom kupu. Najveći konkurent joj je, svjetska šampionka, Francuskinja Tesa Vorli, dok su u krugu kandidata za osvajanje odličja, vicešampionka svijeta, Mikaela Šifrin, nevjerovatna Ragnid Movinkel iz Norveške i Italijanke Federika Brinjone i Manuela Melg, a Sofija Gođia ima bronzu sa Svjetskog prvenstva. Veliku pažnju na ovim Igrama treba posvetiti Italijankama, koje su u toku cijele sezonе tu pri vrhu u skoro svim discpilinama i ako im bude dan mogle bi se na Apeninsko poluostrvo vratiti sa par medalja.

Dva dana kasnije aktuelna i nova šampionka Svjetskog kupa, Mikaela Šifrin, ide u odbranu olimpijskog zlata. Austrijanki Marlis Šild i Katrin Cetl više nema, zato se Slovaci uzdaju u Petru Vlhovu. Tu su i srebrna i bronzana sa prvenstva svijeta Vendi Holdener i Frida Hansdoter, ali će se vjerovatno glavna borba voditi između Šifrin i Vlhove. Treba računati i na Melani Meilard, Ninu Haver-Luset, Anu Sven-Larson, te Bernadet Šild, kao nekog ko će braniti čast Austrije.

Zatim se prelazi na brze discipline, a Svjetsko prvenstvo prošle godine je pokazalo da se tu favoriti nikada ne znaju. Medalje su pripale Šmidhofer, Vajrater i Gut, a druge dvije su trenutno vodeće u Super G u Svjetskom kupu. Lara ima jednu pobjedu ove sezone, nekako su joj te pobjede izmicale i sve te poraze bi nadoknadila sa olimpijskim zlatom, a isto važi i za Tinu, koja bi svoj Lihtenštajn učinila preponosnim. Olimpijsko zlato brani Ana Vajt, a iz Italije su velika prijetnja Sofija Gođia, Johana Šnarf i Federika Brinjone, kao i Mišel Žisin iz Švajcarske, dok iz prikrajka šansu čekaju Movinkel i Von.

 

Foto:usskiandsnowboard.org

 

I dolazimo do najbrže discpiline i nezaustavljive Lindsi Von u zadnje tri trke. Ona želi da okači još jedno zlato oko vrata i najveći je favorit za to, no tu je i Gođia. Sofija ukoliko završi trku vjerovatno će imati odličje, a tu blizu će biti i Tina Vajrater. Hiter, Šifrin, te Gut i Žisin iz Švajcarske pokušaće da poremete vodeće. Lara je jedina aktivna skijašica koja je bila na postolju u Sočiju, Stefani Venir je u Sent Moricu na SP bila druga iza Štuhec i ispred Vonove i to joj može biti velika snaga za olimpijski spust.

Onda će djevojke voziti alpsku kombinaciju i tu se može reći jedino da je Vendi Holdener glavni favorit, a ostalo je sve pod velikim znakom pitanja pošto je održana samo jedna trka ove sezone. Tu je Holdener bila prva, na postolju su bile Basino i Bucik, a Nevena Ignjatović je osvojila sjajno šesto mjesto. Ana i Nevena će morati dobro odraditi spust i onda u slalomu pružiti svoje najbolje izdanje i mogu se nadati velikom plasmanu. Marija Hefl Riš, Nikol Hosp i Džulija Mankuzo su u Rusiji bile na postolju, ali se više ne takmiče, a na SP su najbolje bile Holdener, Žisin i Kirgaser.

I ono što će zatvoriti skijaška takmičenja u Pjongčangu je timsko takmičenje, a to je premijerno na Zimskim olimpijskim igrama. U Sent Moricu zlato je otišlo Francuzima, srebro Slovacima, a Šveđanima bronza.

 

Raspored:

Veleslalom 12.02 u 02:15h(prva vožnja)/05:15h (druga vožnja)

Slalom 14. 02 u 02:15h/05:45h

Super G 17.02 u 03h

Spust 21.02 u 03h

Alpska kombinacija 23.02 u 03h spust/ 06:30h slalom

Timsko takmičenje 24.02 u 03h