XS
SM
MD
LG

NBA Igokea

Košarkaški klub Igokea se ne šali. Nakon što su sklopili saradnju sa Dorelom Rajtom do januara, Aleksandrovčani pokšuavaju dovesti još jednog bivšeg NBA igrač. Riječ je o bivšem igraču Altante i Finiksa,  Džonu Dženkinsu.

Džon Dženkins rođen je 6. marta 1991. godine u Tenesiju i igra na poziciji beka šutera. Svoj raskošan talenat pokazao je već u srednjoj školi, kada je u svojoj seniorskoj sezoni za svoju srednju školu iz Tenesija prosječno bilježio 42 poena po susretu. Tada je okarakterisan kao ogroman talenat i bio je rangiran kao šesti bek i 15. igrač u svom uzrastu u Americi.

Nakon srednje škole otišao je na koledž gdje je igrao za Vanderbilt u periodu od 2009. do 2012. godine. I tu je Dženkins igrao sjajno i u svojoj koledž karijeri prosječno je bilježio 16,9 poena po meču uz 46% šuta iz igre te 43% šuta za tri. Te sjajne brojke omogućile su mu da se nađe na Draftu 2012, gdje ga je kao 23. pika prve runde izabrala Atlanta.

Prva sezona Dženkinsa u NBA ligi bila je jako dobra. On je prosječno igrao oko 15 minuta po susretu i bilježio je preko šest poena uz 44,6% šuta. Međutim, druga sezona bila je teška. Nije dobijao priliku u Atalnti, selili su ga u svoju ekipu u Razvojnoj ligi a onda je uslijedila i povreda leđa. Nakon operacije leđa, propustio je ostatak sezone. Sezona 14/15 je isto bila teška. Dosta vremena opet je provodio u Razvojnoj ligi, gdje je uvijek postizao ogroman broj poena. Ipak, odigrao je i 24 utakmice za Atlantu i za 12 minuta na terenu, prosječno je imao preko pet poena po susretu uz skoro 50% šuta iz igre. Ta sezona 14/15, bila je njegova poslednja u Atlanti.

Naredna destinacija bio je Dalas. Tu se Dženkins zadržao do februara 2016. godine. Nakon toga, odlazi u Finiks, gdje je proveo ostatak sezone 15/16. U Finiksu se zadržao do januara ove godine a onda je sezonu 16/17 zavšrio u Razvojnoj ligi u ekipi Vestčestera, gdje je igrao sjajno i bio je jedan od najboljih igrača u cijeloj Razvojnoj ligi.

Ukoliko bi Igokea uspjela privesti pregovore kraju i ukoliko bi stvarno dovela Dženkinsa, to bi bio nevjerovatan potez. On i Rajt bi bili igrači sa sigurnih 50+ poena kombinovano protiv svih ekipa u ABA ligi i Igokea bi sa Dženkinsom postala ozbiljan kandidat za sami vrh. Da li će doći do realizacije dogovora, saznaćemo u narednom periodu.

Džon Dženkins / FOTO: NBA