XS
SM
MD
LG

Petar Đokić: Rusi će na Mundijalu navijati za Srbiju

Petar Đokić ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske, čovek je sporta od glave do pete, osvedočeni prijatelj Sportskog Žurnala, bio je u radnoj poseti u Rusiji, a najduže se zadržao u Njižnom Novgorodu, gde je, između ostalog, sa svojim domaćinima razgovarao i o sportu, pogotovo fudbalu, tačnije nastupajućem Svetskom prvenstvu 2018. godine. Ovaj grad i cela oblast biće domaćini jedne grupe šampionata, te jedne polufinalne utakmice na Mondijalu.

-Velelepni stadion koji će moći da primi više od 45.000 gledalaca gotovo je završen, obavljaju se oni završni radovi, ali i ovakav kakav je u ovom trenutku pruža zaista veličanstvenu sliku. Obišao sam ga kompletnog. Sve je na svetskom nivou, od prostorija, terena, kabina za novinarske i televizijske ekipe, samih tribina, okoliša stadiona. Bio sam zadivljen. Rusi odlično poznaju naš fudbal i svi naviaju da se Srbija plasira na završnu smotru svetskog fudbala. Oni selektora Srbije Slavoljuba Muslina doživljavaju kao svoga jer je ostavio dubok trag u ruskom fudbalu. Iuzetno su popularni igrači: Nemanja Vidić, Branislav Ivanović, Milan Jovanović, Miloš Krasić, Zoran Tošić... a nema nikakve dileme da će, uz svoju reprezentaciju, svi Rusi navijati i za Srbiju. Još samo da napravimo odlučujući korak u ove dve poslednje kvalifikacione utakmice – rekao je ministar PetarĐokić.

Inače, Đokić je u mladosti bio aktivan kao džudista i kao fudbaler. Odrastajući na periferiji Brčkog u naselju Grbavica, bio je veliki navijač, uz beogradski Partizan, i Jedinstva iz Brčkog, a igrao je halfa u lakalnom Čeliku iz svoje Grbavice.

-Fudbal je fudbal, i s njim se ništa ne može da poredi. U mom odrastanju i stasavanju najveće zvezde Partizana bili su lepotani Bora Đorđević i Nenad Bjeković, Milutina Šoškića nasledio je na golu Ivan Ćurković, veliki as, po meni možda i najveći u jugoslovenskom fudbalu, uz Dragana Džajića bio je Momčilo Moca Vukotić. Jedinstvo je imalo odličnu ekipu, bilo jugoslovenski drugoligaš, a njegovi najbolji fudbaleri bili su Mladen Stević i Nebojša Sužnjević. U mom Čeliku irali su izuzetno talentovani fudbaleri, klub je nosio neviđeni entuzijazam, trener Bosiok Mijajlović i predsednik Pero Aleksić bili su „alfa i omega“ Čelika. Pamtim i danas fudbalske znalce iz svog kluba: Nikolu Kuzmanovića, Simu Mitrovića, Cviku Panića, Zorana i Slobodana Bambulovića, Iliju Jularića, Muhameda Pejtu, Rizu Bašića, Milana Đokića, Radana Todorovića, Lazu i Iliju Tomiće, Gorana Aleksića,,, mogao bi ih nabrajati do sutra ujutro jer to su bili tako dobri momci da ću ih pamtiti za celi svoj život – istakao je Petar Đokić.

Rekosmo već, Petar Đokić je iskreni prijatelj Sportskog Žurnala, Bio je s nama kad smo organizovali prvu manifestaciju „Dan fudbala“ Republike Srpske, na banjalučkoj „Akvani“, a narednih godina na sve i jednoj:

-Zaista ste tom manifestacijom učinili mnogo na afirmaciji ne samo fudbala i sporta Republike Srpske, već uopšte na afirmaciji Republike Srpske. Sećam se kad smo se prvi put okupili u „Akvani“, a osetio se entuzijazam koji nosi tu manifestaciju, rekao sam velikom asu i olimpijskom pobedniku Velimiru Sombolcu i reprezentativcu nekadašnje Jugoslavije Zvonku Živkoviću, obojica moji Partizanovci: videćete da će ovaj fudbalski praznik u budućem vremenu biti manifestacija o kojoj će govoriti fudbalska Evropa. To se i ostvarilo na minuloj manifestaciji, kada su zlatne povelje „Miljan Miljanić“ dobili Dragan Džajić i Predrag Mijatović, putujući po regionu, ali i Evropi, mnogi su pričali o tom prazniku fudbala u hotelu „Bosna“ u Banjaluci. Sportskom Žurnalu i Fudbalskom savezu Republike Srpske, Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske zaista sve čestitke na koji nivo su digli tu fudbalsku svetkovinu – ispričao nam je, u nedavnom susretu, po povratku iz Rusije, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić.

Moć fudbala

Ministar Petar Đokić još kaže:

-Fudbal ima veliku moć, znaju to i Rusi, zato cela zemlja na posredan i neposredan način učestvuje u organizaciji svetske smotre fudbala. To su mi rekli i moji domaćini. Tu činjenicu i mi u Republici Srpskoj moramo da imamo na umu. Borac mora da izraste u mali veliki evropski klub. Svoju sjajnu tradiciju treba da slede Rudar Prijedor, Leotar, Slavija, Kozara, Radnik... i moje Jeidnstvo iz Brčkog. Duša me boli što Jedinstvo danas tavori, nema ga nigde, a u nekadašnjoj Jugoslaviji bilo je drugoligaš za ugled i primer. U budućem vremenu to se sve mora ispraviti. Fudbal je čudo!

Sportski Žurnal/Slavko BASARA

Petar Đokić u Njižnom Novgorodu