XS
SM
MD
LG

Veprovi vicešampioni CEFL-a

U najvećem ispitu u istoriji srpskog klupskog američkog fudbala, kragujevački Divlji veprovi poraženi su u finalu najjačeg do sada izdanja Centralno-evropske lige, popularnom CEFL Bowlu, od austrijskog giganta, Swarco Raidersa, rezultatom 55:20, u sjajnoj atmosferi pred oko 3.500 gledalaca na prelepom stadionu „Tivoli“ u Insbruku.

Iako rezultat to ne oslikava na najbolji način, Kragujevčani su u ovom duelu daleko više dobili nego što su izgubili. Odmerili su snage sa jednim od najboljih timova „starog kontinenta“, trostrukim šampionom Evrope i prošlogodišnjim vicešampionom, stekli neprocenjivo iskustvo i uvideli u kom smeru bi trebalo da se klub kreće.

Od samog ulaska na stadion, Veprovi su mogli da se uvere u perfektnu organizaciju i fantastične uslove u kojima njihov protivnik radi. Na svakom koraku bilo je primetno savršeno funkcionisanje ovog sistema, čiji se godišnji budžet meri milionima evra, basnoslovnom cifrom za sve srpske klubove. O značaju učešća u ovom duelu možda najbolje govori podatak da se nikada do sada jedan srpski tim nije nadmetao u takmičarskom meču sa bivšim prvakom Evrope. Sve ovo nije uplašilo Šumadince. Naprotiv, u meč su od samog starta ušli sa respektom prema protivniku, ali bez straha.

U uvodnom drajvu osvojili su dva prva dauna, ali su ih onda tri kazne značajno omele u nastavku napredovanja ka protivničkoj end zoni, pa su loptu morali da prepuste protivniku. Austrijski šampion to je odmah valorizovao i nakon nekoliko akcija poveo trčanjem jednog od najboljih kvoterbekova koji trenutno igraju u Evropi, Amerikanca Šona Šeltona (7:0). Na veliko iznenađenje domaćina usledio je ekspresan odgovor gostiju. Mladi kvoterbek Veprova, Dalton Oliver, pokazao je da i on poseduje veliki kvalitet i da se odlično uklopio u tim iako je tu tek dvadesetak dana. Postepeno je pomerao lance pasovima ka različitim risiverima, a zatim uzvratio istom merom, kratkim trčanjem za izjednačenje i konačan rezultat prve četvrtine koji ni najveći optimisti nisu očekivali – 7:7.

Međutim, u prelomnoj drugoj četvrtini do izražaja je došlo iskustvo igranja velikih mečeva, ali i uigranost igrača i trenera Swarco Raidersa, koji su na okupu dugi niz godina. Šelton, kome je ovo treća sezona u „prestonici Alpa“, pokazao je da odlično poznaje svoje saigrače i majstorski ih poveo ka tituli u prvom učešću u CEFL ligi, sprovodeći perfektno sve zamisli stručnog štaba na čelu sa trofejnim trenerom Šuanom Fatahom. Sa end zonom je spojio Fabijana Abfaltera i Aleksandra Niclnadera, a trčanjem za tačdaun im se pridružio i raninbek Tobijas Bonati, za velikih 27:7 na poluvremenu.

Po povratku sa odmora Bonati je još jednom poentirao (34:7), ali se Wild Boarsi ni tada nisu predavali. Bili su silno motivisani da što dostojanstvenije u ovom ogromnom izazovu predstave svoju zemlju i klub. Već u prvoj akciji Oliver je kratkim pasom pronašao trkača Lorana Čimangu, a ovaj fenomenalno koristio blokove saigrača i istrčao 63 jarda dug tačdaun (34:14).

Do kraja susreta Šon Šelton je kompletirao tačdaun pasove ka brzonogom sunarodniku Kajlu Kalahanu i Danijelu Saureru, a u međuvremenu je i sam utrčao u end zonu, pa je sa ukupno četiri tačdauna pasom i dva trčanjem sasvim zasluženo poneo titulu MVP-a finala.

Na drugoj strani, poraz je ublažio jedan od najboljih pojedinaca u redovima Veprova, Strahinja Stepović, tačdaunom posle pasa Olivera.

Publika je često aplauzom umela da nagradi veliko požrtvovanje i nekoliko lepih poteza Kragujevčana, ali oni u ovom trenutku nisu mogli više protiv neverovatno kvalitetnog protivnika sa daleko „dužim“ rosterom.

Iako ovaj sport u Austriji postoji daleko duže i trenutno je na znatno višem nivou nego u Srbiji, ocena iz oba tabora je da su u pojedinim trenucima, pogotovo u prvoj četvrtini, Veprovi bili ravnopravan rival i da je krajnji skor možda i previsok.

- Stekao sam izuzetno poštovanje prema Divljim veprovima. Putovali su dovde 18 sati autobusom i suprotstavili nam se na sjajan način. Stvarno „kapa dole“ za sve što su uradili na terenu. Posebno što su osmah odgovorili na naše početno vođstvo, bilo je 7:7 u prvoj četvrtini i ni u jednom trenutku se nisu predavali. Ekstremno su tvrd protivnik i pokazali su da zaslužuju da budu ovde – zaključio je Šon Šelton, kvoterbek Swarco Raidersa i MVP CEFL Bowla.

- Ovo je bila jako velika utakmica za nas, svi smo želeli da vidimo gde smo u ovom trenutku u odnosu na najbolje timove u Evropi, gde Rejdersi svakako spadaju. Ovo je bio pravi test za nas da vidimo da li smo do sada dobro radili i da li možemo da igramo protiv ovih momaka. Na kraju, iako nisam zadovoljan rezultatom, svakako sam zadovoljan igrom. Ova utakmica nam je mnogo pokazala i mnogo smo naučili iz nje. Napravili smo mnogo grešaka i dozvolili im dosta lakih poena i „big plejeva“ – rekao je Aleksandar Ristić Alf, glavni trener Veprova.

Swarco Raiders Tirol – Kragujevac Wild Boars 55:20 (7:7, 20:0, 21:7, 7:6)

Kretanje rezultata:
7:0 Šon Šelton trčanje 7 jardi, Tomas Pičlman PAT
7:7 Dalton Oliver trčanje 2 jarda, Petar Goić PAT
13:7 Šelton pas 4 jarda ka Fabijanu Abfalteru, neuspešno za dva
20:7 Tobijas Bonati trčanje 8 jardi, Pičlman PAT
27:7 Šelton pas 40 jardi ka Aleksandru Niclnaderu, Pičlman PAT
34:7 Bonati trčanje 14 jardi, Pičlman PAT
34:14 Oliver pas 63 jardi ka Loranu Čimangi, Goić PAT
41:14 Šelton pas 10 jardi ka Kajlu Kalahanu, Pičlman PAT
48:14 Šelton trčanje 29 jardi, Pičlman PAT
48:20 Oliver pas 7 jardi ka Strahinji Stepoviću, Goić neuspešan PAT
55:20 Šelton pas 3 jarda ka Danijelu Saureru, Pičlman PAT


Panthers Pančevo 44 : 0 Celtis Sombor
Blue Dragons Beograd 14 : 37 GAT Dukes Novi Sad
Sirmium Legionaries SM 6 : 39 Vukovi Beograd
Indians Inđija 14 : 40 Wild Boars Kragujevac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por SCR
1 Wild Boars Kragujevac 7 7 0 1.000
2 Vukovi Beograd 7 6 1 0.857
3 GAT Dukes Novi Sad 7 5 2 0.714
4 Blue Dragons Beograd 7 4 3 0.571
5 Indians Inđija 7 3 4 0.429
6 Sirmium Legionaries SM 7 2 5 0.286
7 Panthers Pančevo 7 1 6 0.143
8 Celtis Sombor 7 0 7 0.000