XS
SM
MD
LG

Gostoprimstvo za primer!

Ibarski Kolašin je naziv za oblast koja se prostire uz reku  Ibar, na severu Kosova i Metohije i na jugu Raške oblasti. Najveće mesto u Ibarskom  Kolašinu je Zubin Potok.

Ovaj je kraj prelepe zemlje Srbije koju karakteriše izuzetno gostoprimstvo domaćeg stanovništva. Bilo da se radi o putniku nenamerniku ili pozvanom gostu rezultat je uvek isti: sve je podređeno da se gostu udovolji u svakom pogledu.

U ovogodišnjem  izdanju Super rukometne lige Srbije za muškarce, jedan od učesnika je i ekipa RK Mokra Gora iz Zubinog Potoka. Svaka ekipa iz preostalog dela Srbije, kada gostuje u Zubinom potoku, postaje svedok svetle tradicije starih Kolašinaca. Iako često umorni od  dugog puta, u društvu svoje severne braće i obasuti velikom pažnjom, gostoprimstvom i ljubavi, zaboravljaju na sve nedaće.

 

„Rukometni klub Mokra Gora, koji postoji od 1976 godine, sa velikom  radošću i ljubavi dočekuje svaku ekipu“  – ovako započinje razgovor predsednik  ovog uzornog sportskog kolektiva, Nemanja Jakšić. „Nastavljajući tradiciju naših pradedova, nastojimo da svakog gosta zadovoljimo u svakom pogledu. Gostu je namenjena najbolja hrana, piće i smeštaj. Upoznajemo ga sa svetlim običajima našeg kraja, isprobamo čajnu čašu. Svaka poseta ekipa iz Beograda, centralne Srbije, Vojvodine, za nas predstavlja veliku radost i ispunjava nam dušu i srce. Svako druženje sa našom srpskom braćom  čini nas jačim, snažnijim i motivisanijim  da se u ova teška vremena za srpski narod na Kosovu i Metohiji, borimo za opstanak na vekovnim ognjištima.

Gostovanje Partizana i Crvene Zvezde predstavljalo je praznik za ceo Ibarski Kolašin  a i šire. Za stanovnike celokupnog  severa  Kosova  (Leposavić, Zvečan, Mitrovica) koji su  se tih dana sjatili u Zubin Potok, želeći da pozdrave naše drage goste, bila je to prilika  da bar za trenutak skrenu misli od teške svakodnevice. Želimo da naše goste primimo, ugostimo i ispratimo na  način na koji bi bili ponosni naši pradedovi i koji će našim gostima ostati u trajnom sećanju. Nadam se da u tome uspevamo i da im na taj način bar delom uzvratimo za podršku koju nam pružaju.

Rukomet ima dugu tradiciju na ovim prostorima. RK Mokra Gora je osnovan 1976 godine a ove takmičarske sezone imamo čast da igramo sa najboljim ekipama iz Srbije. Nakon zasluženo osvojenog plasmana u Super ligu, cilj kluba u  tekućem prvenstvu je da izborimo opstanak u superligaškom društvu. Dugoročno želimo da postanemo stabilan superligaš za što nam je potrebno još dosta znanja i iskustva, kako igračima tako i nama koji rukovodimo klubom. Nakon prvog dela prvenstva, nakon odličnih partija u nekoliko poslednjih kola, malo smo se odvojili od  opasne zone i učinićemo sve da i naredne sezone budemo članovi najelitnijeg takmičenja rukometne Srbije“ – sa dozom realnog optimizma , svoj deo priče o klubu koji uživa sve simpatije među  članovima Super lige, završava vredni prvi čovek kosovskog superligaša, Nemanja Jakšić.

 

O proteklom prvom delu takmičenja, razgovor nastavljamo sa trenerom, Nedeljkom Vučkovićem, iskusnom strategu, koji je sa predsednikom, svakako najzaslužniji za najveći uspeh kluba.

 Kako vidite protekli deo prvenstva?

„Pre svega istakao bih da je prvenstvo jače od prošlogodišnjeg. Ima dosta dobrih ekipa, prilično izjednačenog kvaliteta. Velika je borba za plasman u doigravanje kao i za opstanak. Raduje dosta mladih igrača. Igra se borbeno, brzo i dinamično ali izuzetno fer i korektno. Liga je apsolutno regularna, ide svojim tokom bez ijednog problema. Posebno raduje povratak ljubitelja rukometa u sportske dvorane, zbog kojih se na kraju rukomet i igra. Povratak rukometa na RTS je od ogromnog značaja za popularizaciju rukometa. Prenosi uživo i arhiva svih utakmica je od velike koristi svim akterima Lige. Tako da što se tiče mene lično samo pohvale.

 

Mi smo imali težak raspored  u prvih šest kola i mršav bodovni saldo iako smo na nekim utakmicama bili blizu osvajanja bodova, za šta nam je nedostajalo iskustva i sportske sreće. U drugom delu po rasporedu su nam bile utakmice gde smo mogli da računamo na bodove i taj deo posla smo odlično odradili, tako da generalno mogu da budem zadovoljan postignutim. Neiskustvo superligaškog igranja  nas  je koštalo još  1-2 boda. Ali šta je tu je, idemo dalje. Moji momci  uvek igraju maksimalno motivisano i borbeno, bilo da igramo u gostima bilo na našem terenu i na tome im čestitam. Nadam se da ćemo napornim  i vrednim radom svih nas u klubu ostvariti zacrtani cilj a to je opstanak u superligaškom društvu“ – ovim rečima strateg  Mokre Gore, Nedeljko Vučković, završava razgovor, nakon još jedne veličanstvene pobede mlade i neiskusne ekipe Mokre Gore nad  odličnom Metaloplastikom.

Kad neko radi iskreno i pošteno, ulaže uvek maksimum, poštuje protivnika i nastoji da svakog gosta isprati sa najlepšim uspomenama, ima pravo da se nada i želi najbolje. Sportska i životna sudbina  zna to da ceni. Braćo draga sa srećom!


22 .kolo Superliga
Šamot 65 26 : 38 Partizan
Metaloplastika 34 : 29 Rudar
Jugović 24 : 25 Mokra Gora
Obilić 28 : 30 Crvena zvezda
Spartak Vojput 28 : 35 Železničar 1949
Sloga (P) 33 : 28 Požarevac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar 1949 22 19 1 2 39
2 Partizan 22 15 1 6 31
3 Crvena zvezda 22 13 2 7 28
4 Metaloplastika 22 13 0 9 26
5 Obilić 22 12 2 8 26
6 Rudar 22 10 3 9 23
7 Sloga (P) 22 10 1 11 21
8 Spartak Vojput 22 8 2 12 18
9 Šamot 65 22 7 4 11 18
10 Mokra Gora 22 7 3 12 17
11 Požarevac 22 2 7 13 11
12 Jugović 22 3 0 19 6