XS
SM
MD
LG

Staša Gejo najbolji sportista Niša za 2017. godinu
Prvakinja Evrope u disciplini bolder, osvajačica bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u kombinaciji sve tri discipline i šesta na svetskoj rang-listi Staša Gejo dobila je nagradu za najboljeg sportistu Niša. Najbolji sportski kolektiv je Džudo-klub Kinezis, a najbolji mladi sportista plivač Svetog Nikole Andrija Petković.

Posle nagrada za najboljeg mladog sportistu Staša Gejo dobila i najviše priznanje; foto: Vanja Keser

Žiri koji čine dosadašnji dobitnici priznanja “Najbolji sportista Niša” i članovi Sekcije sportskih novinara Niša odlučili su da je najbolji sportista grada 20-godišnja članica PAEK-a Niš.

Prošle godine najbolji mladi sportista, a ove, prve takmičarske u seniorskoj konkurenciji, Staša Gejo primila je nagradu na 39. Sportskom balu.

Pored ovih rezultata, mlada Nišlijka je pobednik Svetskih igara u Poljskoj u disciplini bolder, a nedavno je u izboru Olimpijskog komiteta Srbije bila u najužoj konkurenciji za najbolju sportistkinju godine.

U najužoj konkurenciji za najboljeg sportistu Niša bili su i džudista Kinezisa Milan Mihajlović koji je seniorski prvak Balkana u kategoriji do 81 kg, nosilac titule prvaka Srbije za mlađe seniore.

Veliki doprinos značajnim klupskim uspesima dao je i Miloš Paunović, član Gimnastičkog kluba Niš, koji je osvojio prva mesta na krugovima i razboju u finalu po spravama, prvo mesto sa ekipom i drugo u višeboju na Apsolutnom prvenstvu Srbije, prvo mesto na krugovima, drugo sa ekipom i treće u višeboju na Prvenstvu Srbije. Osvajač je Kupa u višeboju, drugi sa ekipom u Kupu Srbije.


Kinezis najbolji sportski kolektiv

Za najbolji sportski kolektiv izabran je Univerzitetski džudo i sambo klub Kinezis, koji je krajem prošle godine, ali nakon glasanja žirija, osvojio peto mesto na turniru Lige šampiona u Beogradu, a ove godine taj rezultat potvrdio osvajanjem vicešampionskog zvanja na Superligi u Zrenjaninu i koji je i na pojedinačnom seniorskom Prvenstvu Srbije, sa sedam osvojenih medalja svojih takmičara, bio drugi u ukupnom plasmanu.

U konkurenciji za najbolji sportski kolektiv su bili i Ženski rukometni klub Naisa, finalista Kupa Srbije i osvajač četvrtog mesta u Superligi i Skijaški klub Niš, koji je proglašen za najuspešniji klub u 2017. godini u sistemu takmičenja Skijaškog saveza Srbije, a čiji su takmičari bili ukupni pobednici Prvenstva Srbije u Alpskom skijanju i Alpskog kupa u slalomu i veleslalomu.


Andrija Petković najbolji među mladima

Žiri je ove godine odlučio da najbolji mladi sportista bude Andrija Petković, plivač Svetog Nikole. 16-godišnji plivač je osvajač 15 medalja (sedam zlatnih, šest srebrnih i dve bronzane) na državnim prvenstvima, oborio je državni rekord na 50 metara leđno za juniore, na Prvenstvu centralne Evrope u Rumuniji osvojio drugo mesto kao član reprezentacije u disciplini 100 m kraul. On je 11 puta proglašavan za najboljeg učesnika na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

U najužem izboru kod mladog sportiste su bili i Aleksa Krstić, član Kinezisa koji je sa Svetskog juniorskog prvenstva u sambou doneo bronzanu, a sa državnog zlatnu medalju. U džudou, osvojio je bronzanu medalju na Prvenstvu Srbije za mlađe seniore i Studentskom prvenstvu Srbije. Svojom pobedom doneo je svom klubu ključni trijumf u Superligi, senzaciju protiv Crvene zvezde u četvrtfinalu.

Tu je bio i Nikola Stefanović iz Streličarskog kluba Niš, juniorski i seniorski prvak i rekorder države u disciplini Indoor, osvajač prvog mesta u ukupnom plasmanu na Centralnoevropskom kupu u kategoriji juniora. On je zauzeo deveto mesto u ukupnom plasmanu na Evropskom kupu mladih.

Za sportskog novinara godine izabran je Tomislav Todorović, šef dopisništva Politike i Sportskog žurnala iz Niša.

Žiri koji je odlučio o dobitnicima priznanja čine, osim niških sportskih novinara, članova Sekcije, i dosadašnji dobitnici priznanja "sportista godine Niša", a uloga predsednika ovogodišnjeg žirija poverena je Draganu Panteliću, legendarnom golmanu Radničkog, koji je zapravo i prvi dobitnik ovog priznanja daleke 1979. godine.


Specijalna priznanja

Sekcija sportskih novinara Niša dodelila je i nekoliko specijalnih priznanja, van zvaničnih kategorija. Dobitnik jednog od njih je Jovan Jovanović, dugogodišnji generalni sekretar Saveza za školski sport Niša, za izuzetan doprinos ovoj sportskoj oblasti. Zatim, priznanje je pripalo i Dušanu Projoviću, potpredsedniku Košarkaškog saveza Srbije, koji sa uspehom predstavlja naš grad u najužem rukovodstvu ove respektabilne i trofejne organizacije.

Priznanje je, posthumno, dobio Zoran Stojiljković, koji nas je nedavno napustio, a svojevremeno je bio proglašen i sportskom ličnošću godine Niša. Za odlazak u penziju, Sekcija je nagradila svog nekadašnjeg predsednika, doajena niškog sportskog novinarstva Edu Crnalića, a najposebnije, od svih posebnih priznanja, otišlo je u ruke Ivana Miljkovića, najtrofejnijeg niškog sportiste svih vremena, koji je ove godine podvukao crtu ispod svoje blistave karijere i pravo iz patika uskočio u funkcionersku fotelju, postavši vrlo uspešan potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije.