XS
SM
MD
LG

Igokea u Železniku

Ovog vikenda na programu je 17. kolo u ABA ligi. Pred košarkašima Igokee je gostovanje u Beogradu, gdje će odmjeriti snage sa ekipom FMP-a.

Igokea u ovaj susret ulazi nakon poraza od Partizana. Igokea je faktički osigurala opstanak i sa te strane nema pritisak u ovom susretu. Međutim, trener Bajić je poručivao da neće dozvoliti opuštanje i da će ekipa, bez obzira na skoro pa osiguran opstanak u ligi, u svakom susretu ići na pobjedu.

FMP ove sezone igra sjajno i tim iz Železnika je jedno od najugodnijih iznenađenja. Oni se nalaze u borbi za četvrto mjesto, mada s napravili korak unazad u prošlom kolu, kada su izgubili od jednog od rivala za četvrto mjesto, ekipe Zadra. Ekipa trenera Vladimira Jovanovića pokušaće protiv Igokee da dođe do pobjede i da se vrati u borbu za četvrto mjesto.

Ukoliko Igokea želi pobjedu, moraće sačuvati duo Čović-Odžo. U prvom dijelu sezone, Bajić je spremio sjajnu taktiku za Čovića i na njemu je mijenjao Gajića i Miloševića, koji su obojica sjajni defanzivci. Pošto je ovom taktikom izbacio Čovića iz ritma, može se očekivati sličan pokušaj i u ovom susretu. Što se tiče Odža, on igra sjajno ove sezone i jedno je od otkrovljenja lige. Međutim, Igokeini centri su u dobroj formi i mogu da ispariraju Odžu preko visokog Rikića i brzog Jevtovića. No nije FMP tim koji zavisi samo od ove dvojice. Jesu oni najbolji igrači i jesu ključni igrači tima iz Železnika ali itekako opasni mogu biti i Pot i Radanov ali i Lazarević, koji igra u sjajnoj formi. Pot i Radanov su koristili prostor u Laktašima, budući da je odbrana Igokee bila usmjerena na Čovića, pa su odigrali odlično obojica, dok Lazarević pruža odlične partije otkako se vratio u FMP.

Ima i Igokea svoje adute a to su prije svega iskusni bekovi Ljubičić i Radivojević te pomenuti centarski dvojac. Ono što je zanimljivo jeste da su i Ljubičić i Radivojević, bili u jednom momentu košarkaši FMP-a i vidjećemo kako će odigrati protiv bivšeg kluba. Takođe, treba vidjeti koliki doprinos može da da novi igrač Artis, koji je imao prilično loš debi protiv Partizana. Tada nije bio uigran sa timom dovoljno pa to može malo da ga opravda ali moraće sigurno je da će morati mnogo bolje igrati u nastavku sezone. Treba reći da Igokea u ovaj susret ulazi bez Lija, koji je prodan Tubingenu.

FMP i Igokea su ekipe koje su jako loše u šutu za tri poena. FMP ima problema i sa slobodnim bacanjima i čak ih je tokom sezone bilo isplativije faulirati i slati ih da izvode slobodna bacanja, nego da ih se pusti da igraju akcije. Atletski su veoma moćna ekipa i Igokea će morati dobro graditi svoj koš. To je tokom sezone bio problem ali sada moraju biti dobri u skoku. Takođe, Igokea mora svesti i broj izgubljenih lopti na minimum jer FMP svaku izgubljenu loptu pokušava kazniti brzim poenima u kontrama a i generalno vole napadati u ranoj fazi napada, dok protivnik nije postavio odbranu.

Iako je FMP dobra defanzivna ekipa, njima više odgovara brži ritam i meč na veći broj poena a zna se da Bajić uvijek forsira sporiju igru i meč na manji broj poena. Onaj ko nametne svoj ritam biće bliže pobjedi. Da li će Igokea doći do druge pobjede u dva gostovanja u Železniku, ili će FMP dobiti Igokeu prvi put kući, saznaćemo u petak u 20h.

Foto: ABA liga