XS
SM
MD
LG

Predstavljen Olimpijski tim Bosne i Hercegovine

Foto/ FEna

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine, koji će na predstojećim zimskim olimpijskim igrama od 9. do 25. februara u južnokorejskom Pyoengchangu braniti boje BiH, predstavljen je danas u Sarajevu. BiH će na olimpijadi imati četiri predstavnika u alpskom skijanju i skijaškom trčanju.

U alpskom skijanju Boje Bosne i Hercegovine branit će Elvedina Muzaferija, koja će se takmičiti u svim disciplinama i Emir Lokmić u slalomu i veleslalomu, dok će Mladen Plakalović i Tanja Karišik nastupiti u skijaškom tračanju.

Njih će predvoditi treneri Tomislav Lopatić, Dragan Jeftović, Rejmon Horo i Nedžad Mirojević.

Tanji Karišik bit će to treći nastup na olimpijadi, a nordijska skijašica naglašava da je put do olimpijade u Pyeongchangu bio veoma težak.

- Put do olimpijskih igara je bio veoma težak i iscrpljujući. Imali smo mnogo takmičenja, uz svakodnevne treninge, ali uspjeli smo ostvariti normu za olimpijske igre. Ne bih unaprijed ništa govorila o očekivanjima i rezultatima, jer poznato je da na olimpijadi nastupaju najbolji od najboljih - kazala je Karišik koja će nastupiti u skijaškom trčanju 10 kilometara slobodnim stilom.

Naglašava da je u ovoj sezoni postigla jedan od svojih najboljih rezultata, što je odličan uvod za olimpijske igre, te da će u Južnoj Koreji dati maksimum da ostvari što bolji plasman.

Mladen Plakalović također je učestvovao na dvije olimpijade, a normu za Pyeongchang ostvario je prošle godine. Kako je kazao, u ovoj godini je trenirao na vrhunskom nivou i nada se dobrom rezultatu.

- Iako se u posljednje vrijeme zbog nekih drugih obaveza nisam mogao treningu posvetiti koliko sam navikao, u Pyeongchang putujem u dobroj formi i potrudit ću se da ostvarim što bolji rezultat - rekao je Plakalović koji će nastupiti u skijaškom trčanju na 15 kilometara slobodnim stilom.

Mlada bh. alpska skijašica Elvedina Muzaferija na olimpiskim igrama će nastupiti prvi put. Članica Ski kluba Zenica nastupit će u pet disciplina, a nada se plasmanu među najboljih 30 takmičarki u kombinaciji i slalomu.

- Vidjet ćemo kakva će biti konkurencija, a s obzirom na to da su mi ovo prve olimpijske igre očekujem da ću imati tremu. Ipak, nadam se da ću ispuniti svoj cilj - objašnjava 18-godišnja skijašica.

Emir Lokmić, 21-godišnji olimpijac i član Ski kluba Željezničar iz Sarajeva, predstavljat će BiH u slalomu i veleslalomu. Ovaj perspektivni alpski skijaš zadovoljan je sezonom i pripremama.

- Pripreme za olimpijadu su protekle dobro, kao i cijela sezona. Nadam se plasmanu među najboljih trideset u slalomu, što je odličan rezultat u skijanju - podvukao je Lokmić.

Po riječima predsjednika OKBiH Marijana Kvesića delegacija BiH u u Južnu Koreju putuje 4. februara. Pored sportista i njihovih personalnih trenera, uz šefa misije i administraciju naš tim bi ukupno trebao brojati do 15 članova.

- Kao olimpijski odbor uspjeli smo obezbijediti deset stipendija za naše sportaše u visini 800 dolara. Nadamo se da će oni dati sve od sebe da na olimpijadi postignu svoje najbolje rezultate, a sigurni smo da će na dostojanstven način predtaviti BiH – rekao je Kvesić.

Izvršni odbor OKBiH na sjednici 31. januara odredit će ko će od sportaša nositi zastavu BiH.