XS
SM
MD
LG

Najava 13. kola Evrolige

Ove sedmice očekuje nas mnogo uzbuđenja u Evroligi. Ovo je naime jedna od sedmica gdje nas čeka duplo kolo. Prvo će se u utorak i srijedu igrati 13. a onda u četvrtak i petak i 14. kolo. U 13. kolu očekuje nas nekoliko zanimljivih mečeva. Derbi se igra u Pireju a regionalni predstavnik, Crvena zvezda, gostuje kod Fenerbahčea.

Prvi susret 13. kola odigraće se u utorak, kada će Fenerbahče od 18:45h dočekati Crvenu zvezdu. Ekipa Fenera u ovaj meč ulazi nakon neočekivanog poraza na svom terenu od Žalgirisa i u susretu sa Zvezdom moraju doći do pobjede. Sa druge strane, ekipa Dušana Alimpijevića uhvatila je sjajan ritam i imaju tri pobjede zaredom. U ovom susretu nemaju imperativ pobjede ali sigurno neće sa bijelom zastavom doći u Tursku. Zvezda iz opuštenosti može tražiti svoju šansu. Ako žele dobar rezultat, moraju se uzdati u šut za tri poena ali isto tako moraju dobro da brane pik, gdje bi im Veseli mogao napraviti ogromne probleme. Takođe, Luiđi Datome je igrač kojeg Zvezda ne može da čuva i on je prethodnih sezona redovno igrao sjajne mečeve protiv Zvezde. Sa druge strane, prednosti Zvezde su nevjerovatno samopouzdanje i forma koju ima Feldin a tu je i iskustvo Bjelice i Antića te nevjerovatno majstorstvo Ročestija. Nedostatak Zvezde je naravno što nema dugačku i dovoljno kvalitetnu klupu za ekipu kakva je Fener ali i ta klupa Zvezde igra sve bolje. U svakom slučaju Fener je apsolutni favorit ali ako podcijene Zvezdu, mogli bi imati ogromne probleme.

Veoma interesantan meč igra se u Litvaniji, gdje iznenađenje sezone, ekipa Žalgirisa, dočekuje Bamberg. Žalgiris je u prošlom kolu priredio ogromno iznenađenje, pobijedivši Fenerbahče u gostima. Tom pobjedom samo su još više pokazali da će biti ozbiljan kandidat za TOP8 ove godine. Bamberg nije sjajan ove sezone ali je to ekipa koju niko ne smije otpisati i pokazali su da imaju devet života. U prošlom kolu napravili su novi veliki preokret, pobijedivši Olimpijakos nakon što su gubili dvicofrenom razlikom u trećem periodu. U svakom slučaju obje ekipe igraju timski i svaki igrač zna svoj zadatak. Duel je ovo i dva sjajna trenera, Šarasa Jasikevičiusa sa jedne te Trinkijerija sa druge strane. Žalgiris  je favorit jer je sjajan na domaćem terenu ali Bamberg ko otpiše taj poraz protiv njih upiše.

Jedan od najzanimljivijih mečeva očekuje nas u Atini, gdje Panatinaikos dočekuje Makabi. Ekipa Ćavija Paskvala igra fenomenalno ove sezone a posebno je to slučaj kada igraju pred svojim navijačima. Međutim, povreda Kalatesa koji će izvjesno vrijeme biti van terena može predstavljati poprilično veliki hendikep za Panatinaikos. Makabi je u prošlom kolu doživio poraz od CSKA ali se u tom meču vidjelo da oni nemaju snage da se baš nose sa najjačim ekipama a to je gora stvar za njih od samog poraza. Protiv Panatinaikosa će probati da poprave utisak a svakako će im dosta značiti što Kalates za domaće ne igra. Pao voli igrati u sporijem a Makabi u bržem ritmu i vjerovatno pobjednik ovog susreta biće ekipa koja uspije nametnuti svoj ritam.

U poslednjem duelu koji se igra u utorak, očekuje nas jedan od dva španska derbija u ovom kolu. Naime Real dočekuje Valensiju, u reprizi finala Endesa lige iz prošle sezone. Real je prekinuo loš niž rezultata u Evroligi pobjedom nad Barsom u proteklom kolu. Stanje sa povredama se i dalje popravili nije ali bar nema novih povreda. Valensija ne igra dobro i nanizali su par loših utakmica u Evroligi. Mogli su seriju prekinuti protiv Zvezde ali su propustili da dobiju gotovo dobijen meč. Realno gledano Real jeste favorit ali Valensija je uvijek silno motivisana kada igra protiv Reala i zato će oni biti opasniji po Real u ovoj utakmici, nego što bi bilo opasni po neki drugi lošiji tim od Reala.

U prvom susretu programa u srijedu, sastaju se Himki i Efes. Himki je sjajan na svom terenu ove sezone i jedino ih je pobijedio Makabi. Istini za volju nisu ni imali pretjerano jake protivnike ali ni Efes ne predstavlja prejaku ekipu. Efes igra mnogo loše i nakon serije poraza, Perasović je otpušten. Promjena trenera trebala bi da ''razdrma'' ekipu i da krenu sa boljim rezultatima jer nije sastav Efesa loš, koliko su rezultati slabi. Za očekivati je jedan jako efikasan meč jer obje ekipe igraju u bržem ritmu. Onaj ko bude imao bolje šutersko raspolpženje, upisaće pobjedu u Podmoskovlju.

Derbi oog kola igra se u srijedu od 20h, kada Olimpijakos dočekuje CSKA. Biće to duel dva sjajna tima i dva tima koji su veoma često ukrštali koplja i a završnim turnirima Evrolige. Što se ove sezone tiče, biće vo duel dva najbolja tima trenutno. Olimpijakos je drugi jer je propustio da dobije Bamberg i pored dvocifrene prednosti koju su imali. Bitno je za Olimpijakos da se vratio Spanulis ali je problem što je povrijeđen naš centar Milutinov. On kada ne igra mnogo fali a budući da CSKA ima Hantera i Hajnsa pod košem, Olimpijakos bi mogao da ima ogromnih problema. Generalno gledano da se ovaj meč igra na završnom turniru Evrolige, Olimpijakos bi slavio nekom ludačkom trojkom Spanulisa ili Printezisa. No, budući da se igra u regularnom dijelu sezone i bez obzira što se igra u Grčkoj, CSKA je nekako bliži pobjedi.

Interesantan meč igra se u Milanu, gdje domaćin dočekuje ekipu koja igra u sjajnoj formi, ekipu Baskonije. Milano je ekipa koja je prosula mnogo pobjeda tokom sezone. Igraju dobro, dođu do prednosti ali tu prednost lako prokockaju i na kraju upišu poraz. Zato njihov skor nije realan i to je ekipa koja ima itekako kvaliteta. Baskonija sa druge strane igra možda i u ponajboljoj formi uz CSKA trenutno. Ne dobijaju oni mečeve ubjedljivo ali ih dobijaju i od ekipe koja je imala četiri poraza na startu, postali su ekipa koja suvereno ide ka vrhu. U ovoj utakmici imaju ogromnu prednost pod košem, jer koliko god Milan imao kvalitetan sastav, pod košem im fali kvaliteta. Baskonija tu ima i kvaliteta i širine i na osnovu igre pod košem i kontrole skoka, očekivati je da ekipa Pedra Martineza nastavi sa sjajnim rezultatima.

U poslednjem susretu 13. kola gledaćemo još  jedan španski derbi. Naime Barselona će dočekati ekipu Unikahe. Šta reći o ekipi Barse koja zaista izgleda katastrofalno ove sezone. Satrt sezone i nije bio toliko loš, ali kako sezona odmiće sve su gori i u Evroligi i u Endesi, gdje su vezali dva domaća poraza. Nekada je domaći teren bio tvrđava Barselone ali sada to više nije tako i svako ko odigra malo ozbiljnije, ima šansu da ih dobije. Unikaha igra u skladu sa očekivanjima. Nije realno da se bore za TOP8 ali će biti opasni za sve, pogotovo na svom terenu. Neke mečeve su nesrećno izgubili pa su mogli imati i bolji skor. Teško je reći šta nas očekuje u ovom susretu. Obje ekipe igraju u brzom ritmu. Barsa ovdje traži pobjedu za mir i prekid očajnih rezultata, dok će Unikaha probati pobjedom da uhvati priključak za ekipama koje se bore za TOP8.

Foto: Evroliga