XS
SM
MD
LG

Najava 11. kola Evrolige

Ove sedmice na programu je 11. kolo Evrolige. Očekuje nas nekoliko zanimljivih mečeva a među najzanimljivijim su dueli Olimpijakosa i Reala, odnosno Barselone i Fenerbahčea.

Kolo u četvrtak otvaraju Žalgiris i Panatinaikos. Tim Šarasa Jasikevičiusa ima najmanji budžet ali za sada igraju jako dobro i na omjeru su 5-5. Nemaju izrazitu zvijezdu u ekipu ali igraju timski i to daje rezultata. Panatinaikos konačno djeluje kao ozbiljan tim. Ćavi Paskval ih je odlično posložio i trenutno su treći u Evroligi. Predvodi ih MVP Evrolige za novembar, Nik Kalates, koji sjajno igra još od Eurobasketa. Ovde možemo očekivati meč na manji broj poena i jednu tvrdu utakmicu. Pao je favorit ali Žalgirisa niko ne smije podcijeniti.

Zanimljiv meč očekuje nas i u Njemačkoj, gdje Bamberg dočekuje CSKA. Babmerg je dosta promijenio tim ali i dalje su neugodni za svaku ekiđpu. Imali su dva velika preokreta protiv Barse i Valensije ali su izgubili dobijeni meč sa Milanom. CSKA igra sjajno i trenutno su lideri u Evroligi. Iako se očekivalo da se osjeti odlazak Teodosića, za sada to nije slučaj. Za očekivati je da gledamo jedan efikasan meč ali i da CSKA opravda ulogu favorita.

Makabi će u Tel Avivu dočekati Valensiju. Nakon par očajnih sezona, ''Ponos Izraela'' ove sezone djeluje jako dobro. Neven Spahija ih je odlično posložio i trenutno su peti u Evroligi. Okosnicu tima čine Amerikanci i za sada djeluje da su pogodili sa selekcijom tima. Valensija za sada ima tri pobjede u Evroligi. Glavni problem ovog tima je nedostatak kvaliteta za Evroligu jer većina igrača su dugo godina igrali Evrokup i nemaju preveliko EL iskustvo. Ako ne bude iznenađenja, Makabi će ovde upisati pobjedu i nastaviće sa odličnim igrama.

U četvrtak nas očekuje jedan španski derbi. Baskonija u zanimljivom susretu čeka Unikahu. Baskonija je užasno otvorila sezonu ali dolaskom Pedra Martineza, ekipa je počela igrati dobro i uhvatili su pravi ritam. Unikaha je trenutno poslednja ekipa u Evroligi i osjeti se nedostatak kvaliteta za Evroligu. Glavni igrač je naš Nedović a njega kad ne ide, Unikaha djeluje jako loše. Baskonija je favorit ali Unikaha ih je znala poslednjih godina dobiti u gostima pa se možda i sada može očekivati neko iznenađenje.

U poslednjem meču, koji će se odigrati u četvrtak, sastaju se Milano i Himki. Domaći su sklopili dobar tim, na klupi je iskusni Pjaniđani ali za sada imaju samo tri pobjede u Evroligi. Dosta ih muči i povreda Gaudlaka pa se može u nastavku sezone dosta očekivati od ''Manekena'' jer imaju potencijala i za TOP8. Himki igra dobro i trenutno su šesti. Doveli su nekoliko iskusnih Amerikanaca pred početak sezone a imaju i sjajnog Alekseja Šveda, koji je apsolutni lider ove ekipe. Od njega sve kreće i od njegovog raspoloženja najviše i zavisi da li će doći do dobrog rezultata. Ovde možemo očekivati jednu košarkašku poslasticu sa dosta poena a pobijediće tim sa boljim šuterskim raspoloženjem.

Program u petak otvaraju Crvena zvezda i Efes. Zvezda je trenutno na tri pobjede u Evroligi a u poslednjem kolu iznenadili su Real u Madridu. Efes je loše počeo sezonu ali uhvatili su pravi ritam i sada imaju isto pobjeda kao i Zvezda. U ovom susretu veliki problem za Zvezdu biće Vladimir Štimac. Štimac igra sezonu života a Zvezda očajno brani pik igru i svi protivnici joj tu prave probleme. Efes ima i neugodne bekove i biće važno kako će i koliko agresivno u odbrani igrati Zvezdina bekovska linija. Ako Zvezda želi pobjedu, moraju se starterima priključiti igrači sa klupe, kao što su to radili protiv Reala. Ako budu imali dovoljnu širinu u napadu i dobru koncentraciju u odbrani, ''crveno-beli'' mogu ovo dobiti. Meč u hali ''Aleksandar Nikolić'' igra se u petak u 19h.

Jedan od derbija ove runde odigraće se u Atini, gdje Olimpijakos dočekuje Real. Olimpijakos igra sjajno. Trenutno su drugi na tabeli sa omjerom 8-2. Taj omjer jođ više dobija na značaju ako se zna da je Spanulis još uvijek van terena. Njegov povratak očekuje se uskoro i moguće da to bude baš u ovom susretu. Real se dosta muči. Imaju omjer 5-5 ali više od svega muče ih povrede. Trenutno im sve zavisi od raspoloženja nevjerovatnog Dončića. Kada on uđe u svoj ritam, protivnik je u problemu. U ovom susretu imamo dule jake odbrane protiv jakog napada a pobjedu će odnijeti tim koji nametne svoj ritam.

U poslednjem susretu ovog kola, sastaju se Barselona i Fenerbahče. Barsa se muči i ove sezone. Opet nisu najbolje selektirali tim i nedostaje tu timske igre. Sve se svodi na individualni kvalitet a tako se ne može napraviti značajan rezultat u Evroligi. Fener je jako dobar i sa omjerom 7-3 dijele treće mjesto. Iako su malo sporije ušli u sezonu, sada su uhvatili pravi ritam i meni lično djeluju kao glavni favoriti za titulu u EL. Nikada u Barseloni nije lako slaviti ali za očekivati je da Fenerbahče nastavi sa sjajnom serijom rezultata i da dođu do pobjede.

Očekuje nas dosta zanimljive i dobre košarke. Nadamo se da će biti dosta dobrih i neizvjesnih mečeva i da ćemo uživati u ovom kolu Evrolige.

Foto: Evroliga